Nouă linii de finanţare aşteaptă întreprinzătorii din judeţ

Articolul a fost vizualizat de 1,623 ori

Dacă până acum numărul hunedorenilor care au încercat să pună bazele unei afaceri a fost relativ redus, de anul acesta sunt şanse ca situaţia să se schimbe. Până în luna martie, Ministerul Economiei va lansa nouă programe de finanţare care vin în sprijinul antreprenorilor, tinerilor, femeilor şi artizanilor care vor să înceapă o afacere în judeţul Hunedoara.

Pe parcursul anilor trecuţi, doar câţiva hunedoreni au încercat să obţină sprijin de la stat pentru a începe o afacere. În 2012, de pildă, au fost aprobate cinci contracte de finanţare în judeţul Hunedoara pentru tineri cu vârsta până în 35 de ani. Programul destinat tinerilor a fost lansat în 2011, când au fost aprobate patru contracte de finanţare. Tinerii hunedoreni s-au axat pe prestări servicii şi producţie. Programul a fost finanţat integral de la bugetul de stat, iar schema de finanţare s-a derulat pe două componente: accesarea a 10.000 de euro (maxim 50%) pentru finanţarea unei afaceri sau doar înfiinţarea firmei SRL-D, cu scutirea de la plata taxelor de înfiinţare şi facilităţi fiscale aferente salariilor (un salariu minim brut pe economie, pentru cel mult patru angajaţi). Reprezentanţii mediului de afaceri spun că dificultăţile pentru sectorul IMM, şi mai ales pentru tinerii care ar vrea să înceapă o afacere, provin din faptul că întreprinzătorii nu dispun de lichidităţi şi obţin foarte greu sau deloc creditele necesare pentru a acoperi propriile contribuţii pentru proiectele cofinanţate de stat.

700 de proiecte de 100.000 de euro

Aproximativ 700 de întreprinzători din zona de Vest a ţării (judeţele Hunedoara, Timiş, Arad şi Caraş-Severin) au depus, până ieri, proiecte pentru obţinerea unei finanţări în cadrul aşa-numitului „Program de minimis”. Şeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici, Mijlocii şi Cooperaţie Timişoara (OTIMMC), Adrian Păşcuţa, spune că programul oferă finanţări de 100.000 de euro, iar solicitantul trebuie să suporte doar 10 la sută din sumă. „La nivel naţional au fost depuse 7.100 de cereri, campioană fiind zona Prahova-Bucureşti-Ilfov. Pe locul doi se clasează Clujul, însă regiunea cu sediul la Cluj-Napoca include şase judeţe, iar apoi urmează Iaşi şi Timişoara”, explică Adrian Păşcuţa. Acesta adaugă că „Programul de minimis” ar fi trebuit demarat încă de anul trecut, însă o disfuncţionalitate a aplicaţiei informatice a făcut imposibilă lansarea liniei de finanţare, iar momentul a fost amânat până anul acesta. Hunedorenii care au vrut să înceapă o afacere cu bani majoritar de la stat au avut zece zile la dispoziţie, între 15 şi 24 ianuarie, pentru a-şi completa solicitările online. Marţi a fost ultima zi în care, în funcţie de clasamentul rezultat pe baza criteriilor de departajare, întreprinzătorii au putut să îşi depună dosarele pentru evaluare.

În mai puţin de 60 de zile ei vor afla dacă vor primi ajutor de la stat pentru a începe o afacere. Şi alte linii de finanţare vor sta anul acesta la dispoziţia antreprenorilor. Reprezentanta Consiliului Regional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii Deva, Ofelia Arghirescu, spune că până acum au fost lansate ghidurile în varianta de draft (proiect), iar perioada de lansare oficială este februarie-martie.

Cele nouă programe de finanţare

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Implementare pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, din cadrul Ministerului Economiei, anul acesta întreprinzătorii hunedoreni vor avea la dispoziţie, în total, nouă linii de finanţare:

  1. Programul UNCTAD/ EMPRETREC România, pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor. EMPRETEC este un program de pregătire, care oferă întreprinzătorilor instruire pentru dezvoltarea capacităţilor antreprenoriale şi creşterea competitivităţii pe piaţa locală şi internaţională a întreprinderilor mici şi mijlocii.
  2. Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă. Obiectivul programului îl constituie sprijinirea firmelor şi cooperativelor, pentru îmbunătăţirea performanţelor economice şi tehnice ale companiilor. Programul vizează creşterea competitivităţii, crearea şi menţinerea locurilor de muncă, sporirea protecţiei consumatorilor şi securităţii alimentare.
  3. Programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM. Programul sprijină demararea şi dezvoltarea firmelor înfiinţate de femei. Linia de finanţare are ambiţia de a sprijini echilibrul dintre obligaţiile familiale şi cele profesionale, şi de a elimina prejudecăţile. 
  4. Programul pentru menţinerea meşteşugurilor şi artizanatului. Este o linie de finanţare menită să stimuleze dezvoltarea meşteşugurilor şi a micii industrii din România, în special la sate. Programul vizează relansarea serviciilor şi a produselor realizate de meşteri şi artizani, cu promovarea acestor produse şi servicii pe pieţele naţionale şi internaţionale.
  5. Programul Mihail Kogălniceanu pentru IMM. Facilitează accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la garantare şi creditare, prin acordarea unei linii de credit cu dobândă integral subvenţionată şi/sau garantată parţial de stat.
  6. Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM de către tineri. Vizează creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor care vor să îşi deschidă o afacere.
  7. Programul naţional pentru stimularea creării şi dezvoltării brandurilor. Presupune valorificarea turismului românesc şi a produselor româneşti pe pieţele naţionale şi internaţionale. 
  8. Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare de afaceri. Are ca obiectiv general dezvoltarea sectorului IMM, prin susţinerea incubatoarelor tehnice şi de afaceri.
  9.  START. Este programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale ale tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare, pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
Tags: ,

About Ada Beraru