Peste şapte miliarde de euro destinaţi dezvoltării agriculturii în România

Articolul a fost vizualizat de 1,283 ori

România are la dispoziţie 7,1 miliarde de euro fonduri europene pentru Strategia Naţională de Dezvoltare Rurală între 2014-2020, a declarat Nicolae Popa, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Potrivit acestuia, la banii europeni se adaugă cofinanţarea naţională de 20 la sută, încă 1,4 miliarde de euro.

agriculturaAutorităţile intenţionează să renunţe la sumedenia de programe de finanţare pentru agricultură (28 de măsuri între 2007-2013) care înseamnă o fragmentare ineficientă a sumelor care sunt puse la dispoziţie. Se va merge pe şapte măsuri unde vor fi direcţionaţi aceşti bani. Autorităţile vor să încurajeze investiţiile pentru Măsura 3.22 – dezvoltarea satului românesc, pentru Măsura 1.21 – dezvoltarea exploataţiilor agricole, pentru Măsura 1.23 – procesarea produselor agricole, pentru Măsura 1.12 – instalarea tinerilor în mediul rural ca şefi de exploataţii, Măsura 3.13 – încurajarea activităţilor turistice, Măsura 3.12 – înfiinţarea IMM-urilor în mediul rural şi, nu în ultimul rând, se vor direcţiona fonduri spre înfiinţarea şi consolidarea grupurilor de acţiune locală.

Potrivit oficialului, ar putea exista şi subprograme care să încurajeze anumite zone, dând ca exemplu zona montană, dar şi unele zone destinate viticulturii, legumiculturii sau pentru creşterea vacilor de carne, subdomenii care se pretează la agricultura hunedoreană.

About Adrian Sălăgean