Editorial: Cine cântă “Vara nu dorm!” face puncte în politică

Articolul a fost vizualizat de 1,397 ori

Vară secetoasă în evenimente politice la vârf. De mai bine de o lună, liderii USL au intrat într-un con de umbră, ringul politic rămânând în colţul opus fără candidat pentru preşedintele Băsescu, care ba a sărit dintr-o barcă, ba a dansat la Cireşica, ba a făcut o baie de mulţime (de neimaginat acum un an) la Sibiu, în încercarea disperată de a reface din cioburi popularitatea pierdută în doi ani de mandat fără glorie. Preşedintele, fără doar şi poate, încearcă să dea valoare de piaţă acestui capital electoral recuperat în demersul său semi-ascuns de a o lua de la zero în schema politică Mişcarea Populară.

Ce fac însă liderii USL, cei care se presupune că au antamat viitorul politic din această ţară? După două luni de relativă eclipsă, Antonescu plănuieşte o revenire grandioasă sub reflectoare. La finele lunii august, liberalii pregătesc un eveniment spectaculos la Constanţa, cu scopul declarat de a revitaliza cursa lui Crin Antonescu spre Cotroceni. A fost preferat acest tip de marketing politic pentru că el permite obţinerea, chiar şi formală, a unor mesaje vitale. Mega-mitingul organizat de liberali absoarbe în el şi conducerea PSD, care trebuie să participe prin persoana lui Victor Ponta, prilej extraordinar de reînnoire a promisiunilor de susţinere a liderului Antonescu în cursa pentru preşedinţie.

Momentul surprinde PSD fără un plan clar privitor la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Singurul care poate decide în această direcţie este Victor Ponta, care nu pare nici el pregătit să o ia. Din această cauză se aşteaptă ca discursul acestuia la mitingul liberal de la Constanţa să fie reţinut şi evaziv.

Practic, care este răul cel mai mic pentru Victor Ponta? Dacă premierul decide să candideze pentru fotoliul din Cotroceni din partea PSD, lupta se va da cu Crin Antonescu şi cu un candidat propus de coaliţia din jurul lui Traian Băsescu, care are teoretic o şansă să prindă turul doi. Dacă îl susţine pe Crin Antonescu, Victor Ponta rămâne pe cap cu toate nerealizările guvernării, în timp ce scorul final într-o bătălie Crin Antonescu – Mugur Isărescu, de exemplu, ar putea înclina spre cel din urmă, dacă acesta intră în cursă. În fine, dacă planul iniţial merge bine, USL rămâne cu candidat unic şi câştigă preşedinţia, Victor Ponta va rămâne tot cu problemele guvernării pe cap şi, la fel ca acum, va fi garnitura doi, în marea politică de pe Dâmboviţa.
Dar acestea sunt simple speculaţii. Cert este că din punct de vedere al reacţiilor la vârf ale politicienilor români la provocările cotidiene, vara asta a fost stearpă, pierdută în concedii exact în momentul în care multe dintre probleme ardeau.

Or, se ştie, capitalul politic se câştigă în linia întâi, faţă în faţă cu oamenii, consumă energie, timp şi bani, şi este extrem de volatil. Pur şi simplu, în politică nu te odihneşti când vrei, ci când poţi.

O lecţie încă neînvăţată de mai tinerii lideri politici ai momentului.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean