Mineritul se stinge încet: alţi 250 de mineri concediaţi

Articolul a fost vizualizat de 1,736 ori

Concedierile colective fac parte din programul de restructurare a Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului, care va funcţiona doar până în 2018. 

Raport de 4 la 1 la concedieri

mineri-subteranLa întocmirea listelor privind disponibilizările de personal s-a avut în vedere ca numărul persoanelor care pleacă din cadrul sectorului indirect productiv să fie de patru ori mai mare decât cele din sectorul direct productiv.

Plăţi compensatorii

Minerii care pleacă sunt de la exploatările din Petrila, Paroşeni şi Uricani şi, la ieşirea din sistem, vor beneficia de plăţi compensatorii stabilite la suma de 31.248 lei net pentru fiecare salariat care pleacă din societate. În total, este voba despre 256 de persoane, după cum urmează: 79 de angajaţi de la mina Petrila, 95 de la mina Paroşeni, iar 75 de la exploatarea Uricani. Alte 7 persoane provin din aparatul tehnic al SNIMVJ. Cea mai mare parte dintre salariaţii care sunt înscrişi pe listele de disponibilizări colective sunt persoane care îndeplinesc condiţiile pentru pensionare la cerere. Minerii care părăsesc sistemul îşi vor primi drepturile băneşti în data de 15 septembrie, odată cu salariul pentru luna august. Anul acesta, însă, disponibilizaţii nu mai primesc venit lunar de completare pe lângă ajutorul de şomaj şi nici nu le mai este considerată vechime în muncă perioada în care primesc asistenţă socială.

În urma procesului de restructurare a personalului, în cadrul SNIMVJ vor mai rămâne 1.676 de angajaţi. Unităţile extractive care fac parte din SNIMVJ sunt într-un program de închidere a minelor de cărbune nerentabile până în anul 2018, proiectul prevăzând acordarea de subvenţii pentru activitatea de închidere şi conservare a minelor şi disponibilizări de personal anuale.

About Adrian Sălăgean