Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,947 ori

29 noiembrie 2011

Caloriferele localnicilor din Brad rămân tot îngheţate

Carmen Cosman, CityNews
Deşi Guvernul a alocat un milion de lei pentru furnizarea agentului termic, caloriferele localnicilor din Brad vor rămâne tot îngheţate şi asta pentru că hotărârea de guvern prin care s-a apobat alocarea acestei sume nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

Nici în această săptămână locuitorii din Brad nu vor avea căldură în apartamente, din cauză că hotărârea de Guvern care prevede alocarea sumei de un milion de lei de la bugetul de stat pentru pornirea sistemului de termoficare nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial. „Din păcate, hotărârea de Guvern prin care se aproba alocarea sumei de un milion de lei pentru cumpărarea de păcură nu a fost publicată în Monitorul Oficial, iar în aceste condiţii nu putem face o rectificare a bugetului local”, a declarat primarul din Brad, Florin Cazacu. Edilul a precizat că suma de un milion de lei ar asigura necesarul de păcură pentru un consum de 10 zile, iar administraţia locală mai are nevoie de 2.500 de tone de păcură pentru completarea necesarului de combustibil. Aşa că, deşi există condiţii pentru începerea producţiei de agent termic, deocamdată nu există combustibilul necesar.

Din cauză că Bradul nu are căldură, iar fondurile administraţiei publice sunt insuficiente, primarul municipiului Brad a declanşat, săptămâna trecută, greva foamei şi şase zile a refuzat să mănânce. Primarul a renunţat la protest după ce prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, a anunţat că Guvernul a aprobat suma de un milion de lei pentru pornirea sistemului centralizat de termoficare din Brad.

29 noiembrie 2011

Modificări în circulaţia trenurilor de Ziua Naţională

CityNews
Mai multe trenuri de călători vor fi suplimentate cu vagoane în perioada 30 noiembrie – 5 decembrie şi alte şapte vor fi anulate cu ocazia Zilei Naţionale. Totodată, în ziua liberă de 1 decembrie vor fi anulate şi trenuri personale regionale care deservesc fluxuri de navetă locale.

De 1 decembrie vor fi anulate următoarele trenuri:
– trenurile Intercity 571 şi 572 Bucureşti Nord –Galaţi şi retur.
– trenurile Accelerate 1698 şi 1697 Roşiori Nord – Bucureşti Nord şi retur.
– trenurile Accelerate 1695 (ramura de la tren 1722) şi 1696 Caracal – Târgu Jiu şi retur.
– trenul Accelerat 1729 Caracal – Sibiu.
– trenul Personal 1730 Râmnicu Vâlcea – Bucureşti Nord.
– trenurile Personale 9021 şi 18228 Bucureşti Nord –Piteşti şi retur.
– trenurile Personale 3023 şi 3028 Ploieşti Sud – Braşov şi retur.

CFR Călători a anunţat şi agenţiile de voiaj care vor fi deschise de 1 decembrie, având program de la 10:00 la 17:00.

– Reprezentanţa Bucureşti – Bucureşti nr.1, Berceni, Titan, Bucureşti nr. 2, Ploieşti, Constanţa.
– Reprezentanţa Craiova – Craiova
– Timişoara – Timişoara, Arad, Deva, Petroşani
– Cluj – Cluj, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Bistriţa
– Braşov – Braşov, Alba Iulia, Sibiu
– Iaşi – Iaşi, Suceava, Vatra Dornei, Bacău, Galaţi.

29 noiembrie 2011
Cum se fac bani din piatră seacă
Cristina Ghenea, Mesagerul Hunedorean
Un bărbat din judeţul Alba a reuşit să obţină 290.000 de lei, prin vânzarea unor simple pietre. Acesta a fost prins şi arestat pentru 29 de zile, pentru înşelăciune.
Lăcomia, bat-o vina! Totul s-a întâmplat săptămâna trecută. Dorel Vîrciu (foto), un bărbat în vârstă de 47 de ani, cu antecedente penale, care dăduse sfoară în ţară că are de vânzare două pepite de aur, s-a întâlnit cu un potenţial cumpărător al acestora, în oraşul Abrud. Amatorul de aur era un medic veterinar, de 30 de ani, din Roşia Montană. Prezentându-se cu numele Marius, infractorul i-a spus că pepitele de aur cântăresc împreună aproximativ trei kilograme şi jumătate şi le dă contra sumei de 290.000 de lei. Cei doi au bătut palma şi au stabilit să se întâlnească pe raza comunei Buceş, pentru a realiza tranzacţia.

