Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,466 ori

Domnu’ Amarildo Szekely s-a încurcat un pic în ştiinţă – a scris despre comuna Sarmizegetusa şi a cam lăsat degetele să-i alunece pe tastatură: “Pe raza localităţii întâlnim ruinele fostei capital a Daciei Romane”, “aşezarea fiind cunoscută peste tot în lume ca şi capitaladacia romana Daciei Romane”. Nu cred că peste tot în lume i se spune cum i-aţi spus dumneavoastră, colegu’!

amarildo s-a incurcat in stiinta

În ziua de azi, ca să te înscrii la masterat la o prestigioasă universitate dintr-un mare oraş românesc (Lucian Blaga, Sibiu) ai nevoie de “bancalaureat”. Nici nu pare grav, nu-i aşa?

bancalaureat

“Întârziere de zeci de minute la trenul InterCity Viena – Bucureşti Nord”, anunţă Silviu Morogan, în Glasul Hunedoarei: “Hunedorenii care şi-au propus să călătorească, în următoarea perioadă, cu trenul Inter City Viena – Bucureşti Nord şi retur trebuie să ştie că acesta va avea întârzieri de aproximativ două ore. CFR Călători anunţă că în perioada 3-4 iulie şi 6-7 iulie acest tren va ajunge cu întârziere atât în gările din judeţ, cât şi la destinaţie, din cauză că în Ungaria va circula pe o rută deviată. Începând cu data de 9/10 iulie, va circula cu orar modificat pe distanţa Sighişoara – Bucureşti Nord”.
CFR Călători anunţă din timp o întârziere de două ore? Cum dă un pic căldura, cum toate trenurile româneşti au întârziere, din cauză că “se dilată şinele”. Nu ştiam că, mai nou, întârzierile – fie ele şi la trenuri internaţionale – sunt anunţate din timp, prin comunicate de presă. Eu nu mai circul cu trenul de ceva timp, m-am lăsat de “sportul” ăsta pentru că devenise prea scump, iar condiţiile oferite călătorilor lăsau de dorit. Mult, lăsau mult de dorit. Iar un comunicat de presă nu cred că poate să spele toate păcatele pe care CFR şi le-a făcut în ultimii 25 de ani.

cefere calatori

Radio Guerrilla “zice” că s-a închis de tot. Este un post de radio “complet închis”, dacă-mi permiteţi. Până mai ieri, emitea (încă) online, adică putea fi ascultat pe Internet, dar se pare că de la 1 iulie e “kaput”. Am intrat pe site-ul lor, ca să le ascult ultimele clipe de emisie, şi-am dat peste asta: “Domestika se vrea cea mai completă emisiune de muzică rock…”. Apăi cred că numai ascultătorii voştri erau mai deştepţi decât ai altora, că pe voi nu vă pot bănui de prea mult “cetit”. Cea mai completă emisiune?!

cea mai completa

“FOTBAL/INTENŢIE ŞOC!/FC Hunedoara va fi condusă de ultraşi!?”, scrie Sami Tamaş, în Ziarul Hunedoreanului. Şoc şi groază, nu o să-ţi vină să crezi! Oare construcţia asta, “intenţie şoc”, la ce curs al Facultăţii de Jurnalism aţi învăţat-o, domnule jurnalist?

intentie soc

“La invitaţia ediliilor şefi ai municipiului Hunedoara suporterii se pregătesc să se mute din Peluza Nord în birourile Fotbal Club Hunedoara”. Un edil, doi edili, mai mulţi edili, toţi edilii, al edilului, ai edililor. Nu ştiu de unde aţi scos “ediliilor”. Poate s-a vrut un fel de joc de cuvinte, edil+diliu=ediliu, la plural “edilii”? Mă-ndoiesc, totuşi.

ediliilor

“Rămas vacant, locul de preşedinte al Consiliului Director al FC Hunedoara ar urma să fie ocupat în următorul an de Alin Barna un tânăr de 31 ani în viaţa de zi cu zi fost manager firme, actualmente ofiţer credite şi preşedinte al Asociaţiei Suporterilor Corvinişti”, mai zice Sami Tamaş. Foarte grăbit jurnalistul nostru, n-a avut timp să pună virgule, a fost în schimb foarte preocupat de “CV-ul gol” al lui Alin Barna. Cred că orice “picat” la BAC-ul de zilele astea poate găsi o formulare mai fericită decât “în viaţa de zi cu zi fost manager firme”. Dumneavoastră ce sunteţi în viaţa de zi cu zi, domnu’ Tamaş? Tot “fost” ceva sau actual jurnalist?

