Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,637 ori

Citez din pamfletul publicat de Ziarul Hunedoreanului: “DE CE A ALES MIRCIA MUNTEAN PSD: «Mă simţeam stingher. Toţi de forţa mea sunt deja în puşcărie!» (Pamflet)”. Toţi de forţa mea? Ce-i asta? Limba română în rate?

toti de forta mea

Ştiţi ştirile alea care, pe reţelele de socializare, sunt prezentate drept “ştirea care schimbă tot”? Ei bine, aşa mi s-a părut mie că sună şi titlul ăsta, dat de Daniel Guţă unui material din Ziarul Hunedoreanului: “Cerere în căsătorie la Hunedoara: gestul cu care un tânăr şi-a lăsat logodnica fără cuvinte”. Mie mi se pare cam trist că prima dată-mi sar în ochi cuvintele în germană “Besser Essen” (“mănâncă mai bine”) şi că trebuie să cauţi destul de mult până dai peste “Te iubesc vrei să fii soţia mea”. Dar omul a încercat, fata i-a spus “Da!”, deci până la urmă contează mai puţin cum îţi exprimi sentimentele, dacă acestea sunt sincere, mesajul va ajunge la destinatar.

gestul care schimba tot

Apropo de cereri în căsătorie neconvenţionale: cineva din Timişoara a vrut să facă un gest similar, de fapt nu doar a vrut, l-a şi făcut, numai că bietul băiet era certat cu limba română, aşa că a luat 17 umbrele colorate, pe care a scris “VREISĂFISOŢIAMEA?”, aşa, cu un singur “i”, “vrei să fi”. Eu l-aş fi refuzat, să fi fost în locul fetei.

“Cu 500 de ani înainte de Google Map, Hunedoara exista deja pe hărţile Europei”, ne spune Dorin Petresc, în Ziarul Hunedoreanului. Domnu’ Petresc, să ştiţi că Google Maps nu e o hartă pe care a desenat-o cineva de la Google, de unde şi pluralul “maps”. Map – hartă, maps – hărţi, Google Maps – hărţile Google. Mai mult nu comentez.

google map

Coca-Cola, compania care investeşte probabil cei mai mulţi bani în publicitate în întreaga lume, îşi face reclamă, logic, şi în România. Dar iată ce am descoperit într-o reclamă video de pe YouTube: “Aşa se explică, săritul de bucurie”. Sper că aşa se va explica şi de ce compania nu va plăti agenţia care a scris textul pentru această reclamă. Să se înveţe minte să pună virgulele numai acolo unde este nevoie de ele!

virgula coca cola

“Final plin de sezon la Realsport. Weekendul aduce epilogul”, scrie Claudiu Sav, în Glasul Hunedoarei. Final plin de sezon sau final de sezon plin? Aceasta este întrebarea…

final plin de sezon

“Podul din Alunu a fost reparat”, ne anunţă Magdalena Şerban, în Mesagerul Hunedorean. O, ce veste minunată! Dar ia să vedem cum a ales ziarista să ne dea această veste bună. “În luna februarie 2014, din cauza unor utilaje de mare tonaj care au sfidat greutatea impusă de limita legală care vizează circulaţia pe drumurile publice, podul de la intrarea în satul Alunu, comuna Boşorod, a cedat”. Vai de mine şi de mine! Utilajeje de mare tonaj au sfidat greutatea, iar din cauza lor s-a dărâmat podul de piatră din Alunu. Vai de noi, stimată domniţă!

podul din alunu

“FUTSAL/LIGA 1/CAMPIONIII DIN DEVA!!! FOTOGALERIE Echipa ASFC Autobergamo Deva este noua campioană a României la fotbal în sală!” – cu textul ăsta m-am trezit în inbox (căsuţa poştală virtuală, unde primesc în fiecare zi “abonamentele” din care mă mai inspir pentru rubrica asta). Vă daţi seama cât de mult s-au bucurat cei de la Ziarul Hunedoreanului pentru echipa de futsal Autobergamo Deva, dacă au scris “campioniii” cu trei “i”, aşa cum nimeni n-a mai scris nicidoată (cel puţin, aşa sper!)?! Noroc că s-au trezit după ce au băut prima cafea şi pe site au corectat, dar o greşeală din inboxul meu nu se şterge aşa de uşor, dragilor.

campioniiii

Când citeşti o ştire cu titlul “O copilă de 10 ani s-a prăbuşit cu maşina într-o prăpastie, împreună cu tatăl ei, în timpul unui off-road prin pădure”, te gândeşti că la volan era copila, în caz contrar, ar fi fost altul titlul ştirii, nu? Ei bine, nu. Pentru George Vasiliu, de la HunedoaraMea.ro, ştirea este că o biată copilă s-a prăbuşit cu maşina, nu că un bărbat şi fiica lui s-au prăbuşit cu maşina. Deh, copiii storc mai multe lacrimi! “Accidentul a avut loc duminică seara. Bărbatul, de 44 de ani, din Petrila, şi-a luat fiica cu el pentru o experienţă plină de adrenalină cu maşina de teren. Aventura a avut un deznodământ tragic în momentul în care, pe un drum de munte forestier închis circulaţiei publice, dinspre Cimpa spre Muncelul Biraonilor, a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat într-o prăpastie pe o pantă de 60 de grade, lovind în cădere mai mulţi copaci.”

offroad

Virusul “vezi aici” i-a afectat şi pe cei de la HunedoaraMea.ro: “Structura anului şcolar 2014-2015, în dezbatere publică. Vezi când vor susţine elevii tezele în viitorul an şcolar”.
Păi ce să vezi, dacă structura anului şcolar încă este în dezbatere publică?

vezi aici

“S-a deschis Grădina Zoologică din Hunedoara. Vezi programul şi tarifele de vizitare”. De unde credeţi că am “cules” acest titlu? Ghiciţi? Da, de pe site-ul HunedoaraMea. Vezi aici, ca să nu vezi dincolo?

vezi aici doi

“În primul oraşul falimentar pâlpâie o luminiţă. Redresarea Aninoasei stă în buzunarele rău-platnicilor”, anunţă Carmen Cosman-Preda, în Ziarul Hunedoreanului. În Ziarul Hunedoreanului, “cel mai cititul ziarul din judeţ”, cum i-au spus cei care-l fac, greşelile sunt la ele acasă. Sau la ele acasăle, cum o fi corect, doamna Cosman-Preda?

primul orasul

Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine, iar jurnaliştilor cu mintea-n vacanţă (suntem abia în iunie, bă!) le “urez” să corecteze înainte de a apăsa pe “Save” sau “Publish”. Că de nu… are Chioru’ grijă!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'