Săptămāna 30 martie – 05 aprilie 2006, numărul 178

Citeste si alte articole


REALITATEA HUNEDOAREANA

Casa ramane un vis frumos!

Sute de dosare ale tinerilor sub 35 de ani privind acordarea unor locuinte din fondul locativ al localitatilor sau pentru obtinerea unui teren pentru construirea unor case asteapta un raspuns din partea edililor. Nici Agentia Nationala pentru Locuinte nu a adus tinerilor din judet prea multe locuinte. In plus, nici creditele ipotecare nu sunt o solutie, pentru ca bancile nu acorda prea usor imprumuturi tinerilor care au salarii mici, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor in judetul Hunedoara. Astfel, o locuinta proprie pare sa ramana un vis frumos pentru tinerii care nu au dare de mana sau parinti dispusi sa isi vanda apartamentele pentru a putea sa-si ajute odraslele cu ceva bani, macar pentru avans la o locuinta.


Eterna lipsa de fonduri face ca blocurile ANL din Hunedoara sa-si astepte inaugurarea ani in sir

de Monalise Hihn

Din 1989 si pana in prezent, in judetul Hunedoara, nu s-au mai construit prea multe blocuri. Din acest motiv, cererea de locuinte este foarte mare. Tinerele familii au cele mai mari probleme atunci cand vine vorba despre cumpararea unui apartament. Daca nu provin din familii instarite sau nu au salarii mari ca sa poata contracta un imprumut prin banca, tinerii din judetul sunt nevoiti sa locuiasca cu parintii sau sa ceara administratiilor locale o locuinta sociala sau cu chirie, prin ANL. Nici de aceasta data nu prea au mare succes, intrucat nu prea exista astfel de apartamente in judetul Hunedoara. Lipsa banilor face ca lucrarile sa dureze ani buni.

Fondul locativ nu prea exista

La Primaria municipiului Hunedoara fondul locativ este egal cu zero, adica aici nu exista nici macar o locuinta, proprietate a statului, care sa fie disponibila. Ultimele 40 de apartamente sociale au fost renovate si repartizate in anul 2004. Vreo 400 de cereri asteapta sa primeasca un raspuns. La fel este si in Deva, aici existand peste o suta de cereri pentru locuinte sociale. Din pacate, nu exista nici macar o camera de camin disponibila pentru aceste soli-citari. La Primaria municipiului Petrosani sunt inregistrate sute de cereri, iar edilii spun ca vor fi in stare sa le onoreze cam in 30 de ani! In acest timp, cateva constructii in ruina, incepute inainte de 1989, asteapta sa se gaseasca fonduri pentru a fi finalizate. La Calan, o familie si-a luat inima in dinti si si-a amenajat o locuinta intr-un astfel de bloc! Acum, cele doua persoane sunt singurele locatare ale unui imobil aflat in constructie inca de la mijlocul anilor '80.

Solutia ANL nu functioneaza!

Pana la ora actuala, prin Agentia Nationala a Locuintelor, au fost date in folosinta doua blocuri in Deva, unul in Petrila si un altul la Brad. In rest, lucrarile sunt sistate, mai ales din lipsa de fonduri. De altfel de apartamente au beneficiat mai multi angajati ai administratiilor locale sau ziaristi, dar acestia indeplineau criteriile pentru achizitionarea unor asemenea locuinte, asa ca totul s-a facut in spiritul si litera legii. E legal, dar nu-i moral!

In Deva, sunt inregistrate 535 de dosare pentru atribuirea unui apartament prin ANL. Autoritatile locale spun ca e posibil ca in acest an sa inceapa lucrarile de constructie pentru trei blocuri prin acest program. De doi ani insa tinerii tot asteapta, pentru ca nu au existat fonduri pentru construirea unor locuinte ANL in Deva. In Hunedoara, in anul 2003 a inceput construirea a doua blocuri, tot prin programul ANL. Valoarea totala a investitiei ar urma sa fie de aproape 80 de miliarde de lei vechi, din care doar sase miliarde ar proveni de la bugetul local, restul, adica cea mai mare parte din suma ar trebui asigurata din bugetul de stat. Consiliul local Hunedoara a dat peste trei miliarde de lei vechi pana acum, dar banii au fost cheltuiti pentru procurarea si montarea echipamentelor pentru o centrala termica proprie aferenta acestor doua blocuri. In anul 2006, pentru cele doua blocuri au fost repartizate de la bugetul local patru sute de mi-lioane de lei vechi.

