Hunedoara turistică vrea să întreacă Sibiul

Articolul a fost vizualizat de 2,566 ori

Consiliul Judeţean Hunedoara, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi firma de consultanţă Biriş-Orban (reprezentată de fostul comisar european Leonard Orban) au semnat două protocoale de colaborare pentru valorificarea potenţialului cultural şi turistic al celor două capitale antice: Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Parteneriatul se poate extinde şi pe alte zone, dar şi în alte domenii, după cum spune preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.

Consultantul Leonard Orban, preşedintele CJ Mircea Moloţ şi prorectorul UBB Ioan Bolovan (în dreapta) vor colabora pentru proiecte destinate valorificării potenţialului turistic al Hunedoarei

Consultantul Leonard Orban, preşedintele CJ Mircea Moloţ şi prorectorul UBB Ioan Bolovan (în dreapta) vor colabora pentru proiecte destinate valorificării potenţialului turistic al Hunedoarei

Practic, astfel, CJ încearcă să se pregătească pentru noua sesiune de finanţare din bani europeni, ce va începe în a doua jumătate a anului viitor şi va dura până în 2020. Ieri, la sediul Consiliului Judeţean, cei trei parteneri au semnat protocoale de colaborare pentru a identifica soluţii de finanţare destinate proiectelor ce vizează atât Sarmizegetusa Regia, cât şi Ulpia Traiana, precum şi implementarea programelor finanţate din fonduri europene, care urmează să fie aplicate în cele două obiective istorice.

“Putem depăşi Sibiul”

Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, spune că bugetul naţional şi cel judeţean nu ar putea suporta investiţii ample pentru punerea în valoare a celor două capitale antice, motiv pentru care se va apela la soluţia banilor europeni, cu sprijinul UBB Cluj-Napoca şi al firmei de consultanţă reprezentată la Deva de către Leonard Orban. “Concurenţa va fi din ce în ce mai acerbă, iar accesarea banilor europeni va fi din ce în ce mai dificilă. Dacă nu avem proiecte bine puse la punct, făcute de specialişti, şi nu după ureche, nu avem nicio şansă”, spune Mircea Moloţ, adăugând că, deja, firma de consultanţă i-a prezentat un proiect ce vizează dezvoltarea integrată a unei zone întregi, ce cuprinde Parcul Naţional Retezat, Ţara Haţegului şi Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina (pe teritoriul căruia se află şi cetăţile dacice din Munţii Orăştiei).

“Deocamdată, am început o colaborare pe domeniul turistic, dar dorim să o extindem şi la alte domenii. Judeţul are nevoie de infrastructură de drumuri, apă şi canalizare şi infrastructură de cazare. Avem toate motivele să sperăm că putem depăşi Sibiul ca număr de turişti şi volum de bani atraşi în investiţii în acest domeniu. Judeţul Hunedoara, în întregul său, are mult mai multe puncte de atracţie decât Sibiul. Oraşul Sibiu a avut acel avantaj în 2007, când a fost declarat capitală culturală europeană. Dacă vom reuşi şi noi să beneficiem de acelaşi volum de fonduri, vă asigur că vom depăşi Sibiul în domeniul turistic”, adaugă Mircea Moloţ.

Se cere o schimbare de abordare

Ulpia Traiana Sarmizegetusa are deja trei proiecte pentru care se speră că va fi obţinută finanţare cu ajutorul partenerilor Consiliului Judeţean

Ulpia Traiana Sarmizegetusa are deja trei proiecte pentru care se speră că va fi obţinută finanţare cu ajutorul partenerilor Consiliului Judeţean

Prezent ieri la Deva, fostul comisar european Leonard Orban a declarat că, mai ales în ce priveşte proiectele din turism, România are nevoie de o schimbare de abordare. “La Hunedoara, cred că este nevoie de o strategie integrată de promovare a întregului judeţ, pentru că aici există foarte multe obiective care pot fi interesante pentru turiştii din Europa şi nu numai. O asemenea abordare trebuie gândită nu doar punctual, ci trebuie să includă şi metode de valorificare a proiectelor care urmează să fie implementate. Am văzut în diferite părţi, în special în Transilvania, obiective care au fost reabilitate, sau complet renovate, cu bani europeni, dar care, în continuare, nu atrag turişti. E nevoie inclusiv de strategii care să fie capabile să atragă turişti. În 2007, Sibiul a fost capitală culturală europeană, dar tot ce au gândit atunci a produs o creştere constantă, anuală, a numărului de turişti, chiar şi-n perioada de criză economică. O strategie de acest gen trebuie gândită şi pentru judeţul Hunedoara”, a declarat Leonard Orban.

Pentru cel puţin trei proiecte ale Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, semnarea protocolului de colaborare între CJ, UBB şi firma de consultanţă înseamnă o speranţă în plus în ce priveşte găsirea banilor necesari. Muzeul a întocmit deja studii de fezabilitate pentru reabilitarea amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, reclădirea Capitoliului şi ridicarea unei porţi monumentale în capitala clădită de romani cu aproape două milenii în urmă. Cele trei proiecte ar avea nevoie de cel puţin 3,6 milioane de lei pentru a fi transpuse în realitate.

Pe de altă parte, comparativ cu alte zone din ţară, judeţul Hunedoara nu se poate plânge că duce lipsă de turişti, ci duce lipsă de turişti care să zăbovească mai mult aici. Exemplul Castelului Corvinilor unde, mai ales vara, zeci de mii de turişti vin, plătesc doar taxa de intrare, vizitează monumentul după care pleacă mai departe este elocvent.

About Ciprian Iancu