Săptămâna economică nr. 599

Articolul a fost vizualizat de 2,179 ori

BNR – consiliu nou

Plenul reunit al Parlamentului a validat luni candidaţii pentru Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR). Mugur Isărescu a fost validat în funcţia de guvernator, Florin Georgescu – prim-viceguvernator, Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea – viceguvernatori. Membri în Consiliul de Administraţie au fost validaţi Gheorghe Gherghina, Virgil Stoenescu, Daniel Dăianu, Agnes Nagy şi Dinu Marin.

Ucraina fără gaz

Luni, începând cu ora 9.00, ora României, Gazprom a oprit livrarea de gaze naturale către Ucraina, din cauza facturilor neplătite. Gigantul rus a anunţat că va livra gaze doar dacă vor fi plătite în avans.

Proiectul CAS

Ministerul Finanţelor a postat în dezbatere proiectul reducerii CAS, arătând că măsura va majora fondurile rămase la dispoziţia angajatorului, care pot fi folosite pentru noi posturi, numărul contribuabililor şi veniturile pe care sunt aplicate contribuţiile. Pentru acest an, impactul negativ la buget va fi compensat din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii. Astfel, conform documentului, impozitul pe construcţii proiectat pentru anul 2014, în valoare de 488 milioane lei, a fost declarat la o valoare de 1,449 miliarde lei şi încasat la primul termen de plată în sumă de 710,4 milioane lei.

Sibiu – Londra

Londra este prima nouă rută deschisă de pe Aeroportul Sibiu, după ce CJ a primit aprobarea de a oferi ajutoare de stat companiilor care deschid trasee noi de la Sibiu. Cursa Wizz Air spre Londra a fost anunţată, iniţial, cu o frecvenţă de două ori pe săptămână, dar, datorită cererii mari de bilete, cursa a fost stabilită de trei ori pe săptămână. Astfel, vor exista curse către Londra în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, dar şi curse retur în aceleaşi zile. Preţul unui bilet porneşte de la 129 de lei, cu toate taxele incluse şi un bagaj de mână mic, fără servicii adiţionale. În următorii cinci ani, CJ Sibiu poate acorda ajutor de stat, în valoare totală de 2,8 milioane de euro, unui număr de maximum zece companii care vor deschide trasee noi de pe Aeroportul Sibiu.

About Adrian Sălăgean