Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,530 ori

Am primit în cutia poştală două pliante identice (cei care le-au pus acolo s-or fi gândit că am nevoie să citesc de două ori ca să înţeleg o dată) care arătau aşa cum vedeţi mai jos. 
Totuşi, a fost suficient să citesc o singură dată ca să înţeleg că pliantele respective au fost făcute în mare grabă şi fără prea mult chef de muncă.
“Cumpară cel mai calitativ termosistem şi la cel mi mic preţ din judeţul Hunedoara!”. Cât de “calitativ” o fi termosistemul (un cuvânt nou pentru mine, mărturisesc), dacă pliantul de prezentare arată aşa?

pliant

Ziarul Albaiulianul (nu-i de la noi din judeţ, dar dacă după regionalizare ne “unim”, intră şi ziarele din regiune pe mâna mea) a comis-o grav de tot: a publicat, sâmbătă, un articol pe care ori nu l-a citit niciun şef înainte de a fi trimis spre publicare, ori a fost plătit de asociaţia centuristelor albaiuliene (dacă o exista aşa ceva).
Pe scurt, titlul articolului este “Prostituate noi, tinere şi frumoase pe centura din Alba Iulia! Iată ce preţuri practică!”.
Poate credeţi că-i o glumă, dar v-aţi înşela!
“Odată cu venirea căldurii, pe centura ocolitoare a municipiului Alba Iulia şi-au făcut apariţia câteva prostituate tinere, frumoase şi cu fustiţe foarte scurte! Bărbaţii sunt încântaţi şi spun că n-au mai văzut asemenea frumuseţi în zonă! Mulţi şi-au încercat norocul dar s-au lăsat păgubaşi când au aflat preţurile. Fetele vor 100 de euro pentru o oră de distracţie şi acceptă să meargă o noapte la hotel, pentru 200 de euro! De necaz, unii dintre bărbaţi au apelat la vechile prostituate care, pentru 10-15 euro, sunt dispuse la orice”. Asta-i presă, nu ce tot critic eu aici din judeţul Hunedoara. La Alba Iulia s-a trecut la nivelul următor, Albaiulianul făcându-i pe cei de la WowBiz, Capatos, Acces Direct, Cancan şi Libertatea să roşească.

albaiulianul

Irina Năstase, de la Glasul Hunedoarei, ne informează că turiştii plătesc taxă de vizitare la Sarmizegetusa Regia. “Există şi un program de vizitare a sitului precum şi nişte reguli pe care turiştii trebuie să le respecte, pentru a nu fii amendaţi”, zice ziarista.
“Pentru a nu fi”, cu un singur “i”.

a nu fiiiii amendati

Cei de la Hotnews.ro s-au gândit să facă o ştire despre cum Crin Antonescu a vorbit, într-o singură frază, despre Emil Constantinescu, Tulcea, Levant, Sindbad, Ulise, Alexandru cel Mare, Richard Inimă de Leu şi Saladin”.
Şi după ce au scris un titlu lung cât o zi de post şi o introducere în care au repetat ceea ce au spus în titlu, şi-au îndemnat cititorii să vadă “mai jos” fraza completă. Să mai dea, adică, încă un click, ca să le mai facă o afişare. Doar că eu am ajuns pe pagina respectivă de pe Facebook şi nu a mai fost nevoie să dau încă un click. Şi mi s-a părut cumva trasă de păr formularea asta: “Vezi mai jos fraza completă”, de parcă nu aş fi fost deja acolo şi dacă nu mă îndemnau ei, nu ştiam că trebuie să-mi mut privirea douăzeci de pixeli mai jos, stăteam şi mă uitam pe site-ul lor ca boul la poarta nouă şi mă întrebam unde naiba o fi fraza aia, că eu nu ştiu că un text se citeşte de sus în jos şi de la stânga la dreapta.

crin antonescu

Rămânem la publicaţiile online de calitate, pentru un titlu de mare angajament pe care l-au gândit cei de la Wall-Street.ro, teoretic un site premium (la asta s-or fi gândit şi ei când au scris titlul pe care o să-l vedeţi mintenaş), practic…
“Fotografa Annie Leibovitz, a luat premium «Prinţul Asturiei» pentru comunicare pe 2013”. Virgulă între subiect şi predicat, “premium” în loc de “premiul” şi un simbol ciudat în versiunea de mobil a site-ului, de fapt, litera “ţ”. Le-o fi luat mai mult de 10 secunde să-l gândească şi să-l scrie?

