Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,396 ori

Retrogradare

Standard & Poor’s a tăiat ratingul României la împrumuturile în moneda locală având în vedere riscurile asociate unui sistem bancar dominat de instituţiile de credit austriece, potrivit agenţiei de evaluare. Astfel, ratingul la împrumuturile în monedă naţională pe termen lung a fost coborât de la BBB- la BB+, iar ratingul la împrumuturile pe termen scurt a fost tăiat la B, faţă de A-3. În schimb, Standard & Poor’s a confirmat ratingul BB+/B la împrumuturile suverane în valută.

Salariul minim

Premierul Emil Boc a transmis patronatelor şi sindicatelor că Guvernul analizează varianta creşterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece în lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii între 700 lei şi 1.000 lei. În discuţii, sindicatele au solicitat însă creşterea salariului minim de la 670 lei la 1.030 lei.

Demisie

Directorul general al producătorului de electricitate Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a demisionat din funcţie. El şi-a motivat decizia prin grija faţă de imaginea companiei pe care a condus-o, după ce a fost acuzat că şi-a angajat propria fiică la Nuclearelectrica. Pompiliu Budulan a fost numit director general al companiei în anul 2009. El a ocupat şi funcţia de Prefect de Hunedoara între decembrie 1996 şi noiembrie 1998.

PIB

Produsul Intern Brut al României a fost de 388,651 miliarde lei preţuri curente, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2011, în creştere – în termeni reali – cu 2,7% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2010, potrivit estimărilor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică. Creşterea a fost determinată de aportul crescut al agriculturii (+16,4%) şi al industriei (+6,8 %).

Împrumut

Ministerul Finanţelor Publice (MF) a programat pentru luna decembrie licitaţii prin care vrea să atragă 4,5 miliarde de lei. Prima operaţiune a fost programată luni pentru vânzarea de certificate cu scadenţă la şapte luni în valoare de un miliard de lei. De la începutul anului, Finanţele au angajat împrumuturi de 45,8 miliarde lei şi 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat.

About Adrian Sălăgean