Terenuri pentru case

Potrivit Legii nr. 15 din anul 2003, tinerii cu varsta de pana la 35 de ani si care indeplinesc anumite conditii pot intra in po-sesia unor terenuri pe care sa isi construiasca o locuinta. Par-cela este atribuita cu titlu gratuit, pe durata existentei constru-ctiei respective. La Hunedoara au fost identificate 30 de parcele de teren, care au si fost repartizate unor familii. Doua dintre aceste parcele nu si-au gasit chiriasi pana la termenul legal stabilit, adica sfarsitul lunii ianuarie a acestui an. In schimb, in Deva au fost depuse 326 de astfel de cereri, din care 135 au primit raspuns favorabil inca din anul 2004. Au ramas doar cu instiintarea, deoarece in zona Archia, acolo unde au fost repartizate acele terenuri nu exista drum de acces si nici utilitati. Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, a declarat in nenumarate randuri ca in curand va incepe construirea drumului de acces si ca pana la toamna tinerele familii vor putea sa isi construiasca locuintele mult visate. Cum nu ne aflam in campanie electorala, este putin probabil ca lucrarile la drumul respectiv sa fie finalizate prea curand! Deci, rabdare!

Prea multe conditii!

Creditele ipotecare ar putea fi rezolvarea pentru criza de locuinte pentru tinerii sub 35 de ani. Din pacate, bancile acorda credite ipotecare doar in anumite conditii. In judetul Hunedoara, tinerii au locuri de munca ce sunt slab remunerate si, din acest motiv, bancile nu le prea acorda credite. Un program al unei banci comerciale care oferea imprumuturi tinerilor cu venituri mici a fost sistat de curand, intrucat conducerea in-stitutiei a considerat ca zona nu e creditabila, adica prezinta un risc avansat, tinerii fiind in pericol sa-si piarda oricand locurile de munca! Patronul unei agentii imobiliare din Hunedoara, Peti Czirjek, declara ca: "Acel program a fost foarte bine venit. In perioada in care acesta a fost functional am vandut destul de multe locuinte unor tineri din oras. Chiar daca nu obtineau imprumuturi prea mari, totusi familiile acelea au reusit sa-si cumpere o casa a lor. E drept ca apartamentele cumparate se aflau in zone marginase, dar macar acum cei care au beneficiat de acel program beneficiaza de o locuinta proprie si nu mai sunt nevoiti sa stea cu pa-rintii sau cu alte rude, cum se intampla in majoritatea cazuri-lor". Czirjek mai spune ca a in-talnit foarte multe situatii in care parintii isi vand locuintele pentru a putea sa-si ajute astfel copiii sa isi cumpere o casa. "De regula, familia vine la agentie sa vanda un apartament cu trei camere, pentru a putea cu banii obtinuti sa cumpere doua apartamente mai mici sau un apartament si o garsoniera. Se mai practica si vanzarea unui apartament mai mare, iar din suma obtinuta se ia o locuinta mai mica si se dau bani pentru avansul la banca pentru un credit ipotecar", adauga proprietarul agentiei imobiliare.

In acelasi timp, visul multor tineri de a avea o locuinta proprie pare tot mai putin realizabil pe masura ce Romania se apropie de intrarea in Uniunea Europea-na. In tarile care au aderat la UE in anul 2004 pretul locuin-telor a "explodat" imediat dupa integrare, ele crescand si de cinci ori in doar cateva luni. Inte-resant, pe de alta parte, este faptul ca, spre exemplu, in Spania, tara in care locuiesc in jur de un milion de romani, cum-pararea unui locuinte prin credit ipotecar se face in cel mult trei saptamani si in conditii accesibile unor categorii de persoane cu venituri mici.


Optimizat si intretinut de LuxDEsign28.ro


Săptămāna 30 martie – 05 aprilie 2006, numărul 178