La firul ierbii: De la Europa, la “Liga lui Mitică”

Articolul a fost vizualizat de 1,657 ori

Fotbalul românesc a avut un start furibund în actualul sezon al “Champions League” şi “Europa League”, chiar dacă deocamdată în aceste etape participă “rudele” mai sărace ale bătrânului continent, “greii” urmând să intre în vâltoarea competiţiilor ceva mai târziu. Şi, cum la noi există un proverb care spune: “cine se scoală de dimineaţă departe ajunge”, echipele noastre de club, cele patru care au primit paşaport pentru Europa, au luat treaba în serios, şi după primele 10 meciuri au obţinut nu mai puţin de opt succese şi două egaluri, bifând un golaveraj de 22-3, cu care nu ne-am mai întâlnit demult. Şi asta, în condiţiile în care, două din cele două reprezentante ale noastre, Astra Giurgiu şi Pandurii Târgu Jiu primeau “botezul” competiţiilor europene inter-cluburi. Giurgiuvenii potentului om de afaceri Ioan Niculae au fost primii care au luat contact cu “Europa League”, fiind programaţi să evolueze încă din primul tur preliminar. Şi, spre lauda lor, au reuşit să facă faţă cu brio emoţiilor debutului, trecând într-o dublă “manşă” de slovenii de la NK Domzale, cu două victorii, 1-0 în deplasare şi 2-0 acasă, dar la Bucureşti, pe “Naţional Arena”.

Şi a urmat turul doi

fotbal steauaLa acest nivel, alături de Astra, au intrat în acceaşi competiţie Pandurii şi Petrolul, iar în “Champions League” şi-a început parcursul, campioana României din acest an, Steaua Bucureşti, grupare care avusese o comportare foarte bună în sezonul 2012-2013 din “Europa League” unde fusese eliminată în optimi de nimeni alta decât Chelsea Londra, campionii Europei la zi, care aveau să-şi adjudece la final şi acest trofeu, iar în şaisprezecimi trecuseră după un retur entuziast (2-0 şi 4-2 la lovituri de departajare – n.r.) de “lancierii” de la Ajax Amsterdam. După cum arătau adversarii pe care cele patru urmau să-i întâlnească, mizam că cel puţin trei vor merge mai departe, singurul semn de întrebare planând asupra Astrei, care urma să dea piept cu echipa cipriotă Omonia Nicosia. Nu că ciprioţii ar fi peste noi la fotbal, nici pe departe, dar aveau în lot o serie de “stranieri” cu cotă bună, plus experienţa internaţională superioară. Şi surpriza, plăcută, a venit tocmai de aici.

După un 1-1 la Bucureşti, unul în care ai noştri ar fi meritat cu prisosinţă cele trei puncte, eram şi mai convins că giurgiuvenii se vor opri. Au făcut însă un retur memorabil, cu Budescu în mare formă, chiar dacă fusese criticat de patronul său că luase ceva kilograme în plus. Fotbalistul i-a răspuns însă pe teren, marcând o “dublă” decisivă, un 2-1 calificant. Pentru olteni, cele două jocuri cu estonii de la Flora Tallinn s-au dovedit a fi un pas cu dreptul. Chiar dacă au dominat prima manşă din deplasare, “pandurii” lui Pustai nu au reuşit decât o remiză albă, însă s-au revanşat cu vârf şi îndesat în propriul fief, când au perforat de patru ori poarta adversă. În schimb, ploieştenii nu au avut nici cea mai mică emoţie în confruntarea cu amatorii din Insulele Feroe, după un 3-0 în oraşul “găzarilor” urmând un concludent 4-0 în deplasare. În fine, eram curioşi să-i vedem la lucru pe elevii lui Reghecampf, mai ales că gruparea din Ghencea trecea prin momente mai grele după condamnarea şi arestarea lui Gigi Becali. În plus, steliştii se despărţiseră şi de golgheterul lor, Rusescu, transferat în Spania, la FC Sevilla. Steliştii şi-au respectat blazonul şi nu ne-au dat nicio emoţie, oferindu-ne un fotbal dinamic, în viteză, semn că sunt decişi să se califice în grupele celei mai importante competiţii europene. A fost 3-0 pe Naţional Arena în faţa a peste 50.000 de spectatori şi un 2-1 la Skopje, macedonienii de la Vardar având doar satisfacţia golului înscris în poarta lui Tătăruşanu. Până la urmă, totul a ieşit perfect, cu un coeficient de 2,250, care ne plasează pe primul loc în Europa la acest moment.

Şi iată-ne în această săptămână cu toate echipele în prima manşă din turul trei, unul decisiv pentru calificarea în “play-off”-ul pentru accederea în grupele principale.

Ce va fi?

La ora la care scriu aceste rânduri, campionii noştri au evoluat deja în Georgia, unde au avut în faţă pe Dinamo Tbilisi, grupare antrenată de o mai veche cunoştinţă a noastră, cehul Uhrin Jr., care acum câţiva ani antrena FC Poli Timişoara. Calculele hârtiei îi indică favoriţi pe români, dar cele două jocuri trebuie tratate cu maximă responsabilitate, pentru a evita orice surpriză neplăcută. Sunt sigur că Bourceanu şi echipierii lui, care au prins gustul performanţei, vor demonstra pe teren că merită titulatura de “stea” a României. Joi vor intra în joc şi formaţiile noastre din Europa League. De departe, misiunea cea mai grea o vor avea fotbaliştii antrenaţi de Cosmin Contra, “lupii galbeni” având în faţă o reprezentantă a Olandei. Şi ştim cam ce ne-a făcut, în actualele preliminarii ale CM, “portocala mecanică” la nivel de naţionale. Vitesse Arnhem a terminat campionatul pe locul 4, şi are un lot estimat la 40 milioane de euro. La urma urmei, nu contează sumele, ci jocul de pe teren.

