Când vom scăpa de umilitorul “salariu minim” din Europa?

Articolul a fost vizualizat de 1,535 ori

O parte din informaţiile făcute de Eurostat, instituţia responsabilă cu statisticile din Uniunea Europeană, sunt, la prima vedere, îmbucurătoare pentru salariatul român. Potrivit sursei citate, câştigurile salariale medii ale angajaţilor români au crescut în 2012 cu 10% faţă de anul precedent, până la circa 350 de euro net lunar.

salariiMajorarea nu a reuşit însă să “elibereze” România de eticheta unei pieţe cu forţă de muncă ieftină, salariaţii români fiind în continuare printre cei mai prost plătiţi din Uniunea Europeană, venituri mai mici având doar bulgarii.

Norvegienii câştigă într-o lună cât noi în nouă

Cei mai bine plătiţi europeni sunt norvegienii, care în 2012 aveau un salariu mediu net lunar de peste 3.200 de euro, în creştere cu 9% faţă de anul precedent şi de nouă ori mai mare decât cel câştigat de angajaţii români.

Cea mai mare creştere a salariului mediu net a avut-o Grecia, care, în ciuda stiuaţiei economice dificile şi a şomajului ridicat (peste 24% anul trecut), a reuşit să crească veniturile salariaţilor cu 28%, până la aproape 1.100 de euro pe lună în 2012.

Există şi state ale Uniunii Europene care nu au majorat în 2012 vizibil veniturile angajaţilor, Danemarca, Olanda, Spania, Cehia sau Polonia crescând salariile cu doar 1% faţă de anul 2011. Totuşi, persoanele angajate din aceste ţări aveau anul trecut salarii mai mari cu 25% până la 84% decât angajaţii din România, ele variind anul trecut între 452 de euro (Polonia) şi aproape 2.200 de euro (Danemarca).

Tags: , , ,

About Adrian Sălăgean