Satul hunedorean Valari al comunei Toplita (situata in „inima” Tinutului Padurenilor- muntii Poiana Rusca) ascunde o adevarata comoara istorica. Ca de obicei cele mai bune ascunzatori sunt situate „la vedere”, si tot ca de obicei, „comoara” la care facem referire nu este deloc pusa in valoare. Este vorba despre o bisericuta „ambulanta” de lemn, veche de doua secole, ascunsa in spatele unor gospodarii obisnuite. Din cauza caselor si a „clanilor” (capitelor) de fan, daca treci pe drumj risti sa nu o observi, cu toate ca este asezata pe o colina. Istoria bisericii nu a fost niciodata studiata indeaproape desi pare a fi singura biserica „ambulanta” din centrul tarii.
Lacas pentru cateva familii
Bisericuta de lemn din Valari are aproximativ sase metri lungime, trei latime si nu mai mult de sapte-opt metri in inaltime. Daca de afara pare apropiata de dimensiunile unei biserici de lemn, dinauntru este extrem de mica. Holul, sau pro-naosul cum i se spune in limbaj istorico-bisericesc, este asa de mic incat trebuie sa te apleci serios pentru a intra. Pe fereastra de marimea unei singure palme strabate indeajunsa lumina incat sa se distinga usa spre „naos”, care poarta pe margini motive sculptate care se intalnesc mai mult pe la bisericile din sudul tarii.
Vechiul lacas de cult din Valarii nu-si merita soarta
In naos lucrurile stau usor mai bine. Ferestrele sunt de doua-trei palme ca suprafata, iar tavanul, facut din scanduri, este boltit asa ca poti reveni la pozitia fireasca. Doar in altarul de numai doi metri patrati esti nevoit sa te apleci si sa te strecori pe langa o masa de piatra la fel de veche ca biserica. Stranele cantorilor
pag. 1, pag. 2, pag. 3 (continuare) |