Doar 20.000 de lei, recuperaţi. Ajunşi în Buceş, medicul veterinar i-a dat lui Dorel Vîrciu toţi banii ceruţi, şi a primit în schimb două cutii de plastic sigilate cu bandă adezivă. Marea sa greşeală a fost că nu a verificat pe loc conţinutul cutiilor. Doar după ce comerciantul şi-a văzut de drum, păgubitul a constatat, cu stupoare, că în cutii nu era altceva, decât nişte pietre obişnuite, fără valoare. Dându-şi seama că a fost înşelat, omul s-a dus glonţ la Poliţia Brad, unde a relatat păţania, dând şi semnalmentele celui care l-a ţepuit. În urma cercetărilor, poliţiştii brădeni l-au depistat pe făptuitor.
„Poliţiştii hunedoreni, împreună cu cei din Zlatna, au făcut o percheziţie în locuinţa lui Vîrciu, de unde au fost ridicate probe şi a fost recuperată o sumă de 20.000 de lei – din totalul de 290.000 de lei, pe care păgubitul i-a plătit pentru cele două bucăţi de rocă”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.
Ieri, Dorel Vîrciu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, însă a depus recurs împotriva hotărârii luate de magistraţii Tribunalului Hunedoara. Recursul va fi judecat la Curtea de Apel Alba Iulia.

29 noiembrie 2011

Carnea de pui rămâne alternativa sănătoasă la carnea roşie

Irina Năstase, Glasul Hunedoarei
Carnea de pui şi ouăle produse în România rămân printre alimentele cele mai puţin nocive pentru sănătate. Informaţiile făcute publice în presa germană, potrivit cărora carnea de pasăre este tratată cu antibiotice care ar putea afecta consumatorii, au fost respinse categoric de Uniunea Crescătorilor de Pui din România şi administratorii fermelor de păsări din ţară.
Ce-a pus pe jar consumatorii de carne de pasăre? Un studiu realizat de un institut din Germania, care arăta faptul că zburătoarele care ajung pe mesele consumatorilor sunt tratate şi injectate cu antibiotice care se presupune că ar fi dăunătoare pentru sănătate. Nimic mai fals, susţin atât reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cât şi cei a UCPR, care spun că studiul respectiv nu are nicio relevanţă în ceea ce priveşte carnea de pui produsă în România.

Legislaţia nu permite şi cheltuiala nu se justifică. Acest lucru este întărit şi de legislaţia în vigoare, care reglementează normele de control şi supraveghere a administrării substanţelor, inclusiv cele antibiotice, şi interzice utilizarea celor cu acţiune hormonală sau tireostatică şi a celor betaagoniste. Cu alte cuvinte, puii din fermele din ţară sunt trataţi doar înainte de a intra în hală, iar în caz de boli, tratamentul se aplică, şi doar după două săptămâni zburătoarele pot fi sacrificate. „În fermele Avis nu ne-am confruntat cu situaţii în care a trebuit să facem tratamente păsărilor. Dacă, ca şi crescător asiguri un microclimat sănătos, nu apar probleme de acest gen. Puii de carne sunt trataţi înainte de a fi primiţi în hală. Pe perioada creşterii, în cazul în care este nevoie de tratament, acesta se aplică, dar în niciun caz cu 14 zile înainte de sacrificare. În plus, aceste tratamente se calculează pe kilogramul de carne vie şi sunt atât de scumpe încât, de cele mai multe ori, preferi să moară exemplarele bolnave, decât să le tratezi, pentru că nu se justifică cheltuiala”, a precizat patronul unuia dintre cel mai mari firme producătoare de carne de pui din Transilvania, Alina State.

DSV: “Intoxicări de presă”. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Hunedoara au precizat faptul că informaţiile vehiculate în presa internaţională sunt doar intoxicări ale opiniei publice. „Este categoric o intoxicare de presă. Nu există carne de pasăre injectată cu antibiotice, cum nu există niciun alt sortiment de carne de acest fel. Crescătorii din judeţ, la fel ca toţi crescătorii din ţară, nu folosesc în hrana păsărilor antibiotice sau substanţe de acest gen. Tratamentele care se aplică în marile ferme nu sunt remanente, iar produsele de provenienţă animală, precum ouăle, sunt neutralizate la fel ca şi cadavrele. Se vorbeşte în ultima perioadă de foarte multe astfel de studii şi discutăm cu aceeaşi seriozitate şi despre ouăle nocive care provin de la găini stresate. Sunt toate nişte aberaţii”, a precizat şeful Biroului Sănătate Animală şi Monitorizare a Bolilor, din cadrul DSV Hunedoara, Leontin Lăslău.

Tags:

About Administrator