Termocentrala Mintia, ameninţată de infringement

Articolul a fost vizualizat de 2,924 ori

Numărătoarea inversă pentru Electrocentrale SA se va opri în anul 2016. Practic, ca să parafrazăm pe Malraux, în 2016 termocentrala de la Mintia va fi retehnologizată sau nu va fi deloc. Există o singură şansă pentru acest obiectiv industrial, care astăzi este “executabil” de piaţă, prin preţul necompetitiv de producere a energiei electrice şi de Uniunea Europeană, care poate lansa procedura de infringement pe motive de neconformitate pe mediu.

Termocentrala Mintia

Potrivit prefectului de Hunedoara, Sorin Vasilescu, salvarea termocentralei impune o decizie politică. Adică, cu alte cuvinte, găsirea banilor necesari pentru modernizarea obiectivului, circa 300-400 de milioane de euro, presupune un efort “de ţară”.

Pe “perfuzii”

În prezent, termocentrala Mintia funcţionează şi vinde energie ca urmare a unei politici protecţioniste a Guvernului, care i-a garantat o piaţă de desfacere pentru o cantitate de energie la limita supravieţuirii financiare. Evident, fără investiţii, Electrocentrale Mintia nu se va putea ţine pe picioarele ei după liberalizarea totală a pieţei de energie.

Varianta mandarină

Pentru a evita dispariţia termocentralei peste 24 de luni, autorităţile judeţene tatonează posibilitatea atragerii unor investitori chinezi, temă reiterată de prefectul judeţului la ultima sa întâlnire cu presa.

Oficialul, împreună cu directorul Complexului Energetic Hunedoara, s-au întâlnit cu exponenţi ai Companiei Naţionale de Energie din China, ca urmare a unor demersuri făcute de Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti. Formal, chinezii s-au arătat interesaţi să investească la termocentrala de lângă Deva atât în retehnologizarea grupurilor energetice, cât şi în aducerea în parametri a staţiei de desulfurare.

Credit

Formula financiară cu care se poate anclanşa o astfel de colaborare este un împrumut, la o dobândă de 3 la sută, pe care partea română trebuie să îl returneze într-un interval de 20 de ani. Banii provin de la Banca Naţională a Chinei, care are alocat un fond de 10 miliarde de euro destinaţi investiţiilor din ţări ale Uniunii Europene. Ce este interesant la acest credit, potrivit prefectului judeţului, este faptul că pentru acordarea lui nu se cer garanţii guvernamentale, care, în cazul unei ţări UE ca România, ar fi considerate ca ajutor de stat şi ar fi dezavuate de Bruxelles.

Nimic concret

Deşi s-a vorbit mult de varianta chineză, până la această oră, în afară de o serie de întâlniri, nu există niciun protocol de colaborare ferm între cele două părţi. Există însă supoziţia că în momentul în care China va decide să îşi plaseze banii în energetica hunedoreană, aceasta va cunoaşte o relansare spectaculoasă prin construirea a noi unităţi de producţie energetică, care să completeze portofoliul termo al judeţului. Prin urmare, singurul lucru concret care există acum este sabia liberalizării preţurilor la energie care stă să taie producţia de la Mintia în 2016.

About Adrian Sălăgean