Muzeul Fierului, obiectiv pentru 2014

Articolul a fost vizualizat de 2,278 ori

Iniţiativa Asociaţiei DAO, preluată şi susţinută de Primăria Hunedoarei, precum şi de Arcelor Mittal, de a reînfiinţa un muzeu al fierului, are şanse de a se materializa cel mai devreme anul viitor. Ar fi o situaţie fericită, spun membrii DAO, pentru că în vara lui 2014 se vor aniversa 130 de ani de la pornirea uzinelor de fier ale Hunedoarei.

Vechea clădire a şcolii de ucenici ar putea să strălucească din nou, de data asta ca centru cultural, ori ca secţie în cadrul Muzeului Castelul Corvinilor (în planul secund al imaginii)

Vechea clădire a şcolii de ucenici ar putea să strălucească din nou, de data asta ca centru cultural, ori ca secţie în cadrul Muzeului Castelul Corvinilor (în planul secund al imaginii)Fie

Salvarea clădirii CFU este una dintre principalele teme lansate în dezbatere de către Asociaţia DAO din Hunedoara încă de acum doi ani. După insistenţe şi discuţii, lucrurile par a fi început să se mişte în sensul dorit de membrii organizaţiei amintite: “Proprietarul, Arcelor Mittal Hunedoara este de acord să ofere cu titlu gratuit Primăriei oraşului, în concesiune pe 49 de ani, clădirea CFU şi chiar şi-a manifestat dorinţa de a participa cu o sumă destul de însemnată la finanţarea lucrărilor de reabilitare cu caracter de urgenţă. Condiţia este ca imobilul să fie folosit pentru amenajarea unui muzeu al fierului. Imobilul este însă destul de mare şi, pe lângă un muzeu al fierului, ar putea adăposti, de fapt, un întreg spaţiu inter-cultural, în care să fie cuprinse, pe lângă expoziţiile permanente, spaţii pentru vernisaje şi ateliere de artă”, spune Dan Bera, membru al Asociaţiei DAO.

Până la practică, nu mai e mult

Viitorul Muzeu al Fierului s-ar putea înfiinţa mai uşor şi ar putea fi gestionat mai uşor dacă ar fi, de fapt, o secţie a Muzeului “Castelul Corvinilor”, spun iniţiatorii proiectului. Se aşteaptă acum ca Primăria şi Consiliul Local al Hunedoarei să facă primii paşi legali pentru preluarea clădirii şi întocmirea unui proiect, după cum spune directorul Muzeului “Castelul Corvinilor”, Flavius Tudor: “Suntem încă la stadiul informal al demersului. Ideea este agreată atât de Primărie cât şi de proprietarul clădirii, compania Arcelor Mittal. În perioada care urmează cred că se vor face şi primii paşi legali pentru declanşarea administrativă oficială a întregului demers. Vom avea nevoie şi de un proiect, de un concept clar în ce priveşte viitorul obiectiv turistic şi cultural găzduit de fosta clădire CFU, cum o ştie aproape toată lumea din oraş. Dacă proiectul este activat şi din punct de vedere administrativ pe parcursul acestui an, sunt destule şanse ca în 2014 să avem un muzeu al fierului funcţional în acel imobil”.

O clădire-monument

Clădirea CFU, este, de fapt, fosta Şcoală de Ucenici a Uzinelor de Fier Hunedoara. Ea a fost inaugurată în 1937 şi a servit drept şcoală şi internat pentru tinerii oţelari de care avea nevoie şi pe atunci combinatul siderurgic de la Hunedoara. Mai târziu, clădirea a devenit sediu al arhivelor combinatului şi a fost clasată ca monument istoric.

La momentul inaugurării, imobilul avea o curte de 6.000 de metri pătraţi, pe strada 9 mai la numărul 9, şi o suprafaţă utilă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, împărţită în zeci de încăperi cu mai multe destinaţii: de la săli de curs, laboratoare şi dormitoare, până la saloane ale unui dispensar, birouri şi sală de mese.

About Ciprian Iancu