Enel îşi vinde operaţiunile din România

Articolul a fost vizualizat de 1,618 ori

Grupul italian Enel a anunţat că-şi va vinde operaţiunile de distribuţie şi vânzare de energie din România. Acesta a început un program de consolidare financiară şi printre vânzările posibile au fost incluse şi activele din România şi producţia de energie din Slovacia.

enelItalienii vor să obţină pe operaţiunile din cele două ţări şi alte active nestrategice 4,4 miliarde de euro. În România, Enel vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Aceste companii operează o reţea de electricitate de 91.000 de kilometri şi au o cotă de piaţă de 34%. Diviziile Enel din România vând aproape 9 TWh de energie anual către aproximativ 2,6 milioane de clienţi. Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

Grupul Enel a notificat formal subsidiarele din România şi Slovacia, precum şi acţionarii minoritari, de începerea procesului de vânzare şi a numit consultanţi financiari Citigroup şi UniCredit pentru operaţiunile din România, respectiv BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru activele din Slovacia.

Enel a cumpărat de la stat, în 2005, companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. În 2008, compania a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul. Vânzarea activelor din România şi Slovacia face parte dintr-un program mai amplu, început în 2013, care vizează active de circa 6 miliarde de euro, cu scopul de a reduce datoriile Enel. Până în prezent, grupul a finalizat vânzarea de active în valoare de circa 1,6 miliarde de euro. Enel operează şi în sectorul energiei regenerabile din România, prin compania Enel Green Power, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa românească de profil.

Tags: ,

About Cristi Iuhasz