Fotbal, Liga a III-a, seria V: Despărţire cenuşie

Articolul a fost vizualizat de 1,989 ori

După un retur lamentabil, care i-a compromis încă înainte de finiş şansele la promovare, FC Hunedoara nu a reuşit să se despartă de proprii suporteri cu o victorie, care să mai atenueze oarecum din „rănile” acestei triste primăveri. Mai puţin de 200 de spectatori au fost prezenţi în tribunele arenei „Michael Klein”, într-o după-amiază ploioasă şi mohorâtă.

Fotbal FC Hunedoara

Fotbal FC Hunedoara

Îmi aduc aminte că, în iarnă, fanii hunedoreni îşi dădeau întâlnire la stadion pe data de 30 mai, în număr de câteva mii, pentru a sărbători, alături de jucători, promovarea în liga secundă, lucru perfect realizabil la acea oră, dacă ţinem cont că distanţa faţă de principala contracandidată, Olimpia Satu Mare, era de nu mai puţin de 10 puncte. Ce a urmat se ştie. O a doua jumătate de campionat în care s-a dat cu piciorul a ceea ce se realizase în tur, când gruparea de pe Cerna nu cunoscuse înfrângerea. Evoluţii fără consistenţă (în special cele din deplasare), un antrenor care nu a ştiut să gestioneze noua situaţie ivită şi să redreseze corabia care se scufunda etapă de etapă şi, peste toate, un management total defectuos.

Vinovaţi fel de fel

Citeam în urmă cu câteva zile, pe un site de socializare, comentariile unui vechi suporter hunedorean, care încerca prin cele postate să ne dumirească cine poartă vina pentru ratarea obiectivului. Am rămas surprins când printre cei enumeraţi la „vinovaţi” erau trecuţi „oamenii de bine”, fostele glorii ale fotbalului local(!?), Mircea Alic, publicul (exclusiv „Peluza Nord), o parte a presei(!?). Jucătorii şi antrenorii se fac şi ei vinovaţi în procent de doar 20%, dar numai pentru evoluţiile de la Satu Mare şi Oşorhei, nu şi pentru cele de la Câmpia Turzii şi Pâncota.

În schimb, felicitările erau adresate principalului finanţator (care şi în opinia mea are meritele sale pentru faptul că s-a implicat financiar, dar nu şi pentru cum a gestionat situaţia din retur, în special), Peluzei Nord şi „eroilor” de la Pâncota (care or fi fost ei nu ştim, pentru că am plecat învinşi de acolo, dar şi bătuţi la propriu). Să fie acesta adevărul? Evident că nu, iar cei care se pricep la fotbal şi judecă la „rece” tot ceea ce s-a întâmplat, ştiu care sunt adevăraţii vinovaţi pentru nerealizarea acestei mult dorite promovări. Sigur că vom avea timp destul în această pauză, dinaintea unui nou sezon, să întoarcem pe toate feţele comportarea celor de la FC Hunedoara în acest campionat, unul eşuat lamentabil aşa cum mai aminteam şi care prelungeşte şederea în acest eşalon cu cel puţin încă un an. Poate cei care vor continua aici îşi vor da seama de greşelile făcute şi vor încerca în campionatul viitor să fie mult mai precauţi şi, în acelaşi timp, vigilenţi, pentru a nu mai cădea în derizoriu. Revenind la ultima reprezentaţie din acest sezon, să spunem că ea a fost una care nu a depăşit prin evoluţie pe cele din acest retur.

