E.ON decalează emiterea facturilor de gaze

Articolul a fost vizualizat de 2,098 ori

O parte a clienţilor E.ON Gaz urmează să primească facturile în luna decembrie, cu o întârziere de aproape două săptămâni. Asta deoarece sunt situaţii în care autorităţile locale nu au transmis la timp bazele de date cu persoanele care beneficiază de ajutoare de încălzire. Beneficiarii ajutoarelor de încălzire aflaţi în această situaţie trebuie să aştepte, compania urmând să reemită facturile.

Întârzierile provocate de primării provoacă decalarea emiterii de facturi către hunedorenii care se încălzesc cu gaz metan şi au solicitat ajutorul Guvernului pentru această iarnă

Reprezentanta Departamentului de Comunicare Corporatistă E.ON Energie România, Florentina Maghiar, anunţă că procesul de emitere a facturilor de gaze naturale a fost decalat. Astfel, o parte a clienţilor urmează să primească facturile în luna decembrie, cu o întârziere de aproape două săptămâni. Întrucât sunt situaţii în care autorităţile locale nu au transmis la timp bazele de date cu persoanele care beneficiază de ajutoare de încălzire şi cuantumul acestora, facturile nu vor include, în aceste cazuri, ajutoarele de încălzire. Situaţia urmează să fie remediată imediat ce administraţiile locale aflate în întârziere vor trimite companiei E.ON bazele de date.

Beneficiarii ajutoarelor de încălzire aflaţi în această situaţie sunt rugaţi să aştepte, deoarece compania va reemite facturile care vor conţine şi ajutorul de încălzire, facturile iniţiale urmând să fie anulate. Decalajul în emiterea facturilor nu va influenţa în niciun fel termenele de plată ale acestora, scadenţa la plată a facturii pentru consumatorii casnici fiind 30 de zile de la data emiterii. În plus, pe lângă cele 30 de zile, consumatorii mai beneficiază şi de o perioadă de graţie de 15 zile de la data scadenţei facturii, în care pot achita factura fără percepere de penalităţi.

174 de hunedoreni au rămas fără gaz

De asemenea, reprezentanţii E.ON reamintesc că utilizarea unor aparate de încălzire neetanşe, racordate la coşuri de fum necurăţate sau defectuos construite, ori utilizarea unor surse de încălzire improprii, neracordate la coş, pot genera intoxicaţii cu monoxid de carbon. “În judeţul Hunedoara, anul trecut s-a înregistrat un astfel de incident, în urma căruia două persoane au fost intoxicate cu monoxid de carbon, iar, din nefericire, una din ele şi-a pierdut viaţa. Cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon a fost utilizarea unui sistem neetanş de evacuare a gazelor arse”, precizează Florentina Maghiar, reprezentanta E.ON. Ea reaminteşte că verificările şi reviziile la instalaţiile de gaz sunt obligatorii pentru siguranţa consumatorilor. Acestea trebuie să se realizeze periodic, verificarea o dată la doi ani, iar revizia o dată la zece ani, de către firme specializate în domeniu, în baza unui contract de prestări servicii.

Responsabili de alegerea firmei specializate şi de efectuarea acestor operaţiuni sunt chiar consumatorii. În cazul în care consumatorul nu deţine documentele tehnice care atestă verificările periodice menţionate anterior sau dacă instalaţia de utilizare a gazelor naturale prezintă deficienţe, E.ON Gaz Distribuţie este obligată să sisteze distribuţia gazelor naturale. În urma verificărilor şi reviziilor periodice efectuate pe parcursul ultimelor trei luni ale anului curent în judeţul Hunedoara au fost identificate şi sigilate peste 174 de aparate de utilizare a gazelor naturale neconforme. În aceste cazuri consumatorii de gaze naturale nu au făcut dovada curăţării şi verificării coşurilor de fum sau aparatele de utilizare funcţionau fără aprobare şi fără documentaţia necesară.

Atenţie la fraude!

E.ON Gaz Distribuţie mai atrage atenţia asupra unor cazuri în care anumite persoane contactează consumatorii de gaze naturale, cerând sume de bani pentru modificarea contoarelor, astfel încât aceastea să înregistreze un consum mai mic decât cel realizat efectiv. Compania atenţionează asupra riscurilor la care se expun hunedorenii care apelează la intervenţii în aparatele de măsurare. Pe de o parte, intervenţiile neautorizate în echipamentele de măsurare a consumului de gaze naturale în scopul înregistrării unui consum mai mic înseamnă furt calificat, care este sancţionat de Codul Penal, iar pe de altă parte, aceste intervenţii neavizate şi recurgerea la improvizaţii generează risc de producere de accidente grave, ducând până la pierderea de vieţi omeneşti. Echipe specializate ale E.ON Gaz fac verificări pentru a monitoriza şi depista furturile sau eventualele încercări de sustragere de gaze naturale.

Tags: ,

About Ada Beraru