Vicepremierul Gheorghe Pogea si presedintele AVAS, Razvan Orasanu, s-au deplasat sâmbata la Calan pentru a se documenta mai bine asupra situatiei dezastruoase în care se afla acum fosta platforma siderurgica. Vizita nu a fost anuntata oficial, motivându-se ca reprezentantii Guvernului nu au dorit sa discute „sub presiune”, asa cum a patit cu o saptamâna mai devreme ministrul muncii, Gheorghe Barbu, care a fost huiduit de calaneni, cu toate ca este un „fiu” al locului.
Deocamdata, procurorii detin doar imagini si marturii despre bratarile dacice din aur
În timp ce procurorii DNA vor sa intre în casa lui Adrian Nastase cu detectoare de metale, judecatorii de la Deva încearca sa stabileasca adevarul în cauza bratarilor dacice. Dupa patru termene la care nu s-a întâmplat mai nimic din cauza unor vicii procedurale, vinerea trecuta, la Tribunalul Hunedoara a început audierea celor 13 inculpati în dosarul aurului dacic. Acestia sunt acuzati ca au participat la cautarea, gasirea si traficarea ilegala a 15 bratari dacice din aur masiv, estimate la 1,5 milioane de Euro, dar cu o valoare mult mai mare din punct de vedere istoric chiar si decât „Closca cu puii de aur”. Audierea de vineri a avut loc la o singura zi dupa ce, în plenul Parlamentului, Dan Iosif declara ca DNA cauta bratari dacice în cladirea Zambaccian. Implicarea lui Adrian Nastase ca posibil beneficiar al unora dintre bratari a fost facuta de la începutul cercetarilor, pe baza declaratiilor unor martori. Acest detaliu a atras o mare atentie asupra cazului, iar inculpatii încearca sa-l transforme în avantaj, reclamând presiuni politice asupra anchetei.
Nu stiu, nu cunosc
Vineri au fost audiati patru dintre inculpati: Iulian Ceia (bun prieten cu Dan Iosif), Ciprian Hidisan, Ioan Nedelcu si Florin Nistor. Numai audierea lui Iulian Ceia a durat aproape trei ore. Acesta a declarat ca în casa lui nu a fost filmata nici o bratara dacica de aur, contrazicând astfel înregistrarea video despre care procurorii spun ca a fost realizata la domiciliul inculpatului din Deva. „Lui Dudas (despre care procurorii spun ca ar fi participat la o tranzactie cu o bratara, pentru care Ceia ar fi platit 65.000 de dolari - n.red.) i-am dat 65.000 de dolari pentru a cumpara un teren în zona montana în apropierea cabanei acestuia, situata aproape de cabana sefului IPJ (este vorba despre casa de vacanta a fostului sef al politiei judetului Hunedoara, petru Cotolan) (...) La Curtea de Apel, respectiv la Parchet mi s-a sugerat sa dau declaratii cu privire la toti inculpatii care se afla în sala si chiar despre altii. Consider ca s-au facut presiuni asupra mea”, a mai declarat Ceia, care a adaugat: „Cunosc pe multi inculpati din acest dosar, dar pe unii îi cunosc din copilarie si pe altii accidental, având în vedere ca orasul este mic”.
Ciprian Hidisan a recunoscut ca a mers de câteva ori în Muntii Orastiei cu un detector de metale dar spune ca nu are nici o cunostinta despre bratarile dacice. El acuza însa presiunile facute de procurori: „Pe parcursul arestului am fost scos din arest si chemat într-o camera unde mi s-a sugerat sa declar daca am auzit ca inculpatul Ceia, inculpatul Nedelcu si Zerkula au intermediat vânzari de bratari de aur dacice si daca cunosc daca au fost vândute astfel de obiecte lui Adrian Nastase.
Mi s-a promis o pedeapsa mai mica”, a declarat Hidisan în fata instantei.
În fata judecatorilor, Ion Nedelcu s-a declarat si el nevinovat si a dorit sa anuleze o înregistrare telefonica prezentata de procurori pe parcursul careia dorea sa-i transmita lui Hidisan sa-si vânda bratarile. Nedelcu spune ca nu a fost vorba decât de o gluma facuta dupa ce a avut motive sa creada ca telefonul îi este urmarit: „Este adevarat ca eu am vorbit la telefon cu Coroiu Cecilia când am afirmat, cu totul în gluma, sa-si vânda si el bratarile, asa cum am facut eu. Am facut aceasta afirmatie pentru ca am auzit un hasait în telefon”.
Dupa ce a respins la rândul sau toate acuzele care i se aduc, Florin Ioan Nistor, cel de-al patrulea inculpat audiat vineri, a declarat ca a fost o singura data în Muntii Orastiei, cu familia, adaugând ca cele doua detectoare de metale avute, le cumparase ca sa le vânda mai departe.
Dosarul „bomba”
Scandalul bratarilor dacice a izbucnit în vara anului trecut dupa ce procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba au retinut pentru audieri 17 persoane. 13 dintre acestea au fost arestate preventiv si eliberate o luna mai târziu dupa o decizie a Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Ancheta a durat mai bine de un an si la investigatii procurorii s-au ajutat chiar si de agenti sub acoperire. În dosar exista si marturii ale unor experti din Germania care spun ca li s-au prezentat pentru evaluari bratari dacice din aur masiv provenite pe filiera deveana. Tot în rechizitoriu se arata ca o bratara de acest fel ar fi fost scoasa la licitatie de Casa Christie’s la un pret de pornire de 80.000 de dolari. Pâna acum nici una dintre bratari nu a ajuns în posesia anchetatorilor pentru a fi prezentata ca proba în proces.