Acciza la combustibil ne sărăceşte kilometru cu kilometru

Articolul a fost vizualizat de 1,708 ori

Companiile petroliere au scumpit masiv carburanţii, de luni noaptea, ca urmare a introducerii accizei suplimentare la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru. Petrom, cea mai mare companie petrolieră, va creşte preţurile la benzină şi motorină cu 41 de bani pe litru, iar Rompetrol şi Lukoil numărul doi, respectiv trei, pe piaţa locală de distribuţie vor opera cel mai probabil pentru majorări aproape identice.

scumpiriCompaniile petroliere vor creşte preţurile ca urmare a introducerii de la 1 aprilie, a accizei suplimentare la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru. După miezul nopţii, la staţia Petrom de pe strada Braşov din Bucureşti, de exemplu, benzina standard de 95 va costa 6,26 lei pe litru, iar benzina extra, cu o cifra octanică de 99, va costa 6,71 lei litrul. Motorina va costa 6,38 lei litrul. La un rezervor de 50 de litri, un “plin” se va scumpi cu peste 20 de lei.

Mai scump la fiecare plin

Potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown, împreună cu portalul VeziCatFace.ro, studiu făcut pe sexe, de la 1 aprilie, bărbaţii vor cheltui pe combustibil cu 100 de lei mai mult decât femeile. Astfel, la un rulaj mediu anual de 12.800 de kilometri, dintre care 65% parcurşi în oraş, femeile vor scoate din buzunar pentru combustibil 6.400 de lei, cu 410 lei mai mult decât în prezent.

De cealaltă parte, la un rulaj mediu anual de 15.300 de kilometri, dintre care 56% în oraş, bărbaţii vor plăti pe combustibil 7.900 de lei, cu 510 lei mai mult decât până la 1 aprilie.

Acciză îndărăt la transportatori

Ministerul Finanţelor a elaborat actul normativ prin care transportatorilor li se returnează 4 eurocenţi din acciză.
În prezent, acciza reprezintă 30% din preţul final în cazul benzinei şi 26% la motorină.

About Adrian Sălăgean