Am pierdut peste 6 la sută din puterea de cumpărare în 30 de zile

Articolul a fost vizualizat de 1,809 ori

Direcţia Judeţeană de Statistică Hunedoara a dat publicităţii indicatorii socio-economici înregistraţi în luna ianuarie a anului în curs. Surpriza constă în trendurile contradictorii dintre nivelul producţiei şi câştigul salarial al hunedorenilor. Dacă primul creşte, al doilea scade.

industrieAstfel, în prima lună a lui 2014, producţia industrială din judeţ a fost mai mare cu 12,4% faţă de cea din decembrie 2013. Mai mult chiar, acest indice a crescut şi faţă de ianuarie anul trecut, cu 8,6 procente.

Pe acelaşi trend se situează şi productivitatea muncii, în creştere cu 14,1 procente faţă de ianuarie 2013 şi mai mare cu 11,5% în raport cu decembrie anul trecut.

Salariile nu ţin pasul cu creşterea producţiei

Reversul medaliei reflectă însă o scădere a veniturilor hunedorenilor, în ianuarie faţă de decembrie, explicabilă parţial prin primele care sunt plătite tradiţional de Crăciun. Prin urmare, un hunedorean a câştigat, în prima lună a anului în curs, un salariu brut de 1.878 de lei, mai mic cu 5,6% faţă de decembrie 2013, judeţul nostru ocupând locul 19 din 42 la nivel naţional. Şi în ce priveşte salariile nete, cele cu care rămâne în mână angajatul, se înregistrează scăderi, acestea fiind mai mici cu 5,4 procente, un hunedorean câştigând efectiv 1.359 de lei, venituri care situează, de această dată, judeţul nostru pe locul 17 pe ţară. Adăugând şi o rată a inflaţiei de 0,85%, salariul real lunar al hunedorenilor, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 93,8 procente în ianuarie 2014, comparativ cu decembrie anul trecut. Deci puterea de cumpărare a hunedorenilor a scăzut cu 6,2 la sută.

Pensionarii hunedoreni rămân în top

Pentru comparaţie, între câştigurile unui hunedorean şi a altui român se observă diferenţe semnificative, salariul mediu brut la nivel naţional fiind de 2.250 de lei, iar la noi în judeţ de 1.878 (un procent de 83.5%), în vreme ce netul este de 1.625 de lei pe ţară, în raport cu 1.359 (83,6%). În schimb, însă, pensionarii din judeţul nostru rămân nişte “privilegiaţi”, cu venituri de 998 de lei, Hunedoara fiind pe locul doi pe ţară la acest capitol, media naţională fiind de 811 lei de persoană.

About Adrian Sălăgean