După ploaie, umbreluţă! Plata fierului vechi, numai prin virament

Articolul a fost vizualizat de 1,507 ori

După ce s-a furat cam tot ce sclipea de pe fostele platforme industriale, după ce am ajuns ţara gurilor de canal fără capac, în fine, autorităţile s-au gândit că a venit momentul să stopeze “la sursă” furturile de fier vechi. 

fier vechiAstfel, Guvernul vrea să modifice legislaţia şi să elimine plata pe loc, pentru cei care aduc metale la centrele de colectare.

Conform proiectului, aflat acum în dezbatere publică, depozitele vor fi obligate să emită facturi şi să achite marfa direct în conturi bancare. Concret, centrele de colectare nu vor mai putea plăti cu bani lichizi fierul vechi, ci doar prin virament bancar.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă ar putea stăvili toate aceste ilegalităţi legate de furtul de fier vechi. De la revoluţie şi până acum au fost exportate peste 30 de milioane de tone de deşeuri metalice în valoare de peste 14 miliarde de euro.

Actualmente, la punctele de colectare, fierul e cumpărat cu 90 de bani kilogramul, iar de la depozit pleacă cu 1 leu şi 20 de bani. Peste hotare însă se exportă cu aproape 2 per kilogram. Conform proiectului, patronii de depozite care vor continua să îi plătească pe hoţi riscă şi 50.000 de lei amendă.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean