Săptămana 9 – 15 martie 2006, numărul 175

REPORTAJ

Baita, în prag de modernizare


de Ramona Stefan


Pentru a ajunge în localitatea hunedoreana Baita trebuie sa strabati un drum serpuit, ascuns între câteva stânci ale caror vârfuri razlete ating cerul. Asezarea nu este foarte departe de Deva, sa tot fie vreo 25 de kilometri. Casele sunt „aranjate” de o parte si de alta, pe o vale îngusta. Odata ajuns în acest loc ai impresia ca ai patruns pe un alt tarâm, în urma cu vreo câteva secole. Asta pentru ca, aceste locuri înca mai pastreaza urmele unei civilizatii demult apuse. Baita este una dintre localitatile judetului Hunedoara pe care cele mai de seama momente ale istoriei si-au pus amprenta. Aici putem întâlni multe cladiri cu un trecut istoric interesant. „Ceasul de pe vremea Mariei Tereza” asa cum l-au botezat localnicii, vegheaza asezarea de sus, de pe un deal din centrul comunei si de doua sute de ani de când a fost construit nu a contenit sa se opreasca. Localitatea pastreaza si urmele mosiei lui Petru Groza, una dintre casele acestuia dainuie astazi la Baita. Edilii comunei au planuri marete pentru ca în viitor Baita, în tacerea si sobrietatea ei arhitectonica, sa fie vizitata si descoperita.


Primarul din Baita, Damian Dinis, este preocupat de problemele comunei


De la începutul mandatului sau, primarul comunei Baita, Damian Dinis, s-a straduit sa fie alaturi de oamenii care l-au ales. Edilul localitatii a demonstrat ca nu face nici o alta politica în afara de cea a comunitatii, servind asa cum stie el mai bine, interesul concetatenilor sai. Comuna Baita este atestata documentar, iar anul viitor, când se vor sarbatori 580 de ani de la prima atestare, localitatea va arata altfel. Primarul si-a facut planuri marete în ceea ce priveste viitorul Baitei, care chiar daca, deocamdata, sunt doar pe hârtie, dupa cum el promite, se vor materializa. Edilul intentioneaza sa transforme centrul istoric al comunei din „temelie”. „Vrem ca la anul, când vom sarbatori prima atestare documentara a comunei, cei care vin de prin alte locuri ale tarii sa nu mai recunoasca centrul localitatii. Aici, chiar în centru, va fi un mic sens giratoriu”, ne arata primarul. „Vom moderniza trotuarele prin pavare, vom renova fatadele la cladirile din centru, mai încolo va fi o statiei de autobuz cu doua chioscuri moderne. În fata primariei, vrem sa instalam o fântâna arteziana, iar în fata dispensarului, vom tranforma locul într-un mic parculet cu banci si cu o alta fântâna arteziana care va reprezenta un miner cu o sticla în mâna”, explica primarul. Edilul comunei s-a gândit si la o denumire a parcului pe care o va propune în sedinta Consiliului Local. „As vrea ca parculetul sa se numeasca < Parcul Betivilor>” ne marturiseste zâmbind. Potrivit acestuia, lucrarile de modernizare a centrului comunei vor începe în perioada urmatoare si se preconizeaza ca vor fi finalizate în toamna anului acesta. Pentru ca totul sa fie „ca la carte”, localitatea Baita va avea si o monografie a comunei. „Acum lucram la monografie si speram sa fie gata pâna în luna iunie a anului urmator, de ziua comunei”, mai spune primarul.


