Tinerii “sezonieri” lasă şcoala pentru a munci la negru

Articolul a fost vizualizat de 2,033 ori

Sute de tineri hunedoreni se angajează pe perioada vacanţelor de vară, mai ales la terase, ca barmani sau ospătari. Deşi patronii au la dispoziţie facilităţi oferite de stat pentru angajarea de elevi sau studenţi, doar doi angajatori din judeţ au profitat de acest sprijin oferit de legislaţie. Tinerii care lucrează la negru, în schimb, au de pierdut: riscă amenzi, nu au contribuţii sociale, nu obţin vechime şi nici nu îşi pot menţiona job-urile în CV.

După ce lucrează în vacanţa de vară, unii dintre adolescenţii din judeţ nu se mai întorc la şcoală, preferând să muncească fără acte-n regulă

După ce lucrează în vacanţa de vară, unii dintre adolescenţii din judeţ nu se mai întorc la şcoală, preferând să muncească fără acte-n regulă

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă le oferă patronilor hunedoreni oportunitatea de a obţine bani pentru a angaja tineri, însă numărul celor care au apelat la această variantă a fost tot mai scăzut, de la un an la altul. Astfel, dacă acum patru ani numărul angajatorilor care au profitat de oportunitatea legislativă a fost de aproape 40, acum trei ani numărul lor a fost de trei ori mai mic, pentru a ajunge, potrivit celor mai recente statistici, la numai doi angajatori.

Program redus şi pauză de masă

Administratorii firmelor care angajează elevi şi studenţi, pe perioada vacanţelor, pot primi de la stat un ajutor financiar de 250 de lei pe lună. Firmele obţin banii timp de cel mult două luni pe an pentru fiecare angajat. Minorii care au împlinit 15 ani se pot angaja, însă numai cu acordul părinţilor sau al tutorelui legal.

În cazul tinerilor cu vârste de la 15 până la 18 ani, contractul de muncă nu poate să aibă o durată mai mare de 6 ore pe zi, dar tânărul va fi plătit ca şi cum ar lucra cu normă întreagă, precizează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Sorin Raţiu. Astfel, norma săptămânală este de numai 30 de ore. În plus, patronii nu au voie să-i pună pe adolescenţi la muncă pe timp de noapte, iar tinerii nu au voie să presteze munci periculoase sau vătămătoare. În schimb, angajatorul este obligat să-i acorde tânărului o pauză de masă de 30 de minute, care intră în programul celor şase ore de lucru.

Tinerii riscă să fie amendaţi

Pentru a beneficia de ajutorul de 250 de ei de la stat, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu Agenţia Judeşeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM) în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor. Banii acordaţi patronilor care angajează tineri pe perioada vacanţei provin din bugetul asigurărilor de şomaj.

Şeful AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi, spune că patronii hunedoreni care au apelat la ajutorul instituţiei pentru a primi cei 250 de lei (adică jumătate din indicele social de referinţă), mai beneficiază şi de scutirea, pentru angajatul respectiv, de la plata contribuţiei pentru şomaj. Cuantumul acesteia este de 1 la sută din salariu, 0,5 la sută fiind luat de stat de la angajat şi 0,5 la sută, de la angajator. Reprezentanţii AJOFM spun că este posibil ca o parte dintre tinerii care lucrează toată vara la terase să nu fie încadraţi oficial, cu contract de muncă. Inspectorii ITM, pe de altă parte, spun că vor verifica terasele şi restaurantele spre care se îndreaptă foarte mulţi elevi şi studenţi, iar angajatorii care vor fi depistaţi folosind muncă la negru vor fi amendaţi cu câte 10.000 de lei pentru fiecare persoană, iar tinerii se vor alege şi ei cu avertismente, ba chiar cu amenzi. Sancţiunile pentru elevii şi studenţii care acceptă să lucreze la negru sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Mai mult, pentru că nu au contract de muncă, ei nu beneficiază nici de contribuţii sociale, nu adună vechime în muncă şi nici nu îşi pot trece în CV experienţa câştigată cât au muncit “la negru”.

În plus, după ce încetează să lucreze la firma respectivă, tinerii nu pot obţine nici măcar o adeverinţă şi, neavând un contract, pot ajunge să fie exploataţi de angajator.

De la muncă, la abandon şcolar

Patronii interesaţi de facilităţile oferite de stat pot să încheie convenţiile cu AJOFM în termen de 30 de zile după ce angajează persoana respectivă. Ei pot încheia convenţiile la orice agenţie din teritoriu, iar ulterior trebuie să depună un tabel nominal şi un stat de plată, pentru ca Agenţia să aibă o justificare pentru banii decontaţi. Profesorii, pe de altă parte, spun că unii dintre elevii lor nici nu mai aşteaptă încheierea anului şcolar, ci se angajează chiar din luna mai, tentaţi de ideea că vor avea proprii bani de buzunar. În acest fel, fie sunt prea obosiţi ca să mai înveţe, fie nu mai dau deloc pe la şcoală până la începutul următorului an şcolar. Din păcate, unii dintre copii, mai ales cei care provin din familiile nevoiaşe, odată angajaţi, ajung să abandoneze cursurile şi decid să nu mai meargă deloc la şcoală. Potrivit datelor publicate de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, la începutul anului şcolar 2011-2012, au fost înregistrate peste 170 cazuri de abandon şcolar, cifră similară cu aceea din anul şcolar anterior. Reprezentanţii Centrului spun că sunt oraşe unde numărul elevilor care renunţă să mai meargă la şcoală este în creştere. Printre acestea se numără: Uricani, Vulcan, Orăştie, Ilia, Haţeg, Brad, dar şi municipiul Hunedoara.

A doua şansă

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Hunedoara, Marta Mate, afirmă că tinerii care lipsesc o vreme mai au încă o şansă de a trece în anul şcolar următor: sesiunile de examene pentru încheierea situaţiilor. Acestea sunt programate de fiecare şcoală, în funcţie de decizia profesorilor şi a conducerii unităţii, dar – în principiu – se organizează înainte de exemenele de corigenţă. “Noi nu considerăm că un copil a abandonat şcoala decât după ce au trecut doi ani de când nu a mai venit la cursuri.

Cine lipseşte câteva săptămâni sau chiar un semestru are la dispoziţie sesiunile de examene pentru încheierea mediilor. Totuşi, la 10 absenţe nemotivate, un elev se poate alege cu nota scăzută la purtare, iar cine are nota 6 la purtare riscă să fie declarat repetent”, adaugă Marta Mate. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Hunedoara mai spune că tinerii care renunţă la şcoală la un moment dat au, oricând, şansa de a relua cursurile, în regim seral, la fără frecvenţă sau în cadrul şcolii “A doua şansă”.

About Ada Beraru