Peste 22.000 de locuitori ai judetului nu au un loc de munca. Acestea sunt statisticile oficiale. In realitate, situatia e mult mai dramatica. Exista orase, precum Calan, in care doar aproximativ o mie de oameni se pot lauda ca au o slujba, dar in aceasta localitate traiesc cam 13.000 de suflete. Ce fac acesti oameni? Cum intampina Pastele? Pentru multi dintre ei singura solutie e casa de amanet… Bruma de lucruri pe care o mai au este gajata pentru cateva sute de mii de lei…
In aceasta perioada, premergatoare Pastelui, casele de amanet cunosc o mare afluenta de clienti. Doar in Hunedoara exista cel putin zece "unitati" de acest fel, iar in Deva situatia este asemanatoare. Si in celelalte orase ale judetului, numarul caselor de amanet este in crestere in ultimii ani. Specialistii in finante spun ca acestea apar mai ales in zonele sarace ale tarii. Judecand dupa numarul mare de persoane fara nici un venit sau dupa cel al salariatilor remunerati cu bani putini, aparitia caselor de amanet in judetul Hunedoara este mai mult decat fireasca.
Se gajeaza aur si obiecte electrocasnice
Proprietarii caselor de amanet spun ca majoritatea clientilor o formeaza salariatii cu venituri mici si somerii. „Avem deja clienti fideli, care vin lunar aproape si isi amaneteaza bijuteriile sau obiectele electrocasnice. Totusi, in preajma Sarbatorilor numarul celor care ne trec pragul creste fata de alte perioade ale anului. De regula, la noi vin persoane care au un venit lunar, dar, se pare, ca acesta este foarte mic si nu se pot descurca.
pag 1, pag. 2 (continuare) |