Cum evitaţi înşelăciunile cu locuri de muncă în străinătate

Articolul a fost vizualizat de 3,173 ori

După ce EURES, portalul de recrutare coordonat chiar de autorităţile europene, a avertizat că în această pagină au fost postate anunţuri frauduloase, tot mai mulţi hunedoreni care speră să îşi găsească un loc de muncă bine plătit peste graniţe după 1 ianuarie 2014 se declară îngrijoraţi. Autorităţile par neputincioase în faţa anunţurilor false, însă există câteva strategii care vă pot proteja, astfel încât să nu deveniţi victima unei înşelăciuni.

Ofertele suspecte cu locuri de muncă peste hotare au apărut până şi pe site-ul special creat de Comisia Europeană

Ofertele suspecte cu locuri de muncă peste hotare au apărut până şi pe site-ul special creat de Comisia Europeană

EURES a anunţat că solicitanţii de locuri de muncă înregistraţi pe portalul EURES au primit e-mailuri din partea “Arrow Financial Group”, “Action Financial Group Pty Ltd.” şi “Brentnall Financial Group Pty Ltd.”, prin care li se ofereau locuri de muncă în sectorul financiar, posturi care probabil sunt inexistente. EURES consideră că acestea sunt e-mailuri înşelătoare din partea unor companii frauduloase. Portalul ne recomandă să nu răspundem la niciun e-mail trimis de aceste companii şi îşi cere scuze pentru neplăcerile provocate de aceste e-mailuri utilizatorilor, cu promisiunea că face eforturi tehnice, pentru a se asigura că aceste situaţii nu se vor repeta în viitor.

“E foarte greu să depistezi escrocheria”

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM) spun că au citit în presă despre patru firme care ar fi trimis anunţuri false de recrutare, dar EURES a postat online o avertizare referitoare la o singură firmă fantomă, din Suedia. “Ce pot să vă spun este că portalul de recrutare a avertizat online referitor la compania suedeză Swede Recruit, o firmă care a trimis oferte false către persoanele înregistrate în baza de date EURES. Mie mi se pare absurd să trimiţi asemenea anunţuri false, pentru că nu ştiu ce interes ar putea avea cineva, din moment ce portalul coordonat chiar de Comisia Europeană nu percepe niciun fel de taxă pentru intermedierea locurilor de muncă”, explică Andreea Pleşa, responsabil EURES la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara. “Pe de altă parte, este foarte greu să îţi dai seama dacă este vorba despre o escrocherie. De aceea, este bine ca hunedorenii care vor să plece peste graniţe să apeleze, mai degrabă, la companii recunoscute ca fiind credibile. Dacă au rude sau cunoştinţe care au plecat să lucreze peste hotare, este cu atât mai bine să apeleze la aceeaşi recrutatori”, adaugă Andreea Pleşa.

Apelaţi la intermediari testaţi anterior

Apariţia anunţului fraudulos pe cel mai mare portal al mobilităţii europene, gestionat chiar de autorităţile Uniunii Europene, pune la îndoială capacitatea instituţiilor de a se proteja în faţa escrocheriilor de tot felul. De aceea, circumspecţia este o condiţie de bază, pentru a nu fi păcălit. Unii dintre hunedorenii care au plecat să muncească peste graniţe în ultimii ani spun că nu toate companiile care impun o taxă la semnarea contractului cu angajatorul sunt firme fantomă, însă este bine să apelaţi la acestea numai dacă vreun cunoscut a avut o experienţă pozitivă în urma intermedierii contractului de muncă în această manieră. Hunedorenii plecaţi peste graniţe ne atrag atenţia că locurile de muncă în Marea Britanie sunt tot mai puţine şi că este bine să verificaţi chiar dumneavoastră angajatorul, înainte de a pleca, pentru că au fost sute de cazuri în care cei care au plecat au fost puşi la muncă în condiţii complet diferite faţă de ceea ce li se promisese.