 

“Ghiorghiţă nu a mai avut răbdare să primească girul consilierilor locali şi deja a anunţat pe contul personal de FB că «Lucrează la Consiliul Director al FC Hunedoara”. Pentru că toată lumea ştie ce-i aia “FB”, nu-i aşa? Nu toţi trăim pe Facebook, să ştiţi.

fb

“[…] fost jucător al Corvinul Hunedoara propus de doi dintre membri ai Adunării Generale a membrilor Asociaţi”. Nici cu membrii nu pare lămurit domnul Sami Tamaş… Hai să fiu, pentru a câta oară?, băiat de treabă şi să-i explic: un membru, doi membri, nişte membri, câţiva membri, toţi membrii, unul dintre (toţi) membrii, câţiva dintre (toţi) membrii. Pare complicat, dar nu este.

membriiiii

“Înfiinţat în anul 2009 CS FC Hunedoara activează în Liga a III-a şi are ca membrii fondatori Primăria Hunedoara, Mircea Lucescu şi Ioan Andone”. Cum spuneam, pare complicat – de fapt, până şi subiectele la Bacalaureat li se par grele absolvenţilor de liceu din zilele noastre. Ce să-i faci, nu putem fi toţi ziarişti!

Dar ce tot îndrug eu aici? Dacă un director de televiziune de ştiri scrie aşa, ce aşteptări să mai am de la cei care nu sunt plătiţi cu mii de euro pe lună ca să facă propagandă şi care se presupune că stăpânesc limba în care fac propagandă?! Mihai Gâdea, director al postului de televiziune Antena 3, crede că e corect scris “Da-ţi share”. Daţi-vă o palmă, domnule!

da-ti share

Marius Opric a primit de la Mesagerul Hunedorean bulina neagră. Şi eu le dau celor de la Mesagerul o bulină maro pentru că au scris “eşalonul secund doi”. Uite-aşa, ce, eu nu pot să dau buline?

esalonul secund doi

O mai ştiţi pe fata aia blondă care cânta “Lasă-mă, papa, la mare”? Andreea Bălan scrie, astăzi, pe Twitter, “toată lumea se conbină”, semn că papa n-ar fi trebuit să o lase la mare atunci când ea avea mai mare nevoie să înveţe să scrie corect în limba română. Dar nu-i bai, că fata face bani frumoşi din muzică, deci ne-a dovedit că şcoala “tânpeşte”, că n-ai nevoie să ştii multe ca să faci bani şi să te “conbini”.

se conbina

Luma trecută, compania de zboruri low-cost (adică ieftime) WizzAir a avut o ofertă pemtru cliemţii fideli: douăzeci la sută reducere pemtru biletele de aviom către şi dimspre Umgaria, cu comdiţia să fi rezervat biletul în ziua de 24 iumie. Ce-am făcut, am scris “m” în loc de “n”? Păi şi ce-i dacă, şi WizzAir a făcut asta, în loc de “iunie” a scris “iumie”. Deci se poate.

iumie

N-am mai trecut de mult pe la piticu’ gânditor de la brutăria Happy Bread din Hunedoara, dar de fiecare dată când ajung lângă vitrina în care filozofează el, culeg câte o “perlă”. Săptămâna asta vă prezint cugetarea politică a piticului brutar: “«Sunt mândru că sunt român»… strigă unii de pe nişte bannere… Însă noi, noi suntem mândri că ei sunt români?”.
Sigur, piticul nostru are nişte greşeli (“banner’e”, “noi, suntem”), dar măcar el nu are pretenţii de ziarist. Şi nici nu câştigă nimic din asta, doar câte un zâmbet de la muşteriii care aşteaptă la coadă la pită.

piticu brutar

Acestea fiind spuse, până săptămâna viitoare, să corectaţi bine sau, dragi colegi ziarişti, dacă vă ştiţi cu bube, să nu mai scrieţi fără ajutor. Că de nu, ajungeţi la Chior.

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'