Pădurea Chizid va deveni noul parc al Hunedoarei

Articolul a fost vizualizat de 2,483 ori

Imediat după adoptarea Codului Silvic, Pădurea Chizid va putea să intre într-un proiect de reamenajare. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, anunţă că pădurea din imediata apropiere a municipiului Hunedoara va fi pe lista de priorităţi pentru judeţul nostru şi se va transforma în pădurea-parc a oraşului Hunedoara.

Pădurea Chizid poate să redevină un loc foarte plăcut pentru plimbări şi relaxare

Pădurea Chizid poate să redevină un loc foarte plăcut pentru plimbări şi relaxare

Printr-o hotărâre de Consiliu Local din 26 iulie 2012, autorităţile locale au adoptat proiectul „Elaborarea planului de management al ariei naturale protejate Pădurea Chizid, precum şi a cheltuielilor aferente acestuia”. Acestea au depus o cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, Axa Prioritară 4. Valoarea totală a proiectului era de peste 1.845.000 de lei, din care valoarea eligibilă pentru finanţare din fonduri europene era de 1.543.000 de lei. Restul banilor ar fi urmat să vină de la bugetul de stat şi de la bugetul local. „Primăria ar fi plătit mai puţin de 2.500 de lei, sumă considerată neeligibilă, restul fiind contribuţie comunitară şi contribuţie naţională. Noi am depus acest proiect, dar, din păcate, am primit un răspuns negativ. Proiectul a fost declarat neeligibil, dar ni s-a transmis că acest proiect ar putea deveni eligibil în momentul în care aceste arii protejate ar trece în subordinea Primăriei, în baza noului Cod Silvic. Practic, există speranţe să se reia discuţiile legate de realizarea acestui proiect, iar Pădurea Chizid să devină aşa numita pădure-parc a oraşului, aşa cum se dorea”, explică viceprimarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Zone de relaxare şi pentru promenadă

Pădurea-parc implică amenajarea unei zone de odihnă şi recreere pentru hunedoreni în partea de est a oraşului, în pădurea care se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare. Proiectul iniţial presupunea amenajarea unor alei pietonale, zone de relaxare şi pentru promenadă. Ulterior, legislativul local a aprobat o hotărâre a Consiliului Local, pentru depunerea unui proiect, astfel încât să obţină banii necesari pentru elaborarea planului de management al ariei naturale protejate Pădurea Chizid. Valoarea totală a proiectului era de 1,8 milioane de lei. Cu aceşti bani ar fi urmat să fie conservate habitatele şi speciile din aria protejată a pădurii, dar proiectul avea şi o componentă de informare şi conştientizare a hunedorenilor cu privire la biodiversitatea acestei zone.

Edilii municipiului Hunedoara spun că proiectul nu prevede refacerea întocmai a parcului de distracţii amenajat lângă pădurea Chizid în anii ‘70, de fostul primar al oraşului Viorel Răceanu, şi care cuprindea Grădina Zoologică, un trenuleţ, un teatru de vară, locuri de joacă pentru copii şi chioşcuri cu dulciuri şi răcoritoare. În schimb, potrivit reprezentantei Primăriei Hunedoara, Silke Oprean, proiectul de amenajare a Pădurii Chizid ca pădure-parc a oraşului include lucrări de bornare (delimitare în teren), zonarea internă a ariilor naturale protejate, realizarea de investiţii pentru refacerea habitatelor afectate de intervenţia umană şi realizarea unei infrastructuri de informare. Autorităţile locale adaugă că nu se pot hazarda în a face estimări cu privire la perioada în care ar putea începe lucrările de amenajare a pădurii Chizid, însă speră să poată redepune proiectul pentru finanţare în lunile care vor urma.

About Ada Beraru