A început numărătoarea inversă la închidere de mine

Articolul a fost vizualizat de 2,316 ori

În maximum 64 de luni de la data semnării contractului, probabil la începutul lunii septembrie, cele trei mine neviabile din Valea Jiului – Uricani, Paroşeni şi Petrila – vor deveni amintire.

Mina UricaniUnităţile extractive vor fi închise, iar terenurile unde acestea funcţionează acum vor fi ecologizate. Fostele perimetre industriale vor fi acoperite cu iarbă, iar clădirile ce mai pot fi salvate vor primi o altă destinaţie şi vor fi puse la dispoziţia investitorilor interesaţi. Societatea naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA caută deja diriginţi de şantier, precum şi asistenţă tehnică, la execuţia lucrărilor din proiectul tehnic de închidere a Minelor Uricani, Paroşeni şi Petrila. În total, SNIMVJ este dispusă să aloce 4.541.060 de lei pentru cele trei contracte. Cea mai mare sumă va merge la Mina Uricani, unde valoarea estimată este de 1.819. 420 de lei, fără TVA. 1.814.140 de lei fără TVA vor ajunge pentru activităţile de diriginte de şantier / asistenţă tehnică la Mina Paroşeni, în timp ce contractul pentru Mina Petrila va înghiţi 907.500 de lei, fără TVA. Pentru Uricani şi Paroşeni, durata contractului este de 64 de luni de la încheierea lui, în timp ce la Petrila durata a fost stabilită la 40 de luni. Minele Paroşeni, Petrila şi Uricani au fost declarate neviabile în baza indicatorilor economici şi trecute pe program de închidere, derulat până cel târziu în 2018.

Programul de închidere, negociat cu UE

Înfiinţată în noiembrie 2012, SNIMVJ înglobează cele trei unităţi miniere considerate neviabile, Petrila, Paroşeni şi Uricani. Pentru ele, cu acordul Comisiei Europene, Guvernul plăteşte anual un ajutor financiar care să acopere atât diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, cât şi aşa-numitele cheltuieli excepţionale, respectiv cele cu reconversia profesională, disponibilizările de personal, închiderile subterane, legătura dintre subteran şi suprafaţă şi ecologizarea perimetrelor.

La finele lunii martie, Executivul a adoptat hotărârea care stabileşte suma alocată drept subvenţie pentru 2013 Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului SA. Potrivit programului de închideri, suma aferentă acestui an a fost calculată la 175 de milioane de lei, însă cea aprobată prin bugetul ministerului şi atribuită prin hotărâre de Guvern este mai mică, de numai 163 de milioane de lei. Ajutorul de stat va fi suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, care va monitoriza nivelul subvenţiei, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare de cărbune care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe ţări.

În data de 22 februarie 2012, Comisia Europeană a autorizat România să acorde, din fondurile publice, un ajutor de aproape 1,17 miliarde lei, adică aproximativ 270 de milioane de euro, în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cele trei unităţi deţinute de CNH. Având în vedere obligaţiile asumate de Guvernul României cu instituţiile internaţionale privind reducerea arieratelor CNH Petroşani, începând cu 1 noiembrie 2012 a fost înfiinţată Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului Petroşani, care gestionează ajutorul de stat acordat închiderii minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani.

About Adrian Sălăgean