Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,246 ori

Buget 2014

Bugetul pentru medicina de familie în 2014 va constitui 9% din Fondul Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, faţă de 5%, cât a fost consumat în 2012 din FNASS, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Export

Producătorii de ţigări, carne şi ulei de floarea-soarelui au făcut împreună exporturi cumulate de circa 460 de milioane de euro în primul semestru al acestui an, arată o analiză a ZF, făcută pe baza statisticii oficiale a Ministerului Agriculturii (MADR). Cei mai mari exportatori de produse alimentare procesate au fost anul trecut Philip Morris (ţigări), British American Tobacco (ţigări), JTI (ţigări), Bunge (ulei vegetal), Expur (ulei vegetal) şi Avicola Crevedia (carne de pasăre), potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

FMI

Recuperarea economică a României va continua în 2014, cu o majorare a Produsului Intern Brut real de 2,2%, cu o creştere a cererii interne, susţinută de o mai mare absorbţie a fondurilor europene şi o majorare a creditelor acordate sectorului privat, conform unui raport al Fondului Monetar Internaţional. Pentru 2015 este estimată o creştere a PIB real de 2,5%.

Listare Romgaz

Guvernul s-a angajat să lanseze oferta publică iniţială de listare a 10% din acţiunile Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti până la mijlocul lunii noiembrie, potrivit scrisorii de intenţie publicate pe site-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Garanţii

IMM-urile ar putea accesa de la bănci linii de finanţare pentru capital de lucru de maxim 5 milioane de lei pe o perioadă de doi ani, creditele fiind garantate în proporţie de 50% de către stat, în cadrul unui program pe trei ani, cu un plafon de garantare de până la 2
miliarde de lei.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat luni 700 milioane lei prin certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, sumă egală cu valoarea indicativă anunţată, la un randament mediu de 3,52%, în scădere faţă de cel acceptat la licitaţia de la jumătatea lunii septembrie, de 3,88%.

About Adrian Sălăgean