Campanie: “Să trimitem copiii la şcoală!”

Articolul a fost vizualizat de 2,175 ori

65 de copii din municipiul Hunedoara şi zeci de micuţi din alte oraşe ale judeţului au primit un sprijin substanţial din partea femeilor liberale, pentru a merge şi anul acesta la şcoală. Este vorba despre elevi din categoria celor care, din cauza neajunsurilor materiale, ar fi fost tentaţi să abandoneze şcoala. Campania “Să trimitem copiii la şcoală”, iniţiată anul trecut de către deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău, continuă în această toamnă.

Campanie "Să trimitem copiii la şcoală!", iniţiată de deputatul Carmen Hărău

Vineri, 12 septembrie, după-amiaza. Zeci de micuţi, cam de toate vârstele, aşteaptă cuminţi în cabinetul parlamentar al deputatului Carmen Hărău, situat pe strada George Enescu din Hunedoara. Unii zâmbesc. Nu sunt pentru prima oară aici. Au mai fost şi anul trecut şi ştiu că, mai ales dacă s-au ţinut de treabă la şcoală, vor fi felicitaţi şi vor primi şi anul acesta două rânduri de hăinuţe, două perechi de încălţăminte şi un set complet de rechizite. Alţii sunt timoraţi. Par a nu şti ce urmează. Ei sunt aici pentru prima dată şi parcă nu le vine să creadă că, dacă mama şi tata le-au spus că nu au bani ca să-i îmbrace pentru ziua de 15 septembrie, altcineva s-a gândit la asta.

Rând pe rând, cei mici îşi primesc pachetele cu haine şi încălţări cumpărate pe măsura fiecăruia. Unii abia aşteaptă să se depărteze puţin de cabinetul parlamentar pentru a studia conţinutul. Copiii sunt atât de timoraţi, încât abia îngână câte un “mulţumesc”. Unii, puţini la număr, intră-n vorbă cu deputatul şi-i promit că la anul vor avea note şi mai bune. Alţii îi confirmă că nu au renunţat la visul lor de anul trecut, acela de a deveni doctori, profesori sau… fotbalişti. Fiecare primeşte, pe lângă un cadou consistent, şi câte o ciocolată, însoţită de câte un gest afectuos din partea deputatului Carmen Hărău ori din partea membrilor echipei sale.

Pe lângă pachetele cu haine, încălţăminte şi rechizite pentru elevi, campania iniţiată de Carmen Hărău presupune şi acordarea a 25 de burse lunare, cu valori cuprinse între 200 şi 400 de lei fiecare, burse de care beneficiază atât elevi din familii cu situaţii materiale dificile, cât şi tineri care au rezultate foarte bune la învăţătură sau în ramurile sportive în care activează. Beneficiarii acestor burse sunt desemnaţi în urma unei analize făcute împreună cu directorii şcolilor din Hunedoara şi cadrele didactice.

Cifrele care au provocat campania

Campanie "Să trimitem copiii la şcoală!", iniţiată de deputatul Carmen HărăuRomânia ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ce priveşte rata abandonului şcolar. Media în ţările UE este de aproximativ 12 la sută, în timp ce în România acest indicator este de 18 procente. Mai mult, din 100 de copii care nu se prezintă la şcoală la începutul anului şcolar, doar opt reiau cursurile cândva, mai târziu, restul rămânând acasă definitiv.

Datele de la nivel judeţean arată că, în medie, în fiecare an, 1.000 de elevi îndeplinesc condiţiile care-i încadrează în categoria riscului de abandon şcolar, iar aproximativ 200 dintre ei, an de an, renunţă definitiv la şcoală. Motivele, deşi aparent diferite, au acelaşi numitor comun: sărăcia.

Carmen Hărău: “Educaţia trebuie să fie prioritate naţională”

Deputatul Carmen Hărău a iniţiat campania "Să trimitem copiii la şcoală!"Deputatul Carmen Hărău spune că demersul său, început cu mulţi ani în urmă, are un scop strict social: “Sunt implicată în asemenea campanii încă de pe vremea în care activam în mediul privat. Anul trecut, când am lansat campania «Să trimitem copiii la şcoală», mesajul a fost foarte bine recepţionat. Oameni care au dorit să îşi păstreze anonimatul au îmbrăcat şi au încălţat zeci de copii care aveau nevoie de acest mic ajutor material înainte de noul an şcolar. Există în mediul privat din Hunedoara oameni care, pe lângă bani, investesc şi suflet. Voi încerca să-i conving că e bine să popularizeze activităţile sociale pe care le derulează, deoarece pilda bună e folositoare societăţii, mai devreme sau mai târziu.

Sunt bucuroasă că elevii pe care i-am ajutat şi anul trecut şi în ceilalţi ani sunt serioşi şi răsplătesc gestul nostru obţinând note bune la şcoală. Educaţia trebuie să fie prioritate naţională nu doar în ce priveşte legislaţia, dar şi în ce priveşte gradul de implicare în asemenea demersuri civice. Mă bucură nespus şi faptul că, în această perioadă, în mai multe localităţi ale judeţului, colegele mele din Organizaţia Femeilor Liberale derulează acţiuni similare cu cea din municipiul Hunedoara”.

About Ciprian Iancu