Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,636 ori

Săptămâna trecută am fost nedrept şi am criticat-o doar pe Irina Năstase, de la Glasul Hunedoarei, pentru că a spus despre “podul de piatră” că s-a dărâmat miercuri seara, deşi podul se dărâmase marţi seara. Nu doar ea a scris greşit, şi Daniel Guţă a făcut aceeaşi greşeală – şi nu s-a limitat doar la Ziarul Hunedoreanului, a scris şi pe site-ul Adevărul că podul s-a dărâmat miercuri seară. Numai cine nu munceşte nu greşeşte şi numai cine nu munceşte în două locuri nu greşeşte în două ziare!

podul de miercuri

“Dorin Gligor – reconfirmat în funcţia de preşedinte a PDL Hunedoara”, scrie Raluca Polmolea, în Servus Hunedoara. Şi pentru că o ştire nu a fost suficientă, pe banda galbenă cu ştiri de “Ultima oră” mai rulează un titlu (al unei alte ştiri, evident): “Gligor reales preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Hunedoara”. La al câtelea congres?
Lăsând gluma la o parte, în primul titlu este greşit “în funcţia de preşedinte a PDL Hunedoara”, pentru că funcţia nu este a partidului, ci a omului, deci “funcţia de preşedinte al PDL Hunedoara”.

gligor

În cel de-al doilea titlu, nicio virgulă. Înţeleg nevoia de a scrie şi de a publica primii informaţia, dar cum eu am “cules” greşelile de pe site, asta înseamnă că ele puteau fi corectate. Numai voinţă să fie.

gligor reales

Îmi pare tare rău că nu am reuşit să fac poza de mai jos un pic mai clară; dar sper că o să mă credeţi pe cuvânt că pe eticheta din imagine scria “Băutură sportoasă”. Nici nu ştiu dacă a fost o simplă greşeală de “tipar” sau dacă vânzătorul încearcă să ne comunice, subtil, că băutura este un fel de… spirt porcos, orice-ar însemna asta. Pentru conformitate, “minunea” se vindea săptămâna trecută la Penny Market.

bautura sportoasa

Încercând să anunţe că motoarele unor autoturisme Ford urmează să fie produse la fabrica din Craiova, cei de la Digi 24 au greşit un pic titlul ştirii: “Craiova monitorizează Fordul”. Sunt convins că au vrut să scrie “Craiova motorizează Fordul”, dar redactorul “de pe auto” nu era de serviciu, aşa că ştirea a fost redactată de cineva care se gândea mai degrabă la monitorizări decât la motorizări.

craiova monitorizeaza fordul

Dragii mei, am trăit s-o văd şi pe asta: “Executor judecătoresc, executat silit pentru datoriile către stat” – e un titlu din Ziarul Hunedoreanului, deci trebuie să fie adevărat! “Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara a decis să execute silit chiar un executor judecătoresc de la Petroşani, pentru a recupera sumele restante la bugetul de stat”. Toate persoanele fizice sau juridice pe care acest executor le-a executat silit se simt răzbunate.

executor executat

Daniel Guţă scria în Ziarul Hunedoreanului, săptămâna trecută, despre o “Descoperire arheologică la poalele cetăţii Sarmizegetusa Regia”: “Potrivit conducerii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva anunţă că, doi specialişti din cadrul instituţiei, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor cu competenţe în domeniu, s-au deplasat în localitatea Grădiştea de Munte (comuna Orăştioara de Sus, judeţul Hunedoara), în vederea ridicării unor piese dacice de fier provenite dintr-o descoperire întâmplătoare”. Greu de tot.

potrivit anunta

“Drumurile de acces spre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, modernizate. Află la cât sunt estimate lucrările”, mă îndeamnă HunedoaraMea.ro. Dacă nu ar fi scris “Află”, nu aş fi ştiut că trebuie să dau click ca să AFLU ce şi cum. Muream prost, zău aşa! Noroc cu ziariştii care mă ajută să nu mor prost.

afla

Din când în când, mai arunc o privire pe “anexele” de pe site-urile ziarelor din judeţ, adică ceea ce se regăseşte în părţile laterale. HunedoaraMea are “Aniversaţii zilei”, adică prietenii redacţiei; se pare că nu-s prea mulţi sau niciunul dintre ei nu e născut după data de 3 octombrie, pentru că suntem deja în martie şi ultima sărbătorită a avut ziua în 3 octombrie. Of, of.

3 octombrie

Pe contul de Facebook TSD Deva am găsit următoarea postare: “Excursie organizata in data de 02.03.2014 de catre TSD Deva pentru copii institutionalizati de Fundatia SF. Francisc din Deva. Copii au avut ocazia sa viziteze Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Castelul Corvinilor din Hunedoara si Rezervatia de Zimbrii Slivut din Hateg”.
Fundaţia SF Francisc? Copii au făcut, copii au dres? Rezervaţia de zimbrii? Bravo, tineret pesedist, dacă nu s-ar fi rupt USL, aş fi zis că o faci pe doamna Maria Grapini mândră de greşelile tale!

tsd

“Două devence campioane la judo” este titlul unei ştiri publicate de Ciprian Marinuţ, în Mesagerul Hunedorean. Sincer, eu credeam că urmează să citesc un banc, după cum a început: “Două devence campioane la judo intră într-un bar şi…” Şi tot ar fi fost necesare două virgule, deci nu am cum să-l absolv pe domnul Marinuţ de vină.

doua devence campioane la judo

“Nu se învaţă minte, în ciuda controalelor periodice efectuate de inspectorii de muncă şi, în ciuda sancţiunilor pe care le riscă, continuă să folosească muncitori fără forme legale”. Cred că ziaristei Carmen Cosman-Preda, de la Ziarul Hunedoreanului, i-a fost ciudă pe ceva în ziua în care a scris această ştire!
“De la începutul acestui an, nu mai puţin de 15 societăţi comerciale din judeţul Hunedoara au fost depistate în neregulă de către inspectorii de muncă din judeţul Hunedoara în ceea ce priveşte angajaţii fără forme legale”. Aş continua, dar, după cum vedeţi, nu mai am loc!

ciuda ciuda

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'