Sport: În cursa pentru promovare

Articolul a fost vizualizat de 1,740 ori

“A fost un succes de justeţe al hunedorenilor, dar ei vor trebui să demonstreze că au şi VALOARE, mâine, la Beiuş, când vor înfrunta într-un meci de şase puncte surprinzătorul lider, Bihorul din localitate. Un eventual succes, dar şi un egal, ar menţine vii speranţele la o promovare, pentru retur.” Aşa îmi încheiam săptămâna trecută articolul, după victoria de pe propriul teren cu ªcolar Reşiţa (3-1 – n.r.). În acest sezon, a fost al treilea meci din deplasare al hunedorenilor pe care l-am urmărit la faţa locului şi pot să vă confirm, în ciuda unor speculaţii făcute pe site-ul suporterilor “Corvinul 1921″, că jocul de la Beiuş s-a desfăşurat doar pe terenul de joc.

Am văzut o echipă hunedoreană care a evoluat cu o mare determinare, cu o voinţă extraordinară, care nu şi-a pierdut nicio clipă “busola”, chiar dacă pe alocuri a fost dominată categoric, o echipă care a crezut în şansa ei şi care a arătat că păstrează şanse reale la promovare în liga secundă. A fost, aşa cum anticipam, o partidă de “totul sau nimic” pentru elevii profesorului Aurel ªunda (obligat să stea în afara terenului, ispăşin-du-şi astfel cea de-a doua şi ultima etapă de suspendare), un joc de şase puncte, care, în evantualitatea unui succes al gazdelor, ar fi făcut ca diferenţa să crească la 11 “lungimi”, extrem de greu de recuperat în retur.

Aşa că diferenţa dintre cele două combatante s-a redus la doar 5 puncte şi la 6 faţă de Recaş, care a devenit liderul de toamnă al seriei a V-a. Se anunţă un retur de foc, în care nu mai puţin de cinci-şase grupări păstrează şanse reale de promovare, printre care şi CFR Simeria, care a încheiat pe podium (locul 3 cu 27 de puncte), dar şi Jiul Petroşani (locul 7, cu 24 de puncte). Aşa cum acest ultim meci din tur a fost unul de şase puncte pentru “alb-albaştri”, tot aşa va fi şi primul meci al returului din Banat, cu actualul lider, ACS Recaş. Dar până atunci mai sunt trei luni, timp în care actualul staff tehnic şi finanţatorul echipei vor trebui să întărească considerabil lotul, cu fotbalişti de valoare indubitabilă, a căror mentalitate să fie aceea de învingător. ªi sunt sigur că se vor găsi acei jucători pentru a acoperi posturile deficitare, în special cele ale atacanţilor, mai ales că finanţatorul Toma Silvan este decis să bage mâna adânc în buzunar pentru ca, la sfârşitul sezonului, FC Hunedoara să fie echipa care să termine pe prima poziţie, loc care îi asigură accesul în liga secundă. Dar, pentru ca acest lucru să fie posibil, va trebui ca toată lumea de bună credinţă să fie alături de club, să-l sprijine moral şi mai ales financiar. ªi nu în ultimul rând, echipa are nevoie de încurajările “SUPORTERILOR”, ale celor care îşi doresc fotbal de performanţă pe malurile Cernei. Jucătorii se simt mai puternici atunci când simt sprijinul fanilor, lucru care, din păcate, nu s-a mai întâmplat de la meciul din deplasare de la Petroşani.

“PELUZA NORD” trebuie să redevină ceea ce a fost până de curând, al “12-lea” jucător al echipei. Eforturile financiare pe care le-a făcut şi le va face în continuare actualul finanţator, care este hunedorean de-al nostru, nu sunt pentru el personal. Silvan Toma îşi doreşte să redea Hunedoarei identitatea fotbalistică de acum 25-30 de ani, să creeze aici o echipă adevărată, care mai apoi să atace chiar prima ligă. Pentru ca acest lucru să devină realitate, este necesar ca toţi factorii locali să-şi conjuge eforturile în acest sens.