Scoli Si gradinite de nota 10

În Baita funtioneaza o singura scoala cu clasele cinci –opt. Anul trecut, aici, au început lucrarile de modernizare. Clasele au fost renovate de la „A la Z”, investitia bugetului local s-a ridicat la peste un miliard de lei vechi. Dupa spusele primarului Damian Dinis, au fost schimbate dusumelele, instalatiile electrice, s-au pus geamuri termopan, centrala termica si s-au facut toate reparatiile necesare pentru ca elevii sa beneficieze de cele mai bune conditii. „Lucrarile de modernizare au început anul trecut, iar în prezent sunt pe final. Urmeaza sa fie puse în functiune si toalete închise pentru copii. Toate reparatiile ne-au costat patru sute de milioane, culminând cu centrala termica pe combustibil care a costat opt sute de milioane”, a declarat primarul comunei Baita. Tot anul trecut, Primaria Baita a investit si în doua gradinite din satul Lunca, iar gradinita din satul Hartagani a fost si ea partial modernizata. Daca în unele localitati din judetul Hunedoara exista copii care sunt nevoiti sa mearga pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la scoala, la Baita micutii au asigurat transportul scolar. Primaria a închiriat doua microbuze care zilnic transporta elevii catre scoala. „Initial, am avut o singura masina, dar am mai închiriat înca una pentru transportul mai elegant al elevilor. Este un microbuz cu 18 locuri care aduce copiii din satele apartinatoare. Una deserveste trei sate, iar cealalta doua”, a precizat Damian Dinis.


Copiii din Baita învata în sali de clasa moderne si primitoare


Caminele culturale –dotate corespunzator

Pentru dezvoltarea si modernizarea localitatii si a satelor sale, Primaria Baita a vizat si revigorarea actiunilor culturale. Mai precis, s-a preocupat de renovarea caminelor culturale, care au fost mult timp centrul activitatilor culturale, dar si de dotarea acestora cu toate utilitatile necesare. Primaria Baita a alocat bani din bugetul propriu pentru caminele culturale din satele Lunca, Hartagani si Saliste. „Acestea au fost dotate cu vesela noua, necesara pentru organizarea diferitelor festivitati. În prezent, intentionam sa modernizam caminele culturale din Lunca si Hartagani”, adauga primarul. De asemenea, se investeste si în infrastructura; dupa spusele primarului comunei Baita, se vor face modernizari la drumul care face legatura între satul Saliste si Ormindea. „În cursul acestui an, vrem sa terminam si terenul de fotbal din satul Craciunesti si sa initiem campionatul de fotbal”, a mai spus Damian Dinis.


Sprijin pentru lacasurile Sfinte

Chiar la intrare în comuna Baita, pe partea dreapta, izolata de zgomotele lumii, se afla manastirea cu hramul „Acoperamântul Maicii Domnului”. Manastirea a fost construit în urma cu patru ani pe un loc considerat sfânt. Aici, împreuna cu parintele staret, Moise Turlea, îsi poarta traiul sase maicute. „Manastirea mai are nevoie înca de ajutor”, aflam de la parinte. „Ar mai fi nevoie de pictura care este foarte scumpa. Noi facem slujba în fiecare zi si asteptam toti credinciosii”, mai spune preotul Moise Turlea. Dupa spusele primarului Damian Dinis, Primaria Baita a alocat suma de 35 milioane de lei manastirii „Acoperamântul Maicii Domnului”, pentru a achizitiona o centrala termica. Primarul comunei Baita, Damian Dinis, a declarat ca primaria are în vedere si reabilitarea fatadei bisericii romano–catolice din localitate în turnul careia se afla vestitul orologiu, vechi de peste doua sute de ani, care nu s-a oprit niciodata. Peste biserica si ceasul pe care îl adaposteste, timpul si-a pus amprenta. Falnica cladire zace acum cu tencuiala scorojita si cu treptele înghitite de buruieni. Odata modernizata, biserica ar putea deveni un important obiectiv turistic. Biserica romano-catolica, cea care adaposteste ceasul, a fost sfintita în anul 1798 si adaposteste cel mai vechi orologiu din judetul Hunedoara. „Ceasul de pe vremea Mariei Tereza”, cum l-au botezat localnicii din Baita, este vechi de peste doua sute de ani si de când a fost construit nu a contenit sa se opreasca. El bate neîncetat de mai bine de doua veacuri.


Manastirea cu hramul „Acoperamântul Maicii Domnului”, situata la intrarea în comuna Baita, îsi asteapta credinciosii






Săptămana 9 – 15 martie 2006, numărul 175