De ieri, IMM-urile pot solicita finanţări de stat

Articolul a fost vizualizat de 1,537 ori

Începând din 15 ianuarie, ora 10.00, şi până pe 24 ianuarie, ora 20.00, firmele care doresc să obţină finanţare de la stat, prin schema de minimis pentru IMM, vor putea să se înscrie on-line pe site-ul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (AIPPIMM).

baniDupă ce a fost amânată în repetate rânduri, schema de minimis a fost deschisă în august 2013, însă s-a închis în mai puţin de cinci minute după aceea, bugetul total fiind epuizat. Firmele care au încercat să depună la acea dată cereri de finanţare pentru a obţine ajutoarele de minimis de la stat şi consultanţii din domeniu au fost nemulţumiţi de modul în care a decurs înregistrarea on-line, pentru că aplicaţia nu a funcţionat corespunzător. Pentru a remedia situaţia, Guvernul a emis HG nr. 848/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 689 din 11 noiembrie 2013, prin care a modificat legislaţia privind schema de minimis. Printre principalele modificări aduse se număra faptul că programul a fost transferat de la Ministerul Finanţelor la AIPPIMM, iar accesarea ajutorului financiar nu se va mai desfăşura după principiul “primul venit, primul servit”, ci aplicaţia de înregistrare va fi deschisă timp de 10 zile.

Potrivit Hotărârii, valoarea maximă a ajutorului de minimis pe care firmele îl pot obţine de la stat este de 100.000 euro, bani care vor fi acordaţi pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi. Aceşti bani nu sunt în totalitate nerambursabili, ci doar în proporţie de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, astfel că beneficiarii urmează să aducă o contribuţie proprie de 10%. Conform listei codurilor CAEN publicate pe site-ul AIPPIMM, companiile care desfăşoară activităţi de comerţ nu vor obţine punctaj, în acest fel fiind diminuate şansele obţinerii finanţării.

Conform reglementărilor în vigoare, cei care doresc să obţină finanţare de la stat prin schema de minimis trebuie să se înscrie on-line pe site-ul AIPPIMM şi nu pe cel al MFP, aşa cum s-a procedat în sesiunile anterioare. Mai precis, fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu user şi parola, pe site-ul www.aippimm.ro, iar după înregistrare, solicitantul va completa şi transmite online formularul de înscriere începând cu 15 ianuarie, ora 10:00, timp de zece zile de la demararea înscrierii, adică până pe 24 ianuarie ora 20:00, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean