Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,540 ori

Ioana Pop, de la HunedoaraMea.ro, merită titlul de cea mai descurcăreaţă ziaristă. Să vă explic de ce: ca ziarist, “arma” ta, unealta cu care îţi câştigi pâinea este scrisul. Dacă tu nu eşti în stare să scrii ceva atât de simplu cum este construcţia “muncitorii iau lecţii” fără să faci o greşeală gravă, ba mai mult, reuşeşti să îţi găseşti un loc de muncă şi să mai fii şi plătit pentru asta, e clar: eşti descurcăreţ şi meriţi aplauze. Nu neapărat şi admiraţia noastră, dar nişte aplauze, da. Felicitări, Ioana Pop, pentru că reuşiţi să trăiţi din scris!

muncitorii i---au lectii

Dealtfel, nici cu subltilul articolului semnat de Ioana Pop nu mi-e ruşine: “I-ar putea salva viaţa”. Cine i-ar putea salva viaţa şi mai ales cui? Ei, asta rămâne să aflăm citind articolul, nu? Păi… nu: “În cazul în care o persoană este muşcată de şarpe, timpul este extrem de preţios, iar urmarea unor serii de acţiuni poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Victima trebuie să anunţe imediat incidentul la numărul unic de urgenţă 112 şi să evite orice activităţi care cresc ritmul cardiac, inclusiv alergatul către un punct de prim ajutor. Efortul fizic va răspândi mai repede veninul în sânge. Singurul tratament împotriva muşcăturii este administrarea de ser antiviperin, aflat în stoc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, precum şi la unităţile din Hunedoara, Petroşani, Lupeni, Haţeg, Orăştie şi Vulcan”.
Presupun că autoarea n-a ştiut ce să mai scrie pe post de subtitlu, aşa că a scris ce i-a venit în minte. “Lecţiile despre vipere i-ar putea salva viaţa omului muşcat de viperă” – sau ceva de genul ăsta.

i-ar putea salva

Într-un articol cu titlul “FOTO-VIDEO Cetatea Devei intră în restaurare pe fonduri europene”, publicat în Adevărul, Daniel Guţă a făcut tot felul de greşeli care mi-au adus aminte de Carmen Cosman: “cea maimare parte a finanţărilor”, “în patru ultimii ani”, “schelele vechi de lemn, care stau să se prbuşească”, “pentru a evita bolovanii carestau să se desprindă”, “refacerea curţii interioare a monmentului istoric”. Se cere o tastatură nouă, domnule Guţă!

cetatea carestau prbusiti

cetatea reabilitare patru ultimii ani

cetatea monmentul

De obicei atenţi la titlurile pe care le afişează pe ecran, cei de la Ştirile Pro TV o mai dau de gard, din când în când. De exemplu, în loc de “Vremea extremelor”, au scris “Vremea exremelor”, iar în loc de “Săracii de lângă noi”, “Săracii de lăngă noi”.
Totuşi, cum salariile celor care pun aceste titluri îmi imaginez că sunt de câteva ori mai mari decât cele ale amărâţilor din presa noastră locală, nu pot să-i iert. Ruşinică, deci!

vremea exremelor

saracii de langa noi

“Un jandarm hunedorean şi fiica lui au cel mai frumos şi cel mai bun ciobăneşti germani din ţară – GALERIE FOTO”, ne mai spune Ioana Pop, dovedind că nu am greşit atunci când am declarat-o cea mai descurcăreaţă ziaristă. Sau o fi de etnie maghiară şi nu prea înţelege cum stă treaba cu gramatica limbii române?
Problema cu aceste greşeli, chiar dacă sunt asumate prin semnătură de un singur ziarist, este că o publicaţie, prin faptul că le PUBLICĂ, îşi strică numele. HunedoaraMea.ro va fi cunoscut drept site-ul care a publicat greşelile alea mari, nu site-ul care i-a dat Ioanei Pop bani de-o pită boamfă.

