Demersuri pentru cotarea Companiei Energetice Hunedoara la Bursă

Articolul a fost vizualizat de 1,762 ori

Autorităţile române fac demersuri pentru listarea Companiei Energetice Hunedoara pe bursele internaţionale. 

Termocentrala de la Mintia

Termocentrala de la Mintia

În acest context, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, s-a întâlnit cu o delegaţie a Bursei de la Londra (London Stock Exchange) şi a purtat discuţii. Întâlnirea vine după succesul internaţional al listării pe bursă a Companiei Romgaz şi a interesului deosebit manifestat de investitorii străini pentru sectoare româneşti cu potenţial investiţional, respectiv energie, transporturi, agricol.

Iar oficialii români dau asigurări că în 2014 vor fi listate pe bursă o serie de companii de stat, în special din domeniul energiei, printre care şi Complexul Energetic Hunedoara. Membrii delegaţiei Bursei de la Londra au subliniat că investitorii văd un potenţial enorm în această zonă, prin urmare pregătirea din timp a următoarelor listări ar putea aduce beneficii substanţiale Guvernului şi companiilor de stat care vor fi listate.

Membrii delegaţiei s-au arătat dispuşi să construiască împreună cu oficialii români un cadru strategic de colaborare, pentru a putea atinge cu succes obiectivele stabilite în cadrul procesului de privatizare a companiilor.

Tot pentru anul viitor este prevăzută şi privatizarea CEH. Potrivit angajamentelor Guvernului asumate faţă de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, compania ar fi trebuit privatizată în acest an, însă procesul a fost amânat pentru 2014. Conform indicatorilor economici, CEH – care produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului – are o putere instalată de 1.435 MW şi asigură aproximativ 5% din producţia de energie a ţării.

About Adrian Sălăgean