Săptămāna 06 aprilie – 12 aprilie 2006, numărul 179

Citeste si alte articole


EDITORIAL

Romania ca un mar putred

de Ştefan Ciocan

Criza CNSAS este departe de final. In ziua in care presedintele Traian Basescu a gasit solutia salvatoare, proaspatul ex presedinte al CNSAS, Corneliu Turianu a aruncat o bomba demna de luat in seama: Premierul Calin Popescu Tariceanu a facut politie politica! si fitilul discordiei a fost reaprins in alianta, chiar daca Tariceanu se da de ceasul mortii sa infirme afirmatia lui Turianu, care poate ca stie el, ce stie. Adevarul este ca Romānia este ca un mar in care viermii misuna in voie iar putregaiul a iesit deja de mult la suprafata. Nu este sector din viata publica sa nu fie controlat de fostii activisti de partid sau fostii securisti. Traian Basescu este acuzat ca, in calitate de capitan de vas, a fost colaborator al Securitatii. Era normal sa fie! seful statului chiar a recunoscut ca a colaborat cu baietii cu ochi albastrii dar a negat ca ar fi facut politie politica. Despre Tariceanu inca nu s-a spus in gura mare ca ar fi fost securist.

Dar din moment ce fostul presedinte al CNSAS face o asemenea afirmatie este greu sa nu se nasca semne de intrebare. Dupa ce in 2004 gasca condusa de Adrian Nastase, a fost data jos de la putere, toata lume a sperat ca ceva se va schimba in Romānia. Intr-adevar s-a schimbat. Circul a devenit ceva mai interesant iar grupurile de securisti deveniti peste noapte politicieni sau oameni de afa-ceri au inceput sa se atace cu ceva mai multa indārjire. Linistea din regimul Nastase era de-a dreptul plictisitoare. Singurul avantaj al schimbarii din 2004 este asadar, distractia. Scumpa distractie, chiar mai scumpa decāt linistea din perioada 2000 - 2004. Febra declaratiilor belicoase a cuprins si clasa politicienilor din esalonul doi sau trei, ba si pe cei care actioneaza la nivel local. Toata lumea se bate cu toata lumea. Comunicatele care vin de la PNL ii ataca pe colegii lor din Alianta cu o vehementa demna de batalia intre putere si opozitie si nu intre putere si putere. In judetul Mures liberalii au dat un ultimatum democratilor. In judetul Hunedoara Mircia Muntean vorbeste despre lideri de partid care au facut politie politica.

Apoi isi trage vorba, ca de obicei. Afirmatia este foarte grava, mai ales ca multi lideri hunedoreni ai partidelor parlamentare au candidat pentru diferite demnitati publice unde li s-a cerut o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu au colaborat cu fosta securitate. Analizānd situatia la nivelul presedintilor de organizatii judetene a partidelor neparlamentare putem sa selectam prin eliminare. Liderul lieral Mircia Muntean este exclus sa fi facut politie politica, pentru ca tocmai de la partidul sau a venit informatia. Mai ramān cinci lideri de partid parlamentar care se bat pentru cele trei "posturi" de securist. Presedintele Conservatorilor, Petre Marginean a solicitat de mult sa-i fie eliberat un certificat de la CNSAS dar nu a primit raspuns.

Iuliu Winkler liderul UDMR nu provine dintr-un cerc interesant pentru fosta securitate, si este greu de crezut ca la vārsta lui ar fi fost racolat pentru a face politie politica. Nici stefan Pascut nu pare omul care sa fi colaborat fructuos cu securitatea. Ramān asadar deja doi oameni pe trei functii pesedistul Victor Vaida si democratul Gheorghe Pogea. Despre primul stim ca a detinut functii care ar fi putut sa-i determine pe securisti sa-l racoleze iar al doilea a fost activist de partid. Dar nu putem sa lansam acuzatii fara probe concludente in acest sens. Probele stau in māna liberalilor. De ce nu le fac publice pentru a ajuta astfel la asanarea vietii politice din Romānia si implicit din judetul Hunedoara, nimeni nu stie.

Optimizat si intretinut de LuxDEsign28.ro


Săptămāna 06 aprilie – 12 aprilie 2006, numărul 179