Deschideţi ochii când citiţi contractele

Înainte de a apela la un recrutator de forţă de muncă, trebuie să ştiţi că o asemenea firmă este, cel mai adesea, înfiinţată şi înregistrată oficial. Cu toate acestea, dacă biroul este unul mic, situat la vreo periferie de oraş, acest lucru ar putea fi un indiciu că nu aveţi de-a face cu o companie recunscută şi credibilă. Poliţiştii au înregistrat o mulţime de cazuri în care administratorii unor asemenea firme au închis birourile în mare grabă, în urma reclamaţiilor, pentru a-şi pierde urma cât mai repede cu putinţă.

O altă recomandare este aceea ca, înainte de a semna un contract, să citiţi cu foarte mare atenţie clauzele. Dacă un singur punct nu vă convine sau vi se pare că vă va aduce prejudicii, este mai bine să cereţi lămuriri sau chiar să renunţaţi. Asta pentru că, de obicei, recrutatorii întocmesc contracte de mediere care îi avantajează în exclusivitate, iar dumneavoastră aveţi drepturi puţine sau aproape deloc.

Clauze unilateral avantajoase

Printre clauzele care v-ar putea da de gândit sunt cele referitoare la returnarea sumelor în cazul în care, după un timp foarte lung (chiar şi şase sau opt luni!), compania nu a reuşit să vă găsească un loc de muncă, sau cele referitoare la obligaţia dumneavoastră de a păstra confidenţialitatea şi de a nu le strica imaginea, apelând la mass-media, în cazul unor nemulţumiri. Reprezentanţii companiilor de recrutare recunoscute la nivel naţional spun că este bine ca, înainte de a apela la un intermediar, să căutaţi online date desprea acesta. Tot mai multe site-uri afişează liste cu firme sau persoane care au înşelat alţi români, aşa că puteţi descoperi rapid eventuale conexiuni între intermediarul cu care sunteţi gata să semnaţi contractul şi persoana sau societatea care a înşelat, înaintea dumneavoastră, alte zeci de persoane, pe care, cel mai adesea, le-a păgubit cu sume care se învârt în jurul a 100 de euro.

Ce ne oferă portalul C.E.

Portalul EURES este coordonat în România chiar de instituţii ale statului, şi anume Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), prin agenţiile judeţene. În acest moment, peste 32.000 de angajatori pun la dispoziţia hunedorenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă peste 1.075.000 de job-uri, iar pe portal sunt înregistrate 1.230.000 de CV-uri. Selectând “Căutarea unui loc de muncă” puteţi accesa posturile vacante din 31 de ţări europene, actualizate în timp real. Înregistrarea se face gratuit în “My EURES” şi tot aici vă puteţi crea un CV pe care să îl puneţi la dispoziţia angajatorilor şi a consilierilor EURES care îi asistă pe angajatori în identificarea angajaţilor potriviţi. O altă secţiune “Condiţii de viaţă şi de muncă”, vă explică exact la ce să vă aşteptaţi în fiecare ţară şi care sunt prevederile legislative generale.

Semne că suntem traşi pe sfoară

Dacă nu suntem noi cei care am iniţiat contactul cu expeditorul ofertei de muncă, de exemplu înscriindu-ne la o listă de distribuţie sau la alerte prin e-mail, ori adresa de e-mail nu este una cunoscută, e posibil să fim potenţiala victimă a unei fraude. Niciodată nu răspundeţi la oferte de locuri de muncă care vă cer transmiterea de bani sau prin care o companie pretinde că nu poate deschide un cont bancar, nu poate obţine un număr de identificare fiscală sau nu poate transfera bani. Nu transmiteţi niciodată date financiare în formulare electronice pe parcursul procesului de recrutare. Reprezentanţii EURES avertizează că nicio companie respectabilă nu va iniţia un proces de recrutare cerându-vă datele contului bancar sau ale cărţii de credit. Înainte de a apela un număr de telefon care v-a fost trimis într-un e-mail, verificaţi dacă este un număr de telefon cu tarif normal şi nu unul cu suprataxă. Dacă primiţi o ofertă de muncă pe care o consideraţi ilegală, raportaţi imediat abuzul la serviciul de asistenţă EURES. Şi, nu în ultimul rând, site-uri precum www.fakechecks.org sau www.antifraudintl.org conţin informaţii privind cazuri cunoscute de fraudă şi sfaturi privind modul de detectare a e-mailurilor înşelătoare.

About Ada Beraru