De ce nu iau IMM-urile credite? E prea scump!

Articolul a fost vizualizat de 1,623 ori

Aproape jumătate dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) chestionate într-un sondaj publicat de BNR spun că ocolesc creditele bancare din cauza costurilor prea mari. 

creditareUn sfert din respondenţii la sondajul BNR cu împrumuturi în derulare afirmă că ar putea avea probleme cu plata ratelor chiar şi în condiţiile unei majorări modeste a dobânzilor sau comisioanelor. “IMM-urile declară că se confruntă cu dificultăţi mai mari comparativ cu corporaţiile în accesarea finanţării de la bănci. […]

Cele mai multe răspunsuri au indicat că nivelul actual al ratei dobânzii deja afectează activitatea firmei sau că majorări chiar modeste ale costului creditului ar pune presiune asupra capacităţii de onorare a serviciului datoriei“, potrivit autorilor studiului. Este pentru prima dată când un studiu al băncii centrale arată clar că nivelul dobânzilor percepute şi neîncrederea în viitor joacă un rol determinant în cererea scăzută de credite. Bancherii au negat constant în anii de criză că dobânzile prea mari i-ar împiedica pe clienţi să se împrumute.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a îndemnat de mai multe ori pe bancheri să reducă dobânzile la credite dacă nu vor să rămână fără clienţi.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean