Bacalaureat 2014: mai puţini participanţi, procentaj mai mare de promovare

Articolul a fost vizualizat de 1,850 ori

Procentajul de promovare a examenului de Bacalaureat, la nivelul judeţului Hunedoara este, în acest an, de 56,21%, cu doar trei puncte procentuale sub media naţională şi cu 2% mai mare decât în anul precedent. Prezenţa la examen, însă, a înregistrat în acest an o scădere. O treime dintre tinerii hunedoreni care au terminat sau ar fi trebuit să termine liceul anul acesta nu s-au înscris la examenul de maturitate, fie pentru că au rămas corigenţi ori repetenţi, fie pentru că nu au îndrăznit să-şi pună la încercare cunoştinţele dobândite în anii de şcoală. Şi dintre cei înscrişi, în număr de 3.817 absolvenţi, o parte şi-au pierdut curajul în pragul examenului, prezentându-se la cele trei probe doar 3.524 de absolvenţi.

După trei sesiuni de Bacalaureat straşnice

56,21 la sută a fost procentul de promovare a examenului de Bacalaureat în rândul absolvenţilor de liceu din judeţul Hunedoara

56,21 la sută a fost procentul de promovare a examenului de Bacalaureat în rândul absolvenţilor de liceu din judeţul Hunedoara

În urmă cu trei ani, rigoarea de la Bac s-a dovedit o surpriză neplăcută pentru şase din zece candidaţi hunedoreni, promovabilitatea fiind de puţin peste 38%, spre tristeţea elevilor, nemulţumirea dascălilor şi revolta părinţilor. Eşecul s-a dorit un semnal de alarmă pentru toţi cei implicaţi în procesul de învăţământ. Profesorii au devenit mai severi în evaluare, pentru a nu li se mai reproşa că trec clasa elevi de nota doi, iar elevii s-au împărţit în două tabere: cei dispuşi să depună un minim de efort, pentru a promova examenul şi cei care s-au resemnat să rămână fără diplomă de Bacalaureat. O schimbare au înregistrat şi subiectele de Bac, renunţându-se la problemele de olimpiadă, în favoarea unor subiecte facile, care solicită cunoştinţele fundamentale, pe care ar trebui să le aibă orice absolvent de liceu. Trei ani mai târziu, se poate observa rezultatul: mai puţini participanţi la examen, dar cu mai multe şanse de reuşită.

Prezenţă mai redusă, promovabilitate în creştere

“Faptul că promovabilitatea la Bacalaureat este în creştere, chiar şi cu numai două procente faţă de anul trecut, ne arată că ne aflăm pe drumul cel bun şi că trebuie să continuăm cu măsurile care au fost luate. Am constatat o responsabilizare în rândul celor mai mulţi dintre elevi. Subiectele au fost de dificultate medie, după părerea mea, şi au testat exact cunoştinţele cu care trebuie să plece un elev din liceu. Şcoala le-a pus la dispoziţie copiilor toate resursele necesare pentru reuşită. A trebuit doar să îşi dorească şi ei”, declară Maria Ştefănie, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara. Potrivit inspectorului, procentajul de promovare la nivel de judeţ a fost coborât de către candidaţii din promoţiile anterioare. “Cei care au absolvit anul acesta liceul au promovat Bacul în proporţie de 64,28%, în timp ce numai 23,97% dintre candidaţii din promoţiile anterioare au obţinut nota de trecere”, spune Maria Ştefănie.

În ceea ce-i priveşte pe cei care nu s-au înscris la această sesiune a Bacalaureatului, reprezentanta IŞJ Hunedoara arată că o parte dintre ei nici nu au avut de ales, fiind în situaţie de repetenţă sau corigenţă.

Diploma de Bac, “bilet” spre facultate

Dincolo de presiunea venită din partea părinţilor şi a societăţii, ceea ce îi motivează pe liceeni să înveţe pentru diploma de Bacalaureat este dorinţa de a urma o facultate, pentru a obţine apoi o slujbă bine plătită.

“Vreme de un an, Bacul a fost un fel de Bau-Bau pentru mine şi pentru mulţi dintre colegii mei. Ne-a fost teamă că vom avea parte de subiecte grele şi că nu vom promova. Nu ne prea interesa nota, ci să-l luăm, să ne putem înscrie la facultăţile la care ne dorim. Din fericire, s-a terminat cu bine. A fost mai uşor decât ne aşteptam. Eu vreau să mă înscriu la Informatică Economică, la Cluj”, povesteşte Marius Sabou. Determinarea tânărului l-a ajutat să îşi atingă obiectivul, dar o parte dintre prietenii săi au preferat să renunţe la visul unei cariere de succes. “Am mulţi prieteni care nu s-au prezentat la Bac. Au considerat de la început că nu au nicio şansă şi nici nu au vrut să facă vreun efort. Spun că mai bine se apucă de muncă. La noi în oraş nu au multe variante. Unii vor să plece în străinătate”, mărturiseşte Marius.

Soluţii pentru cei care nu au promovat

De voie, de nevoie, cei care nu vor putea urma o facultate îşi vor căuta în perioada următoare locul în “câmpul muncii”. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, la acest moment, există un număr de 59 de locuri de muncă, pentru care angajatorii solicitată aplicanţilor cel puţin studii liceale, în domenii precum construcţiile, comerţul sau serviciile. Pe aceste locuri vor concura, cel mai probabil, peste 3.000 de candidaţi, doar dintre cei care nu s-au prezentat la Bac sau nu au promovat examenul în acest an. Pentru ocuparea celor 59 de locuri, tinerii trebuie să se înscrie în baza de date a AJOFM Hunedoara, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

O diplomă în plus, urmând un curs gratuit

Pentru a creşte şansele la angajare ale tinerilor, instituţia organizează periodic cursuri de formare profesională, adresate persoanelor fără loc de muncă, înregistrate la AJOFM Hunedoara şi care au absolvit opt sau douăsprezece clase, în funcţie de cursul pentru care se optează. Chiar luna viitoare vor începe cursuri de operator calculator în Petroşani şi Orăştie şi un curs de comunicare în limba germană în Orăştie. Pentru aceste cursuri sunt necesare minim studii liceale, prin urmare se pot înscrie la ele toţi cei care au diploma de absolvire a liceului în buzunar, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat.

Şase luni de şomaj

Absolvenţii de liceu pot beneficia şi de indemnizaţie de şomaj. Cei care finalizează o formă de învăţământ şi nu îşi continuă studiile, indiferent de motiv, se pot înregistra la AJOFM ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. De acest statut beneficiază în primele 60 de zile după absolvire, timp în care instituţia încearcă să le găsească un loc pe piaţa muncii. În caz contrar, vor putea depune o cerere pentru şomaj, sprijin din partea statului de care se vor bucura vreme de şase luni.

De pe băncile şcolii, în baza de date a AJOFM

“În luna iunie, un număr de 105 absolvenţi de liceu s-au înscris în baza noastră de date, devenind astfel persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Credem că aceştia sunt absolvenţi ai promoţiei 2014”, declară Ciprian Roncea, jurist în cadrul AJOFM Hunedoara. În perioada ianuarie – mai 2014, alţi 167 de tineri din judeţ s-au înregistrat la AJOFM, devenind între timp şomeri. Aceştia sunt absolvenţii generaţilor trecute care nu şi-au continuat studiile şi nici nu şi-au găsit un loc de muncă.

About Doriana Matei