Hidroelectrica si Hidroconstructia au recidivat la nici o saptamana dupa ce au provocat o poluare majora pe albia Raului Mare la limita Parcului National Retezat – Rezervatie a Biosferei. In timp ce se aflau in teren, impreuna cu comisarii Garzii de Mediu, sa evalueze gravitatea poluarii cauzate de scurgerile de apa din galeriile care deservesc lucrarea hidroenergetica Rau Mare – Retezat, angajatii Administratiei Parcului National (APNR) au constatat o noua poluare grava a lacului de la Gura Apei situat in interiorul ariei protejate.
Din cauza precipitatilor insemnate care au cazut in ultima vreme in masivul Retezat a fost dechisa de catre Hidroelectrica o vana de debusare prin care surplusul de apa captat de pe versanti a fost deversat in lacul de acumulare de la Gura Apei. Debitul torentului creeat artificial a atins 5 mc de apa pe secunda. Din cauza lucrarilor facute fara sa se tina seama de impactul asupra mediului, torentul de apa a trecut, pana sa ajunga in lac, printr-o halda de steril si pamant. Continutul haldei a fost transportat in lac crescand in mod alarmant turbulenta apei. Conform specialistilor in protectia mediului si a biologilor, tulburarea apei in mod ne natural are un efect deosebit de nociv asupra faunei si a florei lacului.
Sterilul de la Hidroconstructia a ajuns direct in locul de la Gura Apei
Academia trage semnale de alarma, dar aproba proiectul
In studiul de impact realizat de Institutul de Biologie a Academiei Romane, pentru captarea vaii Obarsia Nucsoarei lucrare din cadrul sistemului hidroenergetic Rau Mare – Retezat, turbiditatea apei era considerat un factor important de poluare.
pag. 1, pag. 2, pag. 3 (continuare) |