Acelaşi Pepenar

Chiar dacă rezultatul nu mai avea nicio importanţă, „negru-albaştrii” nu au reuşit nici în această ultimă partidă să ofere suporterilor o victorie, încheind la egalitate, 1-1, cu Armătura Zalău, aşa cum făcuseră şi în meciul anterior din propriul fief cu Unirea Dej. Chiar dacă miza a lipsit, oaspeţii au venit la Hunedoara decişi să joace fotbal şi să obţină un rezultat bun. Şi le-au reuşit pe ambele, fiind, de multe ori, net superiori elevilor lui Marius Opric prin organizare şi determinare. Debutul a aparţinut zălăuanilor, care s-au instalat încă din primele minute în jumătatea de teren a gazdelor, presând poarta tânărului Florin Raţ (titularizat în premieră), prin cele trei cornere obţinute. Abia la căpătul primelor 15 minute de joc am realizat cine era de fapt echipa care evolua pe propriul teren, când Suciu a scăpat singur spre poarta lui Chiş, dar şi-a făcut prea lung balonul, ratând deschiderea scorului.

De partea cealaltă, Sabou (cândva şi el hunedorean) şi-a încercat şi el şansa cu un şut de la 30 de metri, dar Raţ a reţinut cu siguranţă (min. 23), aşa cum avea să o facă şi omologul său în minutul 34, când, în urma unui „ricoşeu”, mingea a ajuns la R. Muntean, care a trimis de la 18 metri, pe centrul porţii. Chiar dacă fotbalul a fost sărac în faze de poartă, cu două minute înainte de finalul primei părţi, tabela de marcaj a suferit prima modificare. Nicula a centrat pe jos de pe partea dreaptă, Suciu a trecut pe lângă balon, care a ajuns pe partea opusă, de unde „veteranul” Pepenar şi-a făcut din nou datoria, înscriind dintr-un unghi aproape imposibil.

Final trist

Revenirea de la cabine a însemnat şi reînceperea ploii, care a căzut necontenit în cel de-al doilea mitan, în care aşteptam desprinderea celor de la FC Hunedoara. În minutul 47, la o centrare de pe stânga pe partea opusă, Nicula a şutat de la 8 metri, dar goal-keeper-ul oaspeţilor a boxat. Acelaşi portar l-a „blocat” două minute mai târziu pe Suciu, pătruns vijelios în careu. Putea fi 2-0 în minutul 59, când Roiu a centrat foarte bine în careu, dar şutul din întoarcere din 11 metri a lui Nicula a fost deviat de acelaşi portar. Şi cam aici s-a oprit totul pentru FC Hunedoara, zălăuanii preluând frâiele şi încercând să restabilească cel puţin egalitatea.

Au dominat, dar fără efect pe tabela de marcaj până spre final. În minutul 80, Cozma a prins o „ghiulea” de la 45 de metri, care a trecut puţin peste transversală, fază care a prevestit golul care avea să vină peste alte patru minute. A fost o centrare de pe dreapta a lui Bode şi Ţiriac (intrat la pauză) a „ciupit” balonul din 7-8 metri, restabilind egalitatea, una echitabilă după ceea ce s-a întâmplat pe parcursul întâlnirii. Astfel s-a pus punct unui nou campionat petrecut în cel de-al treilea eşalon, unul mai trist parcă decât celelalte două. Mai ales că turul nu a semănat sub nicio formă cu acest retur de coşmar pe care şi l-au făcut singuri cei de la FC Hunedoara.

FC Hunedoara – FC Zalău: 1-1 (1-0)

Au marcat: Pepenar (min. 43)/ Ţiriac (min. 84)

FC Hunedoara: Raţ – Şoit, Dosan, Cuciula, Trăşcan – R. Muntean (min. 46, J. Vajda), Vişan – Nicula, R. Cristian (min. 46, Roiu), Pepenar – Suciu (min. 55, Drăgoescu, min. 72, Apachiţei).
Antrenor: Marius Opric.

FC Zalău: Chiş – Lung, Vlad, Cozma, Negrean – Maior (min. 46, Ţiriac), Stanciu, Sabou, Bode – Teglaş, Ardelean.
Antrenor: Marius Paşca.

Arbitru: Nicolae Croitoru. Asistenţi: Maria Sima – Ovidiu Dorobanţu (toţi trei din Râmnicu Vâlcea). Stadion: “Michael Klein”. Spectatori: 150.

About Ion Bădin