wall-street

“Românii iau premii cot la cot cu străine. Suntem la fel ca profesionalism, ne diferenţiază bugetele”, scrie Wall-Street.ro, citându-l pe un domn pe nume Alexandru Paius (dacă are şi diacritice în nume, să mă ierte, dar nu am găsit pe Internet nicio referinţă la vreun Alexandru Paiuş sau Păiuş, iar dacă Google nu ştie nimic, cine-s eu să mă dau mai deştept?). Acest domn, în calitatea sa de “senior partner” al unei agenţii de PR, a vrut să spună că agenţiile româneşti de PR iau premii cot la cot cu agenţiile străine, doar că autoarea articolului, Cristina Negraru, nu şi-a recitit textul înainte de a-l publica, şi a rămas ceea ce vedeţi mai sus şi mai jos (şi sunt convins că vedeţi şi fără să vă spun eu unde să vă uitaţi, aşa cum fac cei de la HotNewswinking.

cu straine

Revenind la… oile noastre, iată şi un titlu cum numai pe site-ul CityNews mai poţi găsi: “Recompensă de 5.000 de lei pentru prinderea hoţului care a furat contorul de gaz de la casa din Baia Mare a şefei IPJ Maramureş: Vezi cine o oferă”.
Şi deznodământul: “Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie, filiala Maramureş a anunţat astăzi că oferă o recompensă de 5000 lei persoanei care ajută la prinderea celui care a furat contorul de gaz de la casa din Baia Mare a şefei Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş, Viorica Marincaş”.
Articolul este mult mai complex şi e de fapt un “mişto” la adresa şefei IPJ Maramureş, dar să nu ne băgăm noi în bucătăria internă a celor de la Poliţie, mai ales că-s din alt judeţ. Chiar nu simt nevoia să-mi bârâie telefonul de fiecare dată când încerc să port o conversaţie.

gaz ipj mm

“În campionat s-a încheiat, mai speră la comisie”, scrie, criptic, Ciprian Marinuţ, în Mesagerul Hunedorean. Aşa cum bănuiam, este vorba despre faptul că echipa de fotbal FC Hunedoara nu a promovat în Liga a II-a. Ce n-am înţeles este ce anume s-a încheiat în campionat? Nu cumva campionatul în sine s-a încheiat, iar FC Hunedoara mai speră la ceva din partea vreunei comisii? Ba da. Iată: “Ultimele speranţe ale negru-albaştrilor sunt legate de un verdict favorabil la Comisia de Disciplină în «cazul Pâncota», care se va rejudeca în această săptămână, însă şansele schimbării rezultatului din teren sunt minime”.
Dar de ce să spunem lucrurilor pe nume, ca să ştie cititorul ce urmează să citească? Mai bine hai să-l ameţim cu titluri misterioase. Oricum, să scuip în sân şi să mă bucur că nu avem un “Albaiulian” în judeţ. La noi încă se mai face presă, chiar dacă uneori se face pe genunchi.

in campionat

“DEMAGOGIA FĂRĂ DE SFÂRŞIT: Serafinceanu, un politruc despre care a-i zice că are coloană” este titlul unui articol semnat de “AMZIS” şi publicat pe site-ul Ziarului Hunedoreanului. Complexă-i limba română, ai zice că nu e pentru toată lumea, dar dacă nici ziariştii, fie ei şi anonimi, nu sunt în stare să o stăpânească, ce pretenţii să mai ai de la oamenii de rând, care se presupune că nu-s aşa de citiţi şi de “intelectuali” precum gazetarii?
A-i zice unui ziarist că e prost e o mare greşeală, ziariştii le ştiu pe toate, ai zice că ei sunt singurii oameni care se nasc învăţaţi!
Ironia face ca autorul să-şi fi spus chiar “AMZIS”. Ai zis tu, dar n-ai zis bine… iar de scris nici nu mai pomenim!

ai zice

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'