Ministerul Apărării măreşte comenzile pentru industria aeronautică

Articolul a fost vizualizat de 1,454 ori

Pentru prima dată implicaţiile tensiunilor de la 450 km de graniţele României se văd în economie. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale a notificat producătorii de tehnică militară cu privire la posibilitatea triplării comenzilor destinate armatei în acest an.

Decizia vine în contextul crizei de securitate din regiune, cauzată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi continuarea stării de tensiune, care tinde să se accentueze. Pentru suplimentarea comenzilor este nevoie însă şi de o hotărâre de guvern privind suplimentarea bugetului alocat Ministerului Apărării pentru acest an, care se ridică la 6,8 miliarde de lei (1,5 mld. euro), adică puţin peste 1% din PIB. Spre comparaţie, înainte de conflictul cu Rusia, Ucraina aloca circa 2,7% din PIB pentru apărare, Rusia o pondere de aproximativ 3,8%, iar cheltuielile de înzestrare ale SUA se cifrau la circa 3,9% din PIB.

România ocupă poziţia 51 într-un top al celor mai înzestrate forţe armate într-un clasament care cuprinde 106 ţări, potrivit globalfirepower.com. În acelaşi timp, România ocupă poziţia 57 în lume în funcţie de mărimea PIB-ului pe anul trecut. Din dotarea Armatei române fac parte în prezent circa 1.100 de tancuri, 1.535 de vehicule blindate, 1.360 de lansatoare de rachete, 129 de avioane, 82 de elicoptere, 3 fregate şi 73.350 de cadre militare.

Dacă intenţiile de majorare a cheltuielilor bugetare alocate pentru apărare se vor concretiza, companiile care activează în această industrie vor fi printre puţinii beneficiari ai crizei din regiune.

Victor Ponta anunţase la începutul lunii aprilie că guvernul are în vedere creşterea treptată a buge-tului alocat Ministerului Apărării, până la 2% din PIB la nivelul anului 2017.
În urmă cu 7-8 ani de zile România aloca peste 2% din PIB pentru apărare, însă în ultimii ani guvernul a cheltuit tot mai puţini bani pentru înzestrarea armatei, ponderea acestora în PIB coborând la jumătate în prezent.

Tags:

About Adrian Sălăgean