Aşa cum Steaua a trecut de Ajax Amsterdam în această primăvară, de ce nu ar face şi Petrolul acelaşi lucru cu Vitesse, mai ales că în turul doi, o necunoscută din Luxemburg a furnizat o mare surpriză eliminând Utrechtul? Nici gorjenii nu au o misiune uşoară în faţa israelinilor de la Hapoel Tel Aviv, care în turul doi i-au eliminat pe bulgarii de la Beroe Stara Zagora cu un general de 6-3. Echipa din Israel este cunoscută iubitorilor fotbalului din ţara noastră, şi în special giuleştenilor, Rapidul întâlnindu-i în aceeaşi competiţie, dar în grupe în 2011, când i-au învins la Tel Aviv cu 1-0, fiind apoi înfrânţi sub podul Grant, 1-3. În fine, astralii vor întâlni slovacii de la Trinec, prima manşă disputându-se în Slovacia. Ar părea adversarul cel mai accesibil, dar totul se joacă în cele 180 de minute – sau cine ştie dacă nu va fi nevoie de prelungiri şi lovituri de departajare? Să trăim cu speranţa că cele patru nu ne vor dezamăgi nici în această etapă a competiţiilor.

Un start plin de surprize

Şi dacă tot am discutat despre startul în Europa, nu putem să trecem cu vederea “Liga lui Mitică”, noul sezon 2012-2013 intrând sub observaţie de circa două săptămâni. Şi tot cu 18 competitoare, asta după ce U.Cluj şi-a obţinut “licenţa” la TAS în Elveţia, iar Rapid în urma unui baraj bizar cu Concordia Chiajna, dictat de FRF. S-au scurs deja două etape, este prematur să vorbim despre cine va câştiga titlul de campioană sau care vor fi cele patru echipe care vor retrograda, dar putem să tragem unele concluzii. Una ar fi, în opinia mea, aceea că nivelul tehnic şi al “show-ului” nu va fi peste ceea ce a fost în ediţia trecută, fotbalul nostru intern fiind “pigmentat” cu “stranieri” de o valoare mediocră, puţini fiind aceeia care sar peste medie. Mai mult, nu se vede mare lucru venind din spate, în ceea ce priveşte viitorul fotbalului autohton. Din ceea ce am văzut până acum la televizor, mi-a sărit în ochi Stanciu, mijlocaşul Stelei transferat de la Vaslui, care se vede că are stofă de mijlocaş, şi care, dacă nu va fi “înghiţit” de tumultul capitalei, ar putea fi viitorul număr 10 al naţionalei României. Dacă e să ne luăm după rezultatele primelor două runde, trebuie remarcat startul mai mult decât onorabil a trei din cele patru nou-promovate, pe care personal le vedeam ca victime sigure. Tonul l-au dat bănăţenii de la ACS Poli Timişoara, grupare care are în componenţă o serie de fotbalişti cum ar fi Syekely sau Poparadu, care în urmă cu vreo două sezoane se “băteau” în liga a treia cu FC Hunedoara. Ironia sorţii, timişorenii au ajuns sus, iar Hunedoara a rămas în “mocirlă”. Revenind la elevii lui Velcea, aceştia au trecut dezinvolt de Dinamo cu 2-0, iar apoi au remizat, 2-2 la Cluj, în faţa fostei campioane CFR, într-un meci de poveste, în care gazdele au avut nu mai puţin de trei eliminaţi, iar arbitrul Dima a arătat 16 cartonaşe galbene.

Viaţă grea pentru Mircea Rednic, venit sub Feleac pentru a readuce titlul, dar care a avut un start cu “frâna de mână trasă”, nereuşind decât două egaluri în faţa a două noi promovate, una dintre ele fiind FC Botoşani, care a confirmat şi în etapa de la sfârşitul săptămânii, când a obţinut trei puncte mari, în fieful celor de la Gaz metan Mediaş (2-1). Nici Săgeata Năvodari nu s-a lăsat mai prejos, debutul fiind unul favorabil, 1-0 cu aceiaşi medieşeni, care par candidaţi la retrogradare. Clipe grele se anunţă şi pentru fosta echipă a lui George Copos, care dacă nu va reuşi să facă mutările necesare, cu siguranţă că Rapidul nu va avea o viaţă uşoară pe prima scenă. Nici Dinamo nu a rupt gura târgului după dezastrul de la Timişoara, dar Mulţescu a reuşit să redreseze corabia după succesul cu FC Vaslui. Un campionat greu se anunţă şi pentru echipa patronată de Gică Hagi, Viitorul jucând în “pribegie” pe terenul de la Chiajna, fiind susţinută de Primăria din Voluntari.

În schimb, cea de-a patra promovată, Corona Braşov, după lotul pe care l-a etalat are puţine şanse de a face şi “baremul” de puncte obligatoriu.
În opinia mea, cred că Steaua se va impune şi în acest campionat, pentru că are cel mai valoros lot. Chiar dacă Petrolul, Astra, Pandurii şi poate CFR şi Dinamo încearcă să ne convingă că lupta pentru titlu va fi una foarte strânsă, cred că elevii lui Reghecampf vor duce un parcurs solitar. Este doar o părere, pentru că suntem doar la început, iar rezultatele pot infirma calculele. Oricum, vo discuta în săptămânile viitoare de ceea ce se întâmplă în competiţiile europene intercluburi, dar şi despre meciurile din etapele care urmează în liga întâi.

About Ion Bădin