Eurogolul lui Todea, decisiv

Revenind la meciul de la Beiuş, să spunem că ªunda a fost nevoit să modifice
sistemul de joc în lipsa fundaşului de “bandă” dreapta, Creţu (suspendat pentru 4 cartonaşe galbene), mizând pe un 3-5-2 destul de elastic, în care P. Păcurar şi Trăşcan au coborât în marea majoritate a timpului pe benzi, în ajutorul defensivei. De altfel, oaspeţii au evoluat practic fără niciun “vârf” de meserie, ªunda trimiţându-i în “avanposturi” pe ªandor şi Todea, jucători de linia a doua. Partida a început echilibrat, dar, în minutul 12, hunedorenii vor da “lovitura” care se va fi dovedi a fi şi decisivă. Tehnicul fotbalist Lucian Todea a prins un “lob” de zile mari de la 25 de metri, portarul Odobasianu era uşor ieşit dintre buturi, balonul a luat o traiectorie curioasă şi a căzut direct sub transversală, în plasa porţii. Acest gol nu le-a “căzut” bine beiuşenilor, care, chiar dacă au avut posesie, nu au găsit “breşe” spre poarta lui Ilie, cuplul de fundaşi Cuciula – Nicolau, evoluând fără greşeală. În minutul 21, autorul reuşitei, Todea, a beneficiat de o lovitură liberă de la 30 de metri, dar a trimis puţin pe lângă. Băieţii lui Adrian Anca (cel care i-a fost cândva elev lui ªunda) au avut primul şut pe spaţiul porţii abia în minutul 40, când Silaghi a profitat de neînţelegerea dintre Kelemen şi Trăşcan şi a şutat de la 8 metri lateral dreapta în braţele goalkeeper-ului hunedorean.

“Sfântul” Ilie

Al doilea mitan a început cu o formaţie bihoreană decisă să schimbe cursul meciului, care s-a aruncat efectiv peste adversar cu întregul efectiv, obligându-i pe oaspeţi să se “cantoneze” într-o apărare aproape continuă. Bihorenii, care au în efectiv vreo şase jucători de la actuala divizionară “B” Luceafărul Oradea, au fost foarte aproape de a restabili egalitatea în minutul 47, când Vanca a reluat puternic cu capul din trei metri spre vinclul porţii, dar Ilie a fost fenomenal, respingând cu un reflex uluitor. Presiunea beiuşenilor este una totală, încurajaţi din tribune de o galerie “înflăcărată”, Todea reuşind să întrerupă “cursul” în minutul 56, când a trimis, tot dintr-o lovitură liberă de la 35 de metri, în braţele lui Odobasianu. Gazdele vor fi din nou foarte aproape de golul egalizator în minutul 80, când, la un corner de pe partea dreaptă, Vancu va avea o execuţie de mare efect, “foarfecă” pe spate de la 10 metri, Ilie scoţând ca la hochei, cu picioarele. Bihorenii atacă cu disperare, cu toate liniile, neglijând apărarea, astfel că, în minutul 83, Cuiciula a recuperat în propria jumătate de teren, a plecat cu balonul la picior, dar a fost faultat din spate de Trip. S-a creat un “meleu”, s-au împărţit şi ceva coate, dar singurul “avertizat” a fost Trip, cu un “galben”. Hunedorenii rezistă eroic, respingând tot din faţa porţii, şi vor fi chiar aproape de 2-0 în al şaselea minut al prelungirilor când, la un contraatac 5 contra 1, nu vor reuşi să trimită balonul în gol. A fost un succes foarte important, care a declanşat o bucurie imensă în tabăra celor de la FC Hunedoara, jucătorii fiind răsplătiţi cu o primă consistentă pentru cele trei puncte. A fost victoria “grupului”, a tuturor jucătorilor. De remarcat evoluţia plină de aplomb a juniorului de 18 ani, Răzvan Muntean, titularizat de tehnicianul hunedorean încă din primul minut. Sărbătorile de iarnă îi găsesc pe elevii lui Aurel ªunda pe locul patru, cu şanse intacte la promovare. Totul depinde de campania de transferuri din această iarnă, după care aşteptăm un retur fără greşeală. Primul obstacol, aşa cum mai aminteam, sunt cei care au preluat “şefia”, ACS Recaş.

About Ion Bădin