Săptămāna 23 – 29 martie 2006, numărul 176

Citeste si alte articole Comunisti din toate partile uniti-va! Municipiul pe Persoana Fizica In numele Maimutei Colimator POLI (tichia) de margaritar Cu autocarul intr-un monument al naturii Cerna va fi indreptata impotriva inuntatiilor 15 Ani pentru salile de judecata Alternativa de criza si criza alternativei La poarta spiritului transilvan Ceausescu "s-a casat" si in biblioteci Saptamana nebuna Sport Andreea Dincan


REALITATEA HUNEDOAREANA


15 Ani pentru salile de judecata

 

De 15 ani, o familie din Hunedoara bate drumul instantelor pentru a dovedi ca in 1981 a fost de buna credinta atunci cand a cumparat o casa de vacanta pe malul lacului Cincis. Terenul pe care este construita casa a fost atribuit unei alte familii din Hunedoara. Nici una dintre aceste familii nu doreste sa renunte la teren. Instantele de judecata s-au incurcat in tot acest rastimp in actele pe care autoritatile locale le-au emis in favoarea sau impotriva fiecareia dintre familii. Procesul intre cele doua familii continua.

de Monalise Hihn

Din 1990 incoace autoritatile locale s-au dovedit neputincioase atunci cand vine vorba despre modul in care au pus in aplicare legile privind proprie-tatea. La aceasta ora, doar pe rolul Tribunalului Hunedoara exista aproape o suta de dosare care au ca obiect plangeri legate de dreptul de proprietate. De asemenea, la Prefectura judetului Hunedoara zeci de persoane au depus zeci de sesizari in acest sens. In toata tara situatia este identica: mii de oameni se judeca pentru a le fi consfintit dreptul la proprietate, mii de oameni trimit prefecturilor sau altor autoritati ale statului memorii in acest sens. In acelasi timp, mii de romani s-au adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului, astfel ca aproape 20 la suta dintre procesele aflate pe rolul CEDO au ca reclamanti cetateni din tara noastra, care cer, in majoritatea lor, sa le fie recunoscut dreptul la proprietate.

Povestea unei case

In anul 1961 au inceput lucrarile de construire a lacului de acumulare Cincis. Autoritatile comuniste de la acea vreme au nationalizat terenurile necesare din vatra satului Cincis, printr-o decizie luata de Consiliul de Stat in data de 13.10.1961. Astfel, intregul sat a fost colectivizat, gospodariile existente au fost stramutate, iar fostii proprietari ar fi primit, la schimb, suprafete aferente de cate 250 de metri patrati si gospodarii in noul sat Cincis. In plus, multi martori sustin ca fostul combinat siderurgic a asigurat materiale de constructii satenilor si le-a pus la dispozitie, in mod gratuit, masini pentru transportul acestora. Practic, era vorba despre 34 de hectare. De asemenea, a fost modernizat drumul judetean Hunedoara - Toplita, care este construit paralel cu lacul, incepand de la baraj si pana la capatul din amonte al lacului, pe o lungime de circa 12 kilometri. Fasia de teren situata intre lac si drumul judetean respectiv era proprietatea CAP Cincis, lucru recunoscut de Primaria comunei Teliucu Inferior intr-un raspuns dat unui petent si inregistrat de administratia locala sub numarul 724 din data de 27.08.1997: "Terenul (.) a intrat in proprietatea statului roman in urma unui schimb de teren intervenit intre fostul Consiliu popular al comunei Teliucu Inferior, comuna suburbana fostului Consiliu municipal Hunedoara, si CAP Cincis Cerna, schimb aprobat de Directia de Fond Funciar si Cadastru din Ministerul Agriculturii, Alimentelor si Apelor, prin avizul nr. 136.132/22.01.1976. Faptul ca terenul respectiv este proprietatea Statului roman o confirma si Deciziile de atribuire catre toti proprietarii de constructii in al caror extras C.F. este stipulat ca proprietar al terenului, Statul roman". Pe de alta parte, in aceeasi adresa, Primaria comunei Teliucu Inferior recunoaste ca terenul respectiv este situat in intravilanul localitatii si face obiectul atribuirii in proprietate conform unui articol din legea nr. 18/1991.

Astfel, incepand din anul 1974 pe terenul preluat la schimb de la CAP Cincis Cerna de catre Consiliul popular al comunei Teliucu Inferior, mai multe persoane, printre care si Ioan Mihut, au cumparat de la stat parcele de teren, pe care au fost construite 28 de case. In anul 1981, Ioan Mihut vinde casa de vacanta, situata pe strada Lacului nr. 28, familiei Alic din Hunedoara. Aceasta, la randul ei, inchiriaza de la stat inca un teren, situat langa imobilul respectiv, pentru care au achitat administratiei locale impozitul aferent. Pe acest teren, familia Alic a sadit o livada si a ridicat un garaj. In anul 1991, dupa aparitia Legii nr. 18, mostenitorii lui Iulius Sabau, familia Serdean, cer autoritatilor locale restituirea unui teren avand o suprafata de 3.328 de metri patrati. Pe o portiune din acea suprafata solicitata se afla casa de vacanta cumparata de familia Alic, livada si garajul.


Optimizat si intretinut de LuxDEsign28.ro


Săptămāna 23 – 29 martie 2006, numărul 176