Poştaşii ameninţă cu greva foamei

Articolul a fost vizualizat de 1,674 ori

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) acuză conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) de management defectuos, “un mod bolşevic de a conduce” şi că măsurile luate în ultima vreme nu fac decât să ajute companiile private de curierat.

Sindicaliştii cer, în primul rând, demiterea directorului general al CNPR, Ioan Smeeianu (susţinut de PSD – n.red.), pe care-l acuză, printre altele, că are un venit lunar de 10.000 de euro, în condiţiile în care în mai toate oficiile poştale din ţară nu mai există femei de serviciu şi nici materiale sanitare de curăţenie.

CNPR a pierdut 87 la sută din piaţa de poştă rapidă

“În ultima perioadă, Poşta Română a pierdut 5 milioane de scrisori care erau trimise prin intermediul nostru de către mari companii furnizoare de energie, gaz şi servicii de telefonie. Măsurile de redresare a companiei s-au rezumat doar la reduceri de personal. Promisa diversificare a serviciilor a rămas la stadiul de promisiune. Nici statul nu susţine cu adevărat Poşta Română. De exemplu, eu am primit acasă o amendă de circulaţie trimisă de Poliţie prin intermediul unei firme de curierat rapid. Cu zece ani în urmă, CNPR deţinea 90 la sută din piaţa de poştă rapidă. Acum mai deţine doar 3 la sută, deşi ar putea presta servicii de aceeaşi calitate precum firmele concurente. Dotările cu care lucrăm sunt la pământ. Un oficiant lucrează cu un computer Pentium 386: normal că treaba la oficiu merge greu, iar clientul nu are răbdare să aştepte. Între 80 şi 90 la sută dintre localităţi sunt deservite incorect de către Poşta Română din cauza lipsurilor de tot felul cu care ne confruntăm. Personal, cred că în mod deliberat se încearcă ducerea companiei în cap”, spune Florin Cheţe, vicepreşedinte executiv al SLPR.

Conform liderilor sindicali, situaţia dramatică a Companiei Naţionale Poşta Română se vede foarte clar şi din felul în care aceasta se prezintă în faţa clienţilor

Conform liderilor sindicali, situaţia dramatică a Companiei Naţionale Poşta Română se vede foarte clar şi din felul în care aceasta se prezintă în faţa clienţilor

Alte abuzuri reclamate

Sindicaliştii mai spun că o serie de persoane din conducerea CNPR “şi-au tras” contracte individuale de muncă în care sunt prevăzute câte 30 de salarii compensatorii în cazul concedierii. Ei îl mai acuză pe directorul Ioan Smeeianu că a dispus abuziv cercetarea disciplinară a unor lucrători poştali care au participat anul trecut la un miting de protest, cu toate că aceştia, la data respectivă, se aflau ori în concediu, ori în zile libere.

SLRP începe mânie o serie de proteste care pot culmina cu o grevă a foamei susţinută de liderii de sindicat. Deocamdată, mâine, vor fi pichetate de poştaşi toate sediile prefecturilor din ţară, duminică va avea loc un miting de protest în Piaţa Victoriei din Bucureşti, marţi (13 mai) se va intra în grevă japoneză, joi (15 mai) vor fi pichetate sediile CNPR din ţară, iar pe 19 mai, dacă nu vor primi un răspuns mulţumitor din partea Guvernului, liderii de sindicat anunţă că vor intra în greva foamei.

Cum a decimat restructurarea poşta hunedoreană

La finele anului trecut, procesul de restructurare a Companiei Naţionale Poşta Română a însemnat pentru judeţul Hunedoara concedierea a peste 70 de lucrători poştali. Liderul filialei judeţene a SLRP, Florin Nicolae Gostian, spune că au existat, în ultimele luni, perioade îndelungate în care nu mai puţin de 24 de localităţi din judeţ au fost lipsite de servicii poştale. Asta în condiţiile în care, conform reglementărilor europene şi convenţiilor internaţionale, Statul trebuie să asigure asemenea servicii pentru toţi cetăţenii câte cinci zile pe săptămână, fără perioade de întrerupere, iar CNRP a fost desemnată să îndeplinească această sarcină până în 2018. “Avem agenţi poştali care sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri pentru a ajunge la destinatarii corespondenţei. Şi fac asta pe jos. Dacă dispun de banii necesari, unii mai merg şi cu maşina proprie, pe cheltuiala lor. Un agent poştal câştigă între 600 şi 800 de lei pe lună. Probleme sunt însă şi în mediul urban. La Deva, de exemplu, ar trebui să avem cinci mânuitori de valori. Avem doar doi. La ultimul referat transmis Companiei mi s-a răspuns că trebuie să ne descurcăm cu cei doi oameni pe care-i avem. Sunt colegi care nu şi-au putut lua concediu de odihnă nici în 2012, nici anul trecut. La Călan sunt normate opt posturi, dar există doar patru factori poştali care trebuie să acopere şi satele aparţinătoare”, declară Nicolae Gostian.

Reacţia conducerii Poştei Române

REPLICA a contactat Compania Naţională Poşta Română, solicitând conducerii un punct de vedere referitor la acuzele aduse de sindicalişti. Biroul de presă al companiei a remis însă un comunicat referitor la rezultatele economice din ultima perioadă. “Compania Naţională Poşta Română anunţă consolidarea evoluţiei pozitive a situaţiei financiare, reuşind pentru a şasea lună, consecutiv, să obţină profit operaţional. Pentru primul trimestru al anului 2014, compania estimează un profit operaţional de 22,5 milioane lei”, se arată în comunicat. Conducerea CNPR mai spune că măsurile de reducere a personalului (personal de conducere redus de la 388 la 173, personal funcţional de la 2.128 la 1.771 şi disponibilizarea colectivă a unui număr de 3650 de salariaţi) au salvat compania de la insolvenţă. “În luna mai 2012, la preluarea managementului de către noua echipă de conducere, Poşta Română se afla în prag de insolvenţă, cu pierderi de peste 480 milioane lei, acumulate în perioada anilor 2009 – 2011. […] Doi ani mai târziu, veniturile Poştei Române, în luna martie 2014, au fost de 97,5 milioane lei, în timp ce cheltuielile se situau la un nivel de 89,5 milioane lei, rezultând astfel un profit de 8,0 milioane lei. Pentru perioada octombrie 2013 – martie 2014, profitul operaţional înregistrat este de 37,3 milioane lei”, se mai arată în comunicatul CNPR.

Tags: , ,

About Ciprian Iancu