Săptămâna economică nr. 609

Articolul a fost vizualizat de 1,462 ori

Export – record

Potrivit publicaţiei financiare online zf.ro, companiile din comerţul cu materii prime agricole au exportat 2,6 milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase prin portul Constanţa în luna iulie. Prin aceste activităţi a fost înregistrat un record istoric al ultimilor şapte ani, iar afacerea a adus 500 de milioane de euro în conturile exportatorilor. Cei care au avut de câştigat din aceste exporturi au fost un număr restrâns de multinaţionale, precum Cargill, ADM, Glencore sau Nidera.

Eficienţă energetică

Curăţarea covoarelor va fi, din septembrie 2014 mai dificilă. Uniunea Europeană va interzice vânzarea aspiratoarelor puternice, pe motiv că ele consumă prea multă energie. Mai exact, vor dispărea de pe rafturi aparatele al căror motor depăşeşte 1.600 W. Eficienţa energetică este tot ce contează acum. Până în 2017, în urma reglementărilor, această cifră va trebui să scadă la 900 W.

Coroană la capul economiei

Senatorii PNL au depus o coroană de flori, luni, în plenul Senatului, ei spunând că vor să constate astfel “decesul economiei româneşti”. Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a menţionat că pentru acest “deces” îl “onorează” pe ministrul Finanţelor, pentru a-i transmite premierului o coroană de flori “care să constate decesul” economiei.

Deficit

Deficitul bugetar la şapte luni era de 0,2% din Produsul Intern Brut, în timp ce în perioada similară a anului trecut deficitul bugetar se situa la 1% din PIB, a declarat luni, în plenul Senatului, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Maria Petrescu.

Dezechilibru

Numărul total al pensionarilor era, la finele lunii aprilie 2014, 5.194.900 persoane, în timp ce efectivul salariaţilor totaliza 4.423.200 persoane, înregistrându-se, astfel, circa 1,174 pensionari la un salariat, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. În 1990 erau 8,1 milioane de salariaţi şi 3,5 milioane de pensionari, adică fiecărui salariat revenindu-i 0,43 pensionari. Analiştii economici susţin că aceasta este cea mai gravă anomalie a economiei şi a societăţii româneşti.

About Adrian Sălăgean