Săptămâna economică nr. 592

Articolul a fost vizualizat de 1,289 ori

Isărescu

Inflaţia din România se va încadra în criteriile de la Maastricht pentru aderarea la zona euro în mai 2014, conform prognozelor Băncii Naţionale a României. Guvernatorul Mugur Isărescu a susţinut la o întâlnire a ambasadorilor din ţările asiatice că în contextul fundamentelor macroeconomice solide România preconizează aderarea la zona euro şi la Uniunea Bancară când vor fi întrunite toate condiţiile.

Finanţare

Schema prin care firmele care creează minimum 20 de locuri de muncă vor fi susţinute de stat prin acoperirea unei părţi din costurile salariale aferente acestora, pentru o perioadă de doi ani, a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului. Noua schemă de ajutor de stat are în vedere finanţarea sub formă de sume nerambursabile, în limita intensităţii maxime admise, a costurilor salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de minimum 20 de locuri de muncă determinate de realizarea unei investiţii iniţiale.

Autostrăzi

Pentru că nu poate finaliza investiţiile până la termenul limită stabilit împreună cu Comisia Europeană, 31 decembrie 2015, România este în situaţia de a pierde finanţare europeană de 1,3 miliarde de euro dedicată autostrăzilor. Ca să evite retragerea finanţării, Ministerul Transporturilor a aprobat, printr-un memorandum, o strategie care a fost criticată dur de Ministerul Fondurilor Europene, care o consideră nefezabilă.

Înarmare

Primele avioane multirol, F16, care sunt pregătite pentru o exploatare de minimum 20 de ani, vor fi livrate României începând cu anul 2016, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, într-un interviu acordat AGERPRES. El a precizat că aproximativ 90 de militari, piloţi şi personal tehnic, vor fi trimişi în vară în SUA şi Portugalia, pentru a se instrui în vederea operaţionalizării avioanelor.

Rating

Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului Baa3 al României de la negativă la stabilă, anticipând că evoluţia bună din 2013 a indicatorilor macroeconomici va continua, în timp ce riscurile privind creşterea economică şi finanţarea au scăzut datorită redresării zonei euro.

About Adrian Sălăgean