Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,270 ori

Noi tronsoane de autostradă 

Comisia Europeană a acceptat, cu titlu preliminar, în funcţie de stadiul tehnic de pregătire al acestor două proiecte, includerea a două tronsoane suplimentare de autostradă în Programul Operaţional Sectorial Transport ( POS-T), respectiv Sebeş-Turda şi Dumbrava-Deva, pentru a reduce astfel riscul pierderii finanţării europene până la finalul exerciţiului bugetar. Astfel, Coridorul IV pan european va fi legat de Autostrada Transilvania printr-un tronson de aproximativ 78 de kilometri de autostradă între Şebeş şi Turda, sursa de finanţare urmând să fie asigurată în proporţie de 85% din fonduri europene, din actualul program de finanţare 2007-2013.

Economia în străini

Aproape trei sferturi dintre cele 21.277 de grupuri de întreprinderi care activau pe piaţa românească în anul 2011 sunt controlate de societăţi din străinătate, Germania plasându-se pe prima poziţie în funcţie de ponderea numărului de salariaţi din aceste entităţi, potrivit INS.

Dezechilibru bugetar mărit

Execuţia bugetului general consolidat pe primul trimestru din 2013 s-a încheiat cu un deficit de 4,18 miliarde lei, respectiv 0,67% din Produsul Intern Brut /PIB/, comparativ cu un deficit bugetar de 3,38 miliarde lei, respectiv 0,58% din PIB, la aceeaşi dată a anului precedent, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.

Inflaţie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la 1,2% în luna aprilie 2013, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna februarie 2010, conform unei estimări preliminare publicate, marţi, de Oficiul european de statistică (Eurostat). În luna martie 2013, România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflaţiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 4,4%.

Agricultură cu încetinitorul

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează că, la data de 29 aprilie 2013, umiditatea în sol este satisfăcătoare spre optimă, însă din 5,1 milioane de hectare programate pentru însămânţări, doar 1,6 milioane de hectare au şi fost realizate.

About Adrian Sălăgean