NU SUNT TOŢI LA FEL!
Candidatul PNL, locul întâi pe lista pentru Senatul României, a semnat public un angajament prin care se obligă să demisioneze din Parlament, dacă bilanţul activităţii sale parlamentare va fi sub media pe ţară. Carmen Hărău a lansat această provocare pentru toţi candidaţii înscrişi în cursa electorală din judeţul Hunedoara. Demersul este justificat de faptul că imaginea Parlamentului este jalnică, mulţi dintre aleşii hunedorenilor freacă menta (de fapt, mai rău, joacă table prin subteranele Casei Poporului), încasează o căruţă de bani şi devin turişti cu funcţii în legislativ, fără să mişte un pai pentru Hunedoara.
Peste câteva zile se încheie mandatul celui mai „obez” parlament ales după Revoluţie. Au fost 588 de parlamentari, fiecare cu o indemnizaţie anuală de vreo 59.000 (plus/minus câteva sute) de lei, care au dus instituţia la pragul cel mai de jos în materie de încredere, cu o cotă de zece puncte procentuale. În aceste condiţii, puţinii parlamentari care şi-au luat rolul în serios s-au simţit ofensaţi. Eleonora-Carmen Hărău (PNL), unul dintre cei mai activi parlamentari, a reacţionat: va elibera funcţia după un an, dacă activitatea sa parlamentară va fi evaluată sub media pe ţară. Haralambie Vochiţoiu (PMP), un parlamentar foarte activ, a acceptat provocarea. În schimb, demnitarii PSD – submediocri ca Indice de Activitate Parlamentară (IAP) – şi-au mobilizat „vuvuzelele” să bagatelizeze acţiunea. Pentru că giurumelele şi impostorii se simt confortabil doar la adăpostul generalizărilor de genul „toţi îs o apă şi-un pământ” sau „angajamentele nu se respectă, fiindcă au mai fost cazuri”. Nu, nu sunt toţi la fel. Şi, da, pot fi constrânşi să-şi respecte angajamentele cu mişcări de stradă, dacă va fi cazul. Societatea civilă a demonstrat că se poate. Reacţia civică la tragedia din „Colectiv” a fost doar începutul…
Nu, nu sunt toţi la fel. Priviţi cifrele
Activitatea demnitarilor a fost obiect de studiu pentru Institutul de Politici Publice, instituţie care prezintă anual o evaluare profesionistă a activităţii parlamentare, un Indice al Activităţii Parlamentare (IAP), instrument de măsură al gradului de implicare în activităţile curente ale Parlamentului Românei. Potrivit evaluării, la Camera Deputaţilor situaţia se prezintă astfel: Eleonora-Carmen Hărău (PNL), locul întâi, cu 126,6 puncte, Natalia Intotero (PSD) – 75,75 puncte, Laurenţiu Nistor, liderul PSD – 64,3 puncte, Bogdan Ţîmpău (PNL) – 39,4 puncte, Cristian Resmeriţă (PSD) – 19,4 puncte, Sorin Marica – 10,8 puncte (Marica a fost doar jumătate de mandat, însă şi aşa e mult sub medie). La Senat: Haralambie Vochiţoiu (PMP) – 150,6 puncte, Dorin Păran (PNL) – 41,5 puncte. De remarcat că liberalii au lăsat „la vatră” parlamentarii care au avut o activitate mediocră, în timp ce PSD şi-a renominalizat „puturoşii” pentru încă un mandat.
Angajamentul candidatului Eleonora-Carmen Hărău
Acestea sunt împrejurările în care Eleonora-Carmen Hărău, candidat PNL pentru Senat, a lansat provocarea. „Judeţul Hunedoara are probleme dramatice. Aş spune că aici, la noi acasă, hunedorenii se confruntă cu mult mai multe probleme decât locuitorii altor judeţe. Din acest motiv, parlamentarii din Hunedoara ar trebui să muncească foarte mult pentru a rezolva problemele existente, nu să avem cazuri în care, spre exemplu, în patru ani, un ales să vorbească de la tribuna Parlamentului despre problemele hunedorenilor de doar trei ori. Hărnicia aleşilor este foarte importantă! Deşi Hunedoara are atât de multe probleme a căror rezolvare nu mai suportă amânare, judeţul nostru se află doar pe locul 22, în clasamentul pe judeţe în funcţie de valoarea Indicelui de Activitate Parlamentară (IAP). Este inadmisibil! Pentru a nu ne confrunta din nou, pentru următorii patru ani, cu o lipsă a implicării parlamentarilor hunedoreni, fac acum un apel către toţi colegii candidaţi la alegeri, indiferent de culoarea politică, să-mi urmeze exemplul în următoarea acţiune:
În cazul în care, după un an de activitate parlamentară, un ales al hunedorenilor nu se clasează după criteriul IAP în prima jumătate a clasamentului realizat, să-şi dea demisia şi să plece acasă, făcând loc următorului pe listă. Anunţ că eu voi semna anual acest angajament. Dacă fac treabă, rămân în Parlament. Dacă nu, plec”, a declarat Carmen Hărău la semnarea angajamentului.
Argumentele provocării
„Parlamentul este o instituţie fundamentală a unei democraţii. Din păcate, încrederea românilor în Parlament se situează de mulţi ani la un nivel foarte scăzut. Vinovaţii pentru această situaţie nu sunt alţii decât politicienii, actuali sau foşti parlamentari, care s-au perindat de-a lungul timpului în această instituţie. Klaus Iohannis și Dacian Cioloș au înţeles că sunt necesare schimbări de atitudine la nivelul Preşedinţiei şi la nivelul Guvernului. Dar asemenea schimbări sunt necesare şi la nivelul Parlamentului. Nu o poate face nimeni în locul nostru, al celor care suntem parlamentari sau care candidăm la alegerile din decembrie! Din acest motiv mă aflu în faţa dumneavoastră; românii trebuie să-şi recapete încrederea în parlamentarii lor. Pentru acest lucru, trebuie să demonstrăm că vrem să ajungem în Senat sau Camera Deputaţilor pentru a munci pentru ei, cei al căror vot îl cerem, pentru a le rezolva problemele şi nevoile, nu pentru a fi nişte simpli turişti cu funcţii”, a mai declarat deputatul PNL, candidat pentru Senatul României.
Apel la decenţă şi onestitate
„Le solicit candidaţilor din judeţul Hunedoara să semneze urgent acest angajament. Hunedorenii au dreptul să ştie cu ce planuri s-au înscris candidaţii în această cursă. Dacă aceştia vor să ajungă în Parlament cu adevărat pentru a munci, atunci nu vor avea niciun motiv să nu semneze acest angajament. În schimb, dacă aceştia candidează doar pentru a deveni turişti cu funcţii, pe traseul Hunedoara – Bucureşti, atunci cetăţenii au dreptul să ştie acest lucru şi să voteze în consecinţă, adică să-i lase acasă acum. Hunedoara are nevoie de parlamentari activi, profesionişti, gata să lupte pentru judeţul nostru. Cu acest angajament luat de toţi candidaţii, hunedorenii vor putea să scape după doar un an de viitorii parlamentari a căror activitate este sub media pe ţară. Nu vor trebui să fie condamnaţi patru ani de zile pentru a fi reprezentaţi doar cu numele, fără fapte, plătindu-le şi salarii nemeritate”, spune Eleonora-Carmen Hărău.
O initiativa cu adevarat laudabila. Asa vom scapa de parlamentarii care dorm pe scaune si mai primesc si bani pentru asta. Candidatii care nu semneaza acest angajament inseamna ca nu vor sa munceasca si hunedorenii ar trebui sa nu ii voteze!