Ponta, bocul PSD-ului

Articolul a fost vizualizat de 1,796 ori

Aşa e în politică, câteodată. Ce pentru unii e condamnare prin moţiune, pentru alţii e pretext de autosuficienţă şi popularitate. Pentru că dacă am privi “cu spatele” efectele deciziilor guvernanţilor în ultimul an, nu am şti dacă acolo sus, la manşă, e Ponta sau Boc sau MRU. Pentru că guvernarea actuală şi-a însuşit cea mai mare parte dintre iniţiativele şi politicile economice care au incriminat guvernarea Boc şi au stat la baza torpilei politice care a scufundat guvernarea MRU.

Practic, ce a făcut până acum Guvernul Ponta într-un an de mandat? A dat înapoi procentele luate în urmă cu trei ani din salariile bugetarilor prin măsurile bezmetice de austeritate. Corect!

Numai că românii nu au primit şi puterea de cumpărare pierdută între timp. Vorbim aşadar de o involuţie, pentru că inflaţia şi devalorizarea cursului de schimb, cauzate în principal de măsurile politice greşit adoptate, au sărăcit mai mult cetăţenii decât a putut da înapoi Guvernul Ponta.

Pe urmă, vine vorba despre fiscalitate. Deşi unul dintre principalele obiective asumate de actuala guvernare a fost reducerea TVA, taxa a rămas aceeaşi. Au crescut însă taxele şi impozitele locale pe care primarii au fost nevoiţi să le mărească mai degrabă “cu sula în coaste” pusă de Guvern.

Vine la rând noua taxă auto, care este mai mare exact pe palierul celor mai tranzacţionate maşini. Ce să mai vorbim despre românii care la ieşirea din spital co-plătesc din acest an. Aici nu e vorba, ce-i drept, de sume mari, dar principiul irită, pentru că trebuie să dai încă o taxă în condiţiile în care multe spitale din România par centre de eutanasiere.
Reţeta Boc de guvernare se aplică sub premierul Ponta şi în alte domenii. De exemplu, mult hulitul acord cu FMI nu numai că a continuat, dar, iată, se pune la cale încheierea unui nou document.

Absorbţia fondurilor europene, temă de campanie forte pe bună dreptate împotriva guvernărilor Boc şi MRU, rămâne şi sub Ponta la un nivel redus de 13 la sută, în timp ce comunitatea investitorilor străini din România a scăzut galopant.

Dar nu mai investeşte nici Guvernul. Banii pentru autostrăzi, infrastructură s-au evaporat, iar gurile rele spun că Guvernul Ponta nu mai are nici măcar fond de rezervă în caz de “Doamne fereşte!”.

Cât despre imaginea nostră la înalta curte de la Bruxelles, ce să mai spunem. Sub Ponta, România a primit cel mai prost raport MCV din ultimii ani, lucru care a dat un pretext solid europenilor să ne retrogradeze pe Schengen.

Şi ca să nu se spună că suntem “partinici”, punctăm la realizări venirea Daimler, o reuşită pe care Victor Ponta o numeşte cu adevărat importantă. De acord cu asta! Totuşi, meritul primordial al Guvernului Ponta în această afacere rămâne faptul că a reuşit cumva să nu-i sperie pe nemţi.

About Adrian Sălăgean