ciobanesti

O pagină întreagă de titluri de pe site-ul CityNews.ro – secţiunea Hunedoara! – şi niciun titlu din Hunedoara. La performanţa asta ajungi numai dacă ai redacţii prin mai multe judeţe şi “împingi” ştirile din toate judeţele pe micro-site-ul dedicat judeţului Hunedoara, ca să obţii cât mai multe afişări şi, deci, cât mai mulţi bani. Ce mai contează că pe hunedoreni poate nu-i interesează de ce se închide o fabrică de brânzeturi, cine este preotul crescător de animale din comuna Cămăraşu, nu-l interesează că propunerea de arestare a preşedintelui CJ Harghita a fost respinsă de Curtea de Apel Târgu Mureş, nici că elevii arădeni au obţinut rezultate dezastruoase la simularea BAC-ului, nu le pasă cum pot participa la concursul de gătit gulaş organizat la Bistriţa, cine este “Super Dan” şi de ce se pregăteşte el să facă “shopping în «mall-ul» Ghencea” şi multe alte ştiri DELOC interesante pentru hunedoreni.

stiri shittynews

Pe site-ul ehunedoara.ro am mai găsit tot felul de “ne-ştiri”, dar le-am ignorat. Totuşi, nu pot să trec cu vederea un titlu ca “Raie şi paduchi in şcolile din Timiş” – aşa a fost publicat, fix cum îl vedeţi, cu doar câteva diacritice, de parcă autorului i s-ar fi terminat diacriticele, nu alta! De fapt, cred că avea doar “ş”-uri.

raie si paduchi

“Reprezentanţii Primăriei Hunedoara (foto) se vor întâlni mâine cu locuitorii cartierul Micro V din oraş pentru a le asculta acestora păsurile şi a le prelua sugestiile referitoare la zona în care trăiesc”, anunţă Servus Hunedoara, printr-o ştire nesemnată.

primaria-microcinci

Ceva îmi spune că persoanele care se vor întâlni cu locuitorii cartierului (nu “cartierul”) Micro V nu sunt reprezentanţii CLĂDIRII în care îşi are sediul Primăria Hunedoara, ci ai instituţiei în sine, oriunde ar fi localizată aceasta. De aceea, acea menţiune din paranteze, “reprezentanţii Primăriei Hunedoara (foto)”, nu este corectă. “Dezbaterea va avea loc de la ora 13:00, în curtea Şcolii Generale nr 11, iar la eveniment vor participa membrii ai diverselor departamente din primărie, consilieri locali, delegaţi ai furnizorilor de utilităţi, ai prestatorilor de servicii publice şi responsabili cu ordinea publică”, mai zice articolul. Membri ai diverselor departamente, nu “membrii ai diverselor”.

Ia uitaţi cum mustesc de inteligenţă aceste titluri din Libertatea:

libertatea

Şi dacă te muşcă şarpele şi dai click, vezi ştiri scrise cu picioarele: “Mădălina Ghenea a făcut o vizită fulgeră în România, de Paşte”, “amicii ei di Gorj, care au reuşti să o vadă preţ de câteva ore”.

“Ciobanii din Petrila s-au răsculat”, informează Maximilian Gânju, în Mesagerul Hunedorean. “Mai mulţi proprietari de oi din localitatea Petrila au asediat, ieri dimineaţă, curtea primăriei, după ce au fost somaţi ca până la finele lunii iunie să-şi cureţe terenurile pe care-şi duc oile la păscut, dar mai ales, stânele”. Uau, au asediat curtea primăriei?! Ce chestie gravă, oare cum de n-am citit despre ea şi prin alte ziare? Cum de n-am văzut ştirea la Pro TV, că vorba aia, Pro TV relatează despre toate atacurile, crimele şi nenorocirile din ţară?! Conform DEXonline, “ASÉDIU, asedii, s. n. Încercuire şi atacare cu forţe armate a unui loc întărit, pentru a-l cuceri. Stare de asediu = regim instituit în unele state, în împrejurări considerate drept excepţionale, care constă în suspendarea libertăţilor democratice şi în acordarea unor drepturi speciale poliţiei, armatei etc. – Din it. assedio”. Când colo, Maximilian Gânju ne lămureşte: “Oamenii au mers la primarul Ilie Păducel să-i ceară socoteală pentru somaţiile primite. Proprietarii de oi s-au temut că stânele lor vor fi demolate de administraţia locală. […] Aceştia au reuşit să stea de vorbă cu primarul Ilie Păducel şi au ajuns la o înţelegere”. Lapte şi miere!

ciobanii

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'