Rechizite pentru copiii din Meria. Urmează un microbuz

Articolul a fost vizualizat de 1,545 ori

Trei tineri bucureşteni, reprezentanţi ai companiei Zaga Brand, partener media al revistei Transporter, au venit în judeţul Hunedoara pentru a-i ajuta pe copiii din satele comunei Lunca Cernii să nu abandoneze şcoala. Până în septembrie 2014 echipa de redactori promite că va reveni cu un microbuz, cadou pentru cei opt copii care merg pe jos, în fiecare zi, câte patru ore, doar ca să ajungă la şcoală.

Copiii din satele izolate ale judeţului au mare nevoie de ajutor. Câţiva bucureşteni şi-au dat seama de asta, dar au şi trecut la fapte

Copiii din satele izolate ale judeţului au mare nevoie de ajutor. Câţiva bucureşteni şi-au dat seama de asta, dar au şi trecut la fapte

Prima donaţie a Transporter şi Zaga Brand, în valoare de aproape 1.000 de euro, a ajuns la cei 46 de elevi care învaţă în Lunca Cernii pe parcursul zilei de marţi. Copiii care învaţă la şcoala din comună au primit caiete, ghiozdane, creioane, pixuri şi instrumente pentru orele de geometrie, dar şi o hartă a Europei, fulare şi jucării. Ieri, bucureştenii care au iniţiat campania „Vreau să ajung la şcoală!” au urcat din nou la Meria, pentru a-i însoţi pe copii în drumul lor lung spre şi dinspre şcoală. Ca să ştie cât de greu este drumul lor de fiecare zi. „Sunt doar cinci elevi care mai învaţă la Meria. Cinci copii, împărţiţi în patru clase şi se studiază simultan. Noi am aflat întâmplător de zona asta din judeţul Hunedoara. Ştiam că sunt mai multe asemenea cazuri în ţară şi ne-am interesat, am aflat de Hunedoara şi am zis să începem de aici. O să continuăm campania de sprijin a copiilor din satele izolate în alte două judeţe: Buzău şi Tulcea”, explică Loredana Ciubotaru, director al Departamentului Media la Zaga Brand.

Drumul spre şcoală, presărat cu… lupi

Echipa de la Bucureşti a fost surprinsă să constate cât de mult s-au bucurat copiii pentru nişte simple rechizite, care pentru aproape oricare dintre noi nu mai înseamnă demult mare lucru.
„Drumul care traversează o pădure a fost făcut acum trei ani, după cum ne-a spus primarul din Lunca Cernii. Însă până acum nu era nici măcar drumul ăsta forestier, ci doar o cărăruie pe dealuri. Localnicii ne-au povestit că nu o dată s-a întâmplat ca elevii să întâlnească pe traseu lupi sau alte animale sălbatice. Sunt, din câte am înţeles eu, opt copii din Meria care coboară la Lunca Cernii în fiecare dimineaţă. A fost foarte emoţionant. Mă gândesc că voi fi şi eu mamă într-o zi şi… cred că e foart greu să ştii că nu-i poţi oferi copilului tău mai mult. Copiii erau în curtea şcolii, la ora de sport, când am ajuns noi şi aproape le-au dat lacrimile când au văzut ghiozdanele cu rechizite”, mărturiseşte Loredana Ciubotaru.

Aşteaptă redeschiderea internatului

În comuna Lunca Cernii funcţionează de câţiva ani, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, Marta Mate, un internat, care poate oferi cazare pentru 20 de elevi. Este vorba de două clase la etajul întâi al şcolii, în care mai învaţă doar 46 de elevi, şi care au fost transformate într-un dormitor de fete şi un altul pentru băieţi. Costurile sunt, însă, consistente: 60.000 de lei pentru şapte luni pe an.
„Într-adevăr, am fost şi eu surprinsă să aflu că în zonă nu este un microbuz pentru transport şcolar. În tot judeţul sunt vreo 80 de asemenea maşini, iar motivul pentru care cei din Lunca Cernii nu au unul trebuie să fie acela că nu au făcut o solicitare. Probabil drumul este impracticabil în anumite perioade ale anului, mai ales iarna, aşa că microbuzul oricum ar fi fost inutil. În schimb, este un internat cu o capacitate de 20 de locuri, pentru copiii care nu pot face naveta”, declară Marta Mate. Autorităţilor locale nu le rămâne decât să spere că vor fi suficienţi bani pentru ca internatul să fie deschis la 1 noiembrie, astfel încât copiii să nu mai fie nevoiţi să străbată kilometri întregi pe dealuri, prin pădure şi printre troiene de omăt.

O gală pentru strângere de fonduri

Reprezentanţii Transporter spun că în lunile următoare intenţionează să organizeze la Bucureşti o gală pentru strângere de fonduri, astfel încât să poată cumpăra microbuzul de care au nevoie copiii din Meria, chiar dacă acesta nu va putea fi folosit în săptămânile de iarnă cu multă ninsoare şi viscol.
„Am aflat că zona era acum 20 de ani foarte populată şi erau o mulţime de copii. De exemplu, doamna directoare de la şcoală ne-a zis că pe vremea ei existau câte două clase de-a cincea, pentru că elevii nu încăpeau într-o singură clasă. Acum e foarte greu pentru un părinte care lucrează doar la câmp să îşi dea copilul la şcoală şi să-i mai cumpere şi rechizite. Tocmai de asta, după ce termină clasa a opta, unii nu mai continuă studiile, la liceu. Nu şi-ar permite să ajungă până la un liceu în Hunedoara, pentru că nu au bani să facă naveta. 15 lei pentru ei poate fi pâinea pentru două săptămâni”, adaugă Loredana Ciubotaru. Reprezentanţii Zaga Brand spun că, pentru a-i ajuta pe copii, vor reveni cu pachete cu rechizite la Hunedoara, vor strânge bani pentru modernizarea unei porţiuni de drum sau vor dona un microbuz elevilor din comuna Lunca Cernii.
Reprezentanţii Transporter spun că ar fi ideal ca, în urma campaniei, să reuşească să strângă fonduri pentru trei vehicule de transport destinate copiilor din judeţele Hunedoara, Buzău şi Tulcea.

Tags: ,

